Home   Nieuws     Noordhoff betreedt vandaag als eerste uitgever de NFT-markt met speciale editie

22 februari 2022

Noordhoff betreedt vandaag als eerste uitgever de NFT-markt met speciale editie

resource-not-found

Persbericht 22 februari 2022

Boek over blockchain en cryptocurrencies aangeboden op platform OpenSea

Een primeur

Als eerste educatieve uitgever ter wereld brengt Noordhoff vandaag, 22/2/22, een boek uit op een NFT-platform. Bouwen aan digitaal vertrouwen van de auteurs Maarten de Borst en Marijn Romme verschijnt vandaag als regulier boek, maar daarnaast ook als Limited Edition en Artist Edition. De Limited Edition komt uit in een oplage van 22 exemplaren. De Artist Edition heeft een unieke cover, ontworpen door kunstenaar Klaas Lageweg, met hierin 22 subtiele verwijzingen naar Bitcoin, cryptocurrencies en blockchain technologie. Beide uitgaven zijn voorzien van een NFT en verkrijgbaar op het populaire NFT-platform OpenSea.


Geïnteresseerden in een bijzondere uitgave van Bouwen en digitaal vertrouwen kunnen vanaf vandaag proberen er een te bemachtigen op OpenSea. Van de Limited Edition van Bouwen aan digitaal vertrouwen verschijnen 22 exemplaren, verwijzend naar de lanceerdatum: 22/2/22. De koper ontvangt het fysieke boek met een speciale cover, een gepersonaliseerde boodschap aan de binnenzijde van het boek en een eigendomscertificaat op de blockchain.


De Artist Edition is een uniek exemplaar dat wordt geveild op OpenSea. Nadat het boek is gedrukt, wordt de cover voorzien van een speciaal ontworpen schilderij, The Cryptowl, van de Groningse kunstenaar Klaas Lageweg. In het kunstwerk zijn 22 subtiele verwijzingen naar Bitcoin, cryptocurrencies en blockchaintechnologie verwerkt. De koper ontvangt naast het Limited Editionpakket een videoboodschap en het kunstwerk op canvas en in high resolution. Bovendien komt in de volgende drukken de naam van de koper of een pseudoniem te staan. De opbrengsten gaan naar Edukans, een stichting die kinderen in ontwikkelingslanden helpt met onderwijs.

resource-not-found
NFT’s: de postzegels van vroeger

Auteurs Maarten de Borst en Marijn Romme: "NFT's zijn een hype en net als bij veel andere hypes zijn er speculanten. Dat neemt niet weg dat er een enorme innovatie schuilgaat achter dit fenomeen. NFT's zijn wat postzegels, sigarenbandjes en voetbalshirtjes met een handtekening van je favoriete speler ‘vroeger’ waren. Ze hebben waarde en je kunt je ermee onderscheiden. Deze manier van verzamelen en jezelf onderscheiden maken NFT’s digitaal mogelijk. Vooral bij de jongere generatie zie je dit.  Zo willen spelers van de game Minecraft geen zwaard dat iedereen al heeft. Ze willen een uniek zwaard en willen daarvoor ook betalen. Zoals je uiterlijk en je kleding je status in de ‘echte’ wereld bepalen, bepalen NFT's je status in de online wereld."

resource-not-found
Boek: Bouwen aan Digitaal Vertrouwen

Cryptocurrencies en blockchain technologie. We horen er steeds vaker over. Toch zijn dergelijke termen voor velen abracadabra. Maarten de Borst en Marijn Romme schetsen in Bouwen aan Digitaal vertrouwen in voor iedereen begrijpelijke taal de mogelijkheden en onmogelijkheden van crypto-currencies en blockchaintechnologie. Ook bespreken ze de laatste trends, zoals financieringen zonder banken (Decentralized Finance/DeFi), Facebook’s mislukte digitale munt Diem en NFT's.

Leeropbrengsten voor uitgever en samenleving

Petra Prescher, uitgever bij Noordhoff Business, is nieuwsgierig naar de mogelijkheden die NFT's bieden: "Door NFT’s in te zetten bij boekuitgaven kunnen wij op een nieuwe, fascinerende wijze de fysieke wereld met de digitale wereld combineren. Het is een bijzondere manier om lezers aan ons te binden, ze nog meer te betrekken bij de inhoud en unieke waarde toe te voegen. Samen met hen ontdekken wij wat blockchaintechnologie concreet inhoudt en kan betekenen. Een bijzonder leermoment, voor ons en voor onze samenleving. Daarom ook gaat de opbrengst van de veiling naar Edukans."


NFT’s: een nieuwe manier van fan-binding

NFT's (Non-Fungible Tokens) zijn unieke digitale certificaten op een blockchain. Deze wisselen op platformen als OpenSea en Rarible voor hoge bedragen van eigenaar tussen artiesten, verzamelaars, investeerders en speculanten. NFT's zijn uitermate geschikt om aan fan-binding (engagement) te doen: de certificaten zijn uniek en geven vaak toegang tot exclusieve fan-content zoals extra materiaal van de artiest of kunstenaar of toegang tot exclusieve NFT-bezitter only evenementen. NFT's hebben in 2021 wereldwijd bekendheid vergaard vanwege de hoge bedragen die hiervoor betaald zijn: Twitter-oprichter Jack Dorsey veilde zijn eerste tweet voor USD 2.9 miljoen, maar de klapper kwam toen een kunstwerk van Beeple voor ruim USD 69 miljoen werd geveild bij veilinghuis Christie's in maart 2021.

Auteur

resource-not-found

Noordhoff

Kennispartner van leergierig Nederland

We willen dat iedereen kan leren naar zijn volste vermogen. Daarom leveren we content, digitale oplossingen en services. Voor iedereen die leert, van basisschool tot professional. Noordhoff brengt je verder.