Noordhoff.nl     Duurzaam ondernemen

Duurzaam ondernemen

Kwaliteit van leermiddelen en duurzaamheid gaan goed samen

Bosatlas van de duurzaamheid. Lesmateriaal. Header

Kwaliteit van leermiddelen en duurzaamheid gaan goed samen

Wat doen uitgevers eigenlijk om de opwarming van de aarde tegen te gaan? Want dat we met z’n allen duurzamer moeten leven en dat we onze CO₂ moeten verminderen is voor iedereen duidelijk. Bij Noordhoff werken we hier al sinds 2009 aan. In dat jaar zetten we bevlogen en vastberaden de eerste stappen op het pad van duurzaamheid. Als koploper. En nog steeds maken we iedere dag weloverwogen de meest optimale duurzame keuzes. Mét oog voor behoud van de didactische kwaliteit die je van een educatieve uitgever mag verwachten.

Onze duurzaamheidsreis leidt naar duidelijke doelen. We hebben ons volledig gecommitteerd aan jaarlijkse reductie in lijn met het Klimaatakkoord van Parijs. We willen onze footprint tegen 2030 met minstens 42% verminderen, te beginnen met 20% reductie in 2027. Hoe we dat doen lees je hieronder. Ook bewegen we inmiddels van duurzaam naar circulair.

Ons duurzaamheidsbeleid ligt besloten in het Compliance Management Systeem van Infinitas Learning, waar Noordhoff deel van uitmaakt, te vinden via https://www.infinitaslearning.com/about-us/responsibility/

resource-not-found

Verduurzaming van onze producten

De beste combinatie van didactische kwaliteit en duurzaamheid

Ons uitgangspunt is de beste kwaliteit van onderwijs. Onderzoek toont aan dat blended learning – een combinatie van papieren en digitaal lesmateriaal - voor de meeste leerlingen en studenten het hoogste leerrendement oplevert. Zo weten we vanuit de wetenschap dat lezen beter gaat van papier en dat je beter leert als je aantekeningen maakt met pen en papier. Ondersteunende instructievideo’s zijn effectief door de combinatie van woord en beeld. Vandaar dat Noordhoff leerwerkboeken plus een digitale licentie aanbiedt. Online waar mogelijk, papier als dat beter is.

En didactische kwaliteit en duurzaamheid gaan goed samen. Hoewel de CO2-footprint van onze blended leeroplossingen op dit moment nog 20% hoger is dan bij het traditionele aanbod (lesboeken plus werkboeken), verwachten we dit verschil de komende twee à drie jaar te reduceren tot 0%. Om vervolgens toe te werken naar een uitstoot die zelfs lager is dan bij het traditionele aanbod.

Dat doen we in een continu proces, waarbij we in elke stap van het ontwikkelen, produceren, leveren en gebruiken van leermiddelen onderbouwde keuzes maken. Keuzes die het leerrendement verhogen én die bijdragen aan duurzaamheid. Denk daarbij aan:

Minder papier in een optimale didactische blend | We gebruiken in de volgende edities minimaal 15% minder papier, zodat we een optimaal didactisch blended aanbod (papier en digitaal) aanbieden.

Minder papiergewicht | Wij maken de leerwerkboeken voor blended leren van lichter houtvrij offsetpapier; voor een groot deel gebruiken we al 70 grams in plaats van 80 grams. Ook is voor de zachte kaft van leerwerkboeken veel minder papier(gewicht) nodig dan voor de harde kaft van lesboeken.

Minder uitstoot per kilogram boek | We selecteren drukkers strikter op basis van hun CO2-uitstoot en hun betrokkenheid bij het Science Based Targets-initiative, een initiatief dat organisaties helpt bij te dragen aan de doelen van het Klimaatakkoord van Parijs. We produceren steeds meer in Europa, al kunnen we nu nog niet alles al dichtbij laten drukken - daarvoor is meer papierproductie dichtbij huis nodig.

Minder milieubelastende grondstoffen | Leerwerkboeken hoeven niet jaren gebruikt te worden, waardoor ze van grondstoffen kunnen worden gemaakt die het milieu aanzienlijk minder belasten: houtvrij offset papier (versus het gestreken, machine coated papier van lesboeken), plantaardige inkt en een bindwijze met wateroplosbare lijm.

resource-not-found

Verantwoorde productieketen

FSC®-gecertificeerd

Iedereen kent het FSC®-logo wel, je ziet het op inpakpapier, agenda’s, verpakkingen – op bijna alles! Ook op onze boeken natuurlijk. Maar we zijn bij Noordhoff als enige educatieve uitgever in Nederland ook al sinds 2013 als bedrijf FSC-gecertificeerd. Dat betekent dat onze hele inkoop-/productieketen, alle drukkerijen en transporteurs waarmee we samenwerken, voldoen aan dezelfde strikte wereldwijde milieueisen. Ons bedrijf heeft een eigen FSC-licentienummer: FSC-C118189, dat we met het FSC-logo op onze producten en folders plaatsen.

Wij voeren dus een actief FSC-beleid, naar de wereldwijde normering van de FSC-organisatie, en bewaken dit beleid continu. Alles is zorgvuldig beschreven en dit wordt jaarlijks door een externe partij namens FSC geaudit. We houden daarmee optimale controle over de kwaliteit en verantwoording van onze producten. De directie van Noordhoff heeft het FSC-beleid in een speciale verklaring opgetekend. Klik hier voor onze Beleidsverklaring FSC .

Noordhoff heeft gekozen voor de FSC-claim FSC Mix 70%. Dit houdt in dat minimaal 70% van het papier in onze producten bestaat uit FSC-gecertificeerd materiaal en de rest van de gebruikte pulp is afkomstig van gecontroleerd verantwoord bosbeheer.

Het hoofdkantoor van FSC (Forest Stewardship Council, opgericht in 1993) bevindt zich in Bonn in Duitsland. De FSC-organisatie ontwikkelt en bewaakt wereldwijde standaarden voor bosbeheer en houtgebruik, gericht op verantwoord bosbeheer en behoud van oorspronkelijk bos. Er wordt gewerkt volgens het ketenprincipe (Chain of Custody, COC), dus vanaf het kappen van de boom tot de consument, waarbij iedere stap in deze keten wordt gedocumenteerd en vastgelegd.

resource-not-found

Duurzame bedrijfsvoering

Duurzame kantoren


Werken aan duurzaamheid is voor Noordhoff niet nieuw. Al meer dan 15 jaar geleden startten we met het actief verminderen van onze ecologische voetafdruk. Dat ging eerst nog vooral over onze kantoorgebouwen: konden we over op groene energie? Minder printjes op kantoor maken? OV stimuleren? Dat resulteerde in verschillende duurzame maatregelen en activiteiten.


Mobiliteit

In 2023 zijn we versneld overgegaan naar elektrisch rijden; al onze nieuwe leaseauto’s rijden sindsdien volledig elektrisch. Onze kantoorlocaties zijn gekozen op een goede bereikbaarheid met het openbaar vervoer. Voor collega’s zijn NS Business cards beschikbaar om zakelijk reizen met bus en trein zo gemakkelijk mogelijk te maken. Maar vooral stimuleren we om minder te reizen en hebben we goede faciliteiten voor online vergaderen.
En woon-werkverkeer? Dat doen we het liefste per fiets! Medewerkers van Noordhoff kunnen met belastingvoordeel een nieuwe (e-)fiets aanschaffen.

Gebouwen en leveranciers

Noordhoff is gevestigd in Groningen en Utrecht, in multi tenant gebouwen van verschillende eigenaren. Beide gebouwen zijn energiezuinig van opzet en in beide panden staat duurzaamheid hoog in het vaandel. Ook buiten ons productieproces werken we alleen samen met andere duurzaam werkende partijen.

Post | Met PostNL hebben wij een contract voor postverzending voor het CO2 neutraal verzenden van post.

Catering | Zowel voor onze kantoorlocatie in Groningen als die in Utrecht werken wij samen met cateraars die duurzaam ondernemen hoog in het vaandel hebben.

Schoonmaak | Het schoonmaakbedrijf waarmee wij zaken doen, maakt gebruik van het microvezelsysteem. Door dit systeem worden er minder schoonmaakmiddelen gebruikt. Daarnaast zijn de gebruikte schoonmaakmiddelen biologisch afbreekbaar.

Afval | Wij werken samen met SITA/Suez, een afvalverwerkingsbedrijf dat slim en duurzaam afval inzamelt, zodanig dat het als nieuwe grondstof dienst kan doen of als herbruikbare bouwstof. De oude IT-apparatuur van Noordhoff wordt verwerkt door de firma Solid Circle. Van het aangeboden materiaal wordt gekeken wat herbruikbaar is. Het restmateriaal wordt gerecycled.

CO2-neutraal produceren

Compensatie van uitstoot

De CO2-uitstoot die we in onze kantoren en onze boekproductie (nog) niet kunnen voorkomen, compenseren we door bij te dragen aan CO2-reductieprojecten. En ook dat doen we al sinds 2009.


We werken hierin samen met Anthesis (voorheen Climate Neutral Group), internationaal specialist op het gebied van duurzame bedrijfsvoering en CO2-compensatie. Via hen investeren wij in Gold Standard-projecten. De Gold Standard wil naast de voordelen voor het klimaat (die CO2-credits opleveren) ook bijdragen aan de ontwikkeling van de lokale bevolking en regio.


Momenteel compenseren wij via het project Houtovens in Kenia, het Paradigm project. Via dit project worden houtovens ontwikkeld ter vervanging van het vervuilende traditionele koken op open vuur.

resource-not-found

De hele uitgeefsector doet mee

Voor de hele uitgeefbranche is duurzaamheid een belangrijk thema. De brancheverenigingen GAU (algemene uitgevers) en MEVW (educatieve uitgevers) hebben de handen ineen geslagen om hun leden te stimuleren en zo de gezamenlijke impact op het milieu te verkleinen. Via het kennisplatform https://duurzaampubliceren.nl kunnen uitgevers waardevolle informatie vinden en delen over duurzaamheid in alle stappen van het uitgeefproces. Je vindt daar bijvoorbeeld ook de concrete Checklist Duurzamer Uitgeven.


Uitgevers worden ook uitgenodigd om de uitdaging samen aan te gaan en het Handvest Duurzaam Publiceren te ondertekenen. Uiteraard heeft Noordhoff, die een actieve rol in dit platform speelt, het Handvest ondertekend. Wij beloven in actie te komen én te blijven om klimaatverandering tegen te gaan. Want didactische kwaliteit en duurzaamheid gaan prima samen.

Klantenservice

Kunnen we je helpen?

resource-not-found

Klantenservice

✆ (088) 522 6888

Bereikbaar maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur.

Klantenservice