Skip to Content


Noordhoff ondersteunt scholen in het basisonderwijs bij lesgeven op afstand

Het onderwijs staat door het coronavirus onder druk, maar gelukkig zijn de basisscholen weer open! Niet alle leerlingen zullen de hele week op school zijn, dus les op afstand is ook nog nodig. Noordhoff wil daarbij ondersteunen. Met het digitale lesmateriaal bij onze methoden kunnen jij en jouw leerlingen ook thuis aan de slag. Hieronder vind je de oplossingen die wij bieden en geven we je tips voor het gebruik van tools die je kunnen ondersteunen. 

Thuis aan de slag met Ambrasoft

Voor extra oefenen en remediëren met rekenen, taal en Engels laat je leerlingen thuis werken met Ambrasoft.

Heb je op school een licentie voor Ambrasoft of een ander product van Noordhoff?
Dan kun je via thuis.basispoort.nl thuis aan de slag met Ambrasoft.

Heb je nog geen licentie Ambrasoft of een ander product van Noordhoff?
Dan kun je als leerkracht een gratis proeflicentie aanvragen voor de komende twee maanden.

Op de website van Ambrasoft is een uitgebreid kenniscentrum te vinden voor vragen over gebruik en instellingen van Ambrasoft.

Binnen Ambrasoft kun je zelf printbladen maken met oefeningen voor o.a. rekenen en taal. We hebben alvast extra oefenbladen voor taal en rekenen klaargezet.

Lees hieronder wat je moet doen om thuiswerken voor je leerlingen mogelijk te maken:

Thuis aan de slag met Ambrasoft

Thuis aan de slag met mijnklas.nl

Voor alle vakken is het digitale lesmateriaal van Noordhoff waar jouw school een licentie voor heeft, beschikbaar via mijnklas.nl.
Dit geldt voor alle scholen die werken met Basispoort.

Lees hieronder wat je moet doen om thuiswerken voor je leerlingen mogelijk te maken:

Let op: Voor Mijnklas kun je het beste Chrome of Edge als browser gebruiken.

Thuis aan de slag met mijnklas.nl

Lesgeven met de software

Graag verwijzen wij ook naar de online trainingen die voor basisonderwijs beschikbaar zijn. Met de online trainingen leer je hoe je optimaal met de software bij die methodes kunt werken. 

Praktische informatie voor ouders

Lesgeven met de software

Meer digitaal werken?

Werk je nu met boeken en wil je meer digitaal gaan werken? Bestel dan de Blender. Met de Blender heb je toegang tot al het digitale materiaal. Zo kun je op elk moment schakelen tussen werken met boeken en digitaal werken.

Meer digitaal werken?


Tips & tools van Microsoft en Google

Op lesopafstand.nl kun je tips en goodpractices lezen die zijn verzameld voor het faciliteren van onderwijs op afstand. Heutink en de Rolf Groep hebben ook goede tips samengesteld om thuisonderwijs vorm te geven.

Tips

 • Zorg voor structuur voor de leerlingen. Maak bijvoorbeeld een dag – of weekplanning met de stof die ze in ieder geval moeten verwerken.
 • Plan contactmomenten met je leerlingen in. Lees hieronder over de tools die je hiervoor kan gebruiken.
 • Informeer de ouders hoe ze kunnen helpen. Getal & Ruimte Junior bevat bijvoorbeeld ouderbrieven met uitleg over de gebruikte strategieën.

Lees hieronder meer over tools die je kan gebruiken bij het lesgeven op afstand.

Met de oplossingen van Microsoft en Google sta je direct met elkaar in contact via een live verbinding.
Vormgeving is zoals in een gewone les, maar dan virtueel. Er is direct interactie.
Met Microsoft Team en Google Suite kun je zonder kosten aan de slag. 

Tips & tools van Google

 • G Suite
  G Suite van Google is een alternatief voor Microsoft teams. Bekijk de video van Cloudwise Academy voor het gebruik van G Suite voor je klas.
   
 • Geavanceerde Hangout Meets Functies gratis voor G Suite gebruikers
  • Gebruik je G Suite, dan kun je gratis gebruik maken van de geavanceerde functies van Hangout Meets . Hiermee kun je als leerkracht eenvoudig contact houden en lesgeven op afstand aan je leerlingen die thuis zijn.  
   Deze functies zijn in ieder geval tot 1 juli gratis beschikbaar. 
 • Chromebooks veilig en snel instellen voor afstandsonderwijs
  • IT-beheerders kunnen de Chromebooks van hun school snel en veilig instellen voor thuisgebruik door leerlingen. Chromebooks kunnen via de Google Admin Console eenvoudig op afstand ingezet en beheerd worden.

   Beheerders kunnen bijvoorbeeld de toegang van beheerde apparaten beperken of zo instellen dat ze ‘Buiten Schooluren’ met persoonlijke accounts kunnen inloggen. Ook kunnen beheerders URL-blacklists gebruiken om content beperkingen in te stellen en ervoor zorgen dat leerlingen zich ook buiten de school aan hetzelfde beleid houden als binnen het klaslokaal. Bekijk dit Helpcentrum-artikel voor meer informatie over hoe Chromebooks voor thuisonderwijs kunnen worden ingezet. 

Tips & tools van Google

Tips & tools van Microsoft

Met Microsoft Teams kun je in een online klaslokaal met je leerlingen en studenten samenwerken, leren, en communiceren. Je kunt lesmateriaal online publiceren en online interactieve lessen geven. Microsoft Teams is voor alle onderwijsorganisaties in Nederland nu gratis te gebruiken.

Met Microsoft Teams kun je op afstand lesgeven aan je hele klas. Vera Raaijmakers van het KSE in Ettenleur heeft hier een aantal handige video’s over gemaakt:

Heb je hulp nodig bij het werken met Microsoft Teams? Maak dan een afspraak met een Microsoft vrijwilliger die je in een half uur op weg helpt.

Lees hier een verzameling met artikelen over het leren op afstand met de Office 365 applicaties.

Tips & tools van Microsoft

Lesopafstand.nl

Vanuit de gezamenlijke uitgevers en leveranciers is er een site beschikbaar waar per sector tips en good practices worden verzameld en gedeeld voor het verzorgen van onderwijs op afstand. Ga hiervoor naar lesopafstand.nl

Contact

Werk je met een methode van Noordhoff zonder digitale licentie of heb je vragen? Op mijnnoordhoff.nl vind je antwoord op allerlei vragen. Daarnaast staan onze collega’s van de klantenservice iedere werkdag tussen 8.00 uur en 17.00 uur voor je klaar.

Online platformen

Update performance issues

Onze systemen en platformen zoals Mijnklas hebben de afgelopen tijd last gehad van performance problemen. Deze problemen ontstonden nadat de meeste scholen, leerkrachten, leerlingen en ouders/ verzorgers waren aangewezen op digitale leermiddelen. Door deze drukte raakten ook onze systemen overbelast. Ondertussen zijn er diverse grote aanpassingen gedaan en is de capaciteit verhoogd.

Deze aanpassingen hebben gezorgd voor een veel stabielere omgeving. We zien dat de performance voor Mijnklas enorm is verbeterd. We houden onze systemen en platformen nauw in de gaten en blijven continu monitoren. Ons advies blijft om de piek tussen 11:00- 12:00 te vermijden voor de beste mogelijke performance.

Een laatste uitdaging ligt nog bij het opslaan van de resultaten. Het opslaan van resultaten levert af en toe nog foutmeldingen op. Hierdoor kan een leerkracht de voortgang van de lesresultaten en oefenresultaten niet inzien. We werken hard aan een oplossing dit probleem.

Mocht je ondanks onze maatregelen toch nog problemen ondervinden of ervaar je anderzijds uitdagingen met het digitaal lesgeven, of heb je vragen over het digitaal lesgeven, neem dan contact op met onze Klantenservice. Wij helpen je graag verder!