Skip to Content


Noordhoff ondersteunt scholen in het basisonderwijs bij lesgeven op afstand

Het onderwijs staat door het coronavirus onder druk, maar gelukkig zijn de basisscholen weer open! Nog niet alle leerlingen kunnen de hele week op school zijn, dus les op afstand is ook nog nodig. Noordhoff wil daarbij ondersteunen. Hieronder vind je de oplossingen die wij bieden en geven we je tips voor het gebruik van tools die je kunnen ondersteunen.

Vanuit de gezamenlijke uitgevers en leveranciers is ook een site beschikbaar waar per sector tips en good practices gedeeld worden: lesopafstand.nl.  

Thuis aan de slag 

Met het digitale lesmateriaal bij onze methoden kunnen jij en jouw leerlingen ook thuis aan de slag.

Thuis aan de slag met Ambrasoft

Voor extra oefenen en remediëren met rekenen, taal en Engels laat je leerlingen thuis werken met Ambrasoft.

Heb je op school een licentie voor Ambrasoft of een ander product van Noordhoff?
Dan kun je via thuis.basispoort.nl thuis aan de slag met Ambrasoft.

Heb je nog geen licentie Ambrasoft of een ander product van Noordhoff?
Dan kun je als leerkracht een gratis proeflicentie aanvragen voor de komende twee maanden.

Op de website van Ambrasoft is een uitgebreid kenniscentrum te vinden voor vragen over gebruik en instellingen van Ambrasosft.

Binnen Ambrasoft kun je zelf printbladen maken met oefeningen voor o.a. rekenen en taal. We hebben alvast extra oefenbladen voor taal en rekenen klaargezet.

Lees hieronder wat je moet doen om thuiswerken voor je leerlingen mogelijk te maken:

Thuis aan de slag met Ambrasoft

Thuis aan de slag met mijnklas.nl

Voor alle vakken is het digitale lesmateriaal van Noordhoff beschikbaar via mijnklas.nl. Je leerlingen hebben ook toegang tot het lesmateriaal waarvoor zij op school geen licentie hebben. 

Bijvoorbeeld: Werken je leerlingen met Getal & Ruimte Junior, dan kun je nu ook bij het lesmateriaal van Flits, technisch lezen.

Je kunt de leerlingen nu dus ook de verwerking digitaal laten maken in plaats van in het werkboek. De digitale content is hetzelfde als het materiaal uit de boeken. De leerling krijgt hierbij feedback op de gemaakte oefeningen en je kan als leerkracht volgen wat de leerlingen doen.

Lees hieronder wat je moet doen om thuiswerken voor je leerlingen mogelijk te maken:

Let op: Voor Mijnklas kun je het beste Chrome of Edge als browser gebruiken.

Thuis aan de slag met mijnklas.nl

Lesgeven met de software

Graag verwijzen wij ook naar de online trainingen die voor basisonderwijs beschikbaar zijn. Met de online trainingen leer je hoe je optimaal met de software bij die methodes kunt werken. 

Praktische informatie voor ouders

Lesgeven met de software

Naast Digitaal werken ook Digitaal toetsen

Nu de maatregelen van het kabinet zijn verlengd tot 28 april en hierdoor de scholen gesloten blijven, kunnen we ons voorstellen dat er steeds meer digitaal gewerkt gaat worden. In een instructiewebinar krijg je een korte uitleg over Digitaal werken met de software voor de methode. Hierin komt ook Digitaal toetsen aan bod.

Digitaal toetsen
Naast het beschikbaar maken van het digitale lesmateriaal via Mijnklas en de pdf’s van de boeken voor gebruik, willen we je ook graag ondersteunen bij het Digitaal toetsen.

Naast Digitaal werken ook Digitaal toetsen

Update: Pdf's van de leerboeken, leerwerkboeken en werkboeken - beschikbaar

Hoera, we gaan weer naar school. De tijdelijke pdf's heb je nu niet meer nodig en hebben we daarom van de site gehaald.

De afgelopen periode heb je gratis gebruik kunnen maken van ons digitaal lesmateriaal. We kunnen ons voorstellen dat je ook in het aankomende schooljaar digitaal gebruik wilt blijven inzetten. Handig om te weten is dat de leerlingsoftware compleet ook per leerling af te nemen is.  Je kunt er dus voor kiezen om slechts met enkele leerlingen volledig digitaal te werken, terwijl de rest van de leerlingen in een werkboek werkt. Dit kan handig zijn als je maar over enkele tablets beschikt of als je met een paar leerlingen volledig digitaal werken wilt uitproberen. Meer informatie »

Update: Pdf's van de leerboeken, leerwerkboeken en werkboeken - beschikbaar


Tips & tools van Microsoft en Google

Op lesopafstand.nl kun je tips en goodpractices lezen die zijn verzameld voor het faciliteren van onderwijs op afstand.
Heutink en de Rolf Groep hebben ook goede tips samengesteld om thuisonderwijs vorm te geven.

Tips

 • Zorg voor structuur voor de leerlingen. Maak bijvoorbeeld een dag – of weekplanning met de stof die ze in ieder geval moeten verwerken.
 • Plan contactmomenten met je leerlingen in. Lees hieronder over de tools die je hiervoor kan gebruiken.
 • Informeer de ouders hoe ze kunnen helpen. Getal & Ruimte Junior bevat bijvoorbeeld ouderbrieven met uitleg over de gebruikte strategieën.

Lees hieronder meer over tools die je kan gebruiken bij het lesgeven op afstand.

Met de oplossingen van Microsoft en Google sta je direct met elkaar in contact via een live verbinding.
Vormgeving is zoals in een gewone les, maar dan virtueel. Er is direct interactie.
Met Microsoft Team en Google Suite kun je zonder kosten aan de slag. 

Tips & tools van Google

 • G Suite
  G Suite van Google is een alternatief voor Microsoft teams. Bekijk de video van Cloudwise Academy voor het gebruik van G Suite voor je klas.
   
 • Geavanceerde Hangout Meets Functies gratis voor G Suite gebruikers
  • Gebruik je G Suite, dan kun je gratis gebruik maken van de geavanceerde functies van Hangout Meets . Hiermee kun je als leerkracht eenvoudig contact houden en lesgeven op afstand aan je leerlingen die thuis zijn.  
   Deze functies zijn in ieder geval tot 1 juli gratis beschikbaar. 
 • Chromebooks veilig en snel instellen voor afstandsonderwijs
  • IT-beheerders kunnen de Chromebooks van hun school snel en veilig instellen voor thuisgebruik door leerlingen. Chromebooks kunnen via de Google Admin Console eenvoudig op afstand ingezet en beheerd worden.

   Beheerders kunnen bijvoorbeeld de toegang van beheerde apparaten beperken of zo instellen dat ze ‘Buiten Schooluren’ met persoonlijke accounts kunnen inloggen. Ook kunnen beheerders URL-blacklists gebruiken om content beperkingen in te stellen en ervoor zorgen dat leerlingen zich ook buiten de school aan hetzelfde beleid houden als binnen het klaslokaal. Bekijk dit Helpcentrum-artikel voor meer informatie over hoe Chromebooks voor thuisonderwijs kunnen worden ingezet. 

Tips & tools van Google

Tips & tools van Microsoft

Met Microsoft Teams kun je in een online klaslokaal met je leerlingen en studenten samenwerken, leren, en communiceren. Je kunt lesmateriaal online publiceren en online interactieve lessen geven. Microsoft Teams is voor alle onderwijsorganisaties in Nederland nu gratis te gebruiken.

Met Microsoft Teams kun je op afstand lesgeven aan je hele klas. Vera Raaijmakers van het KSE in Ettenleur heeft hier een aantal handige video’s over gemaakt:

Heb je hulp nodig bij het werken met Microsoft Teams? Maak dan een afspraak met een Microsoft vrijwilliger die je in een half uur op weg helpt.

Lees hier een verzameling met artikelen over het leren op afstand met de Office 365 applicaties.

Tips & tools van Microsoft

Lesopafstand.nl

Vanuit de gezamenlijke uitgevers en leveranciers is er een site beschikbaar waar per sector tips en good practices worden verzameld en gedeeld voor het verzorgen van onderwijs op afstand. Ga hiervoor naar lesopafstand.nl

Contact

Werk je met een methode van Noordhoff zonder digitale licentie of heb je vragen? Op mijnnoordhoff.nl vind je antwoord op allerlei vragen. Daarnaast staan onze collega’s van de klantenservice iedere werkdag tussen 8.00 uur en 17.00 uur voor je klaar.

Online platformen

Update performance issues

Onze systemen en platformen zoals Mijnklas hebben de afgelopen tijd last gehad van performance problemen. Deze problemen ontstonden nadat de meeste scholen, leerkrachten, leerlingen en ouders/ verzorgers waren aangewezen op digitale leermiddelen. Door deze drukte raakten ook onze systemen overbelast. Ondertussen zijn er diverse grote aanpassingen gedaan en is de capaciteit verhoogd.

Deze aanpassingen hebben gezorgd voor een veel stabielere omgeving. We zien dat de performance voor Mijnklas enorm is verbeterd. We houden onze systemen en platformen nauw in de gaten en blijven continu monitoren. Ons advies blijft om de piek tussen 11:00- 12:00 te vermijden voor de beste mogelijke performance.

Een laatste uitdaging ligt nog bij het opslaan van de resultaten. Het opslaan van resultaten levert af en toe nog foutmeldingen op. Hierdoor kan een leerkracht de voortgang van de lesresultaten en oefenresultaten niet inzien. We werken hard aan een oplossing dit probleem.

Mocht je ondanks onze maatregelen toch nog problemen ondervinden of ervaar je anderzijds uitdagingen met het digitaal lesgeven, of heb je vragen over het digitaal lesgeven, neem dan contact op met onze Klantenservice. Wij helpen je graag verder!