Noordhoff.nl   Basisonderwijs   Verkeer   Wijzer! Verkeer     Wijzer! Verkeer BROODnodig

Wijzer! Verkeer BROODnodig

Om op school te komen nemen leerlingen elke dag deel aan het verkeer. Daarom zijn goede verkeerslessen niet alleen BROODnodig, maar ook leuk en essentieel! Met deze smaakmakende lestips helpen wij jouw leerlingen graag op weg.

Wijzer! Verkeer Lestips en proeflessen aanvragen Header Afbeelding

Op een creatieve en aansprekende manier aan de slag met verkeer in de klas?

Bekijk hieronder onze lestips!

resource-not-found
#SMAAKMAKER 1: Maak een fietsposter

Welke onderdelen heeft een fiets eigenlijk? En welke onderdelen moeten absoluut in orde zijn als je de weg op gaat, zodat je veilig kunt fietsen en je goed zichtbaar bent voor medeweggebruikers? In deze opdracht tekenen leerlingen hun eigen fiets na en onderzoeken waar een veilige fiets aan moet voldoen.

resource-not-found
#SMAAKMAKER 2: Verkeer op schaal in het lokaal

Maak samen met je leerlingen een grondplaat van een verkeersituatie in de buurt van school: bijvoorbeeld een kruispunt, rotonde, spoorwegovergang of drukke weg die moet worden overgestoken. Maak met behulp van speelgoedpoppetjes, -fietsen en -auto’s inzichtelijk wie er voorrang heeft of welke verkeersregels er voor die plek gelden.

resource-not-found
#SMAAKMAKER 3: Zoveel borden, zoveel regels

STOP! Woonerf. Niet brommen. Eenrichtingsverkeer… Er zijn heel veel verschillende verkeersborden. Laat je leerlingen kennismaken met een selectie van de meest relevant verkeersborden. Vervolgens maakt elke leerling een eigen verkeersbord naar keuze van karton en papier. Daarna vertellen ze aan de klas wat de betekenis van ‘hun’ bord is.

Extra uitdaging:
Leg je leerlingen uit dat er verschillende categorieën borden bestaan: waarschuwingsborden (driehoekig, met rode rand), verbodsborden (rond met rode rand), gebodsborden (rond, blauw) en gebodsborden (rechthoekig of vierkant, blauw). Maak groepjes van 4, kies elk een bord uit een verschillende categorie en vertel aan de klas wat het bord uit deze categorie betekent.

resource-not-found
#SMAAKMAKER 4: Maak je eigen verkeerspark

Maak met behulp van krijt of pylonen een parcours op het schoolplein of in de gymzaal. Bevestig de eerder gemaakte verkeersborden op logische plekken. Stel een aantal ‘verkeersagenten’ aan die bij de borden toezicht houden op de naleving van de verkeersregels. De rest van de klas legt de route lopend of fietsend af.

resource-not-found
#SMAAKMAKER 5: King of the road

Maak een verkeersquiz met behulp van bijvoorbeeld Kahoot! Wie beantwoordt de meeste vragen goed en mag zichzelf king of the road noemen?

resource-not-found
#SMAAKMAKER 6: Van racen naar remmen

Na hoeveel meter staat je fiets stil? Meten is weten!
Ga in tweetallen op onderzoek uit. 1 kind schrijft en 1 kind fietst. Tijdens het onderzoek wissel je van rol, zodat je allebei aan de beurt komt:

  • Stap 1: Maak met krijt een vak van 2 meter breed en 25 meter lang. Zet na 5 meter een streep over de breedte van het vak. Vanaf daar moet er geremd worden.

  • Stap 2: Rij rustig het vak in en rem vanaf de streep zo hard je kunt. De afstand van de streep tot aan de voorkant van je voorwiel is je remweg. Meet deze afstand en schrijf het op.

  • Stap 3: Fiets nu sneller het vak in en rem weer bij de streep. Wat is nu de afstand?

Zelfstandig en veilig leren deelnemen aan het verkeer

Met Wijzer! Verkeer kies je voor kwaliteit en een perfecte aansluiting op het vernieuwde verkeersexamen.

Wijzer! Verkeer is volledig gericht op de belevingswereld van het kind en de verkeerssituatie in de eigen buurt. Zo leren kleuters waar je op moet letten met buitenspelen, terwijl oudere kinderen leren hoe zij zich op de fiets moeten gedragen. Elke les is verrijkt met filmpjes, animaties en interactieve opdrachten, zodat kinderen met plezier leren zelfstandig deel te nemen aan het verkeer.

In samenwerking met de Fietsersbond!

Wijzer! Verkeer is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de Fietsersbond. Deze organisatie heeft een jarenlange ervaring met kinderen leren fietsen. Samen hebben we een verkeersmethode ontwikkeld die aansluit bij de belevingswereld van kinderen en heel praktijkgericht is. Want: door te doen leren kinderen het best! De praktijklessen zijn dicht bij school uit te voeren, met materialen die op school aanwezig zijn, zoals krijt en pylonen. Makkelijk op te zetten en in te roosteren dus!


De Fietsersbond geeft ook praktijklessen op basisscholen. Mogelijk komt jouw school in aanmerking voor subsidie. Meer weten? Neem direct contact op met de Fietsersbond: [email protected].

Leer Wijzer! Verkeer beter kennen

Nieuwsgierig naar meer?

resource-not-found

Proeflessen Wijzer! Verkeer

Je kunt gratis per groep een of meerdere proeflessen aanvragen. Zo kun je de methode eenvoudig uitproberen.

resource-not-found

Card Zichtzending

Jij kiest: alleen basislessen of ook taken, projecten en praktijklessen van de Fietsersbond.

Klantenservice

Kunnen we je helpen?

resource-not-found

Klantenservice

✆ (088) 522 6888

Bereikbaar maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur.

Klantenservice