Voortgezet onderwijs

Nieuw Nederlands

Alles voor een sterke taalbasis

Voor vmbo, havo en vwo

onderbouw en bovenbouw

icon Lezen staat centraal
icon Unieke doorlopende leerlijn
icon Samenhang tussen de vaardigheden
resource-not-found

Niveaus

Met welk niveau wil je aan de slag?

Nieuw Nederlands bestaat voor verschillende niveaus en wordt regelmatig geüpdatet.

Het lesmateriaal van Nieuw Nederlands zelf inzien en beoordelen? Kies een niveau.

Onderbouw

vmbo/havo/vwo

Bovenbouw

havo/vwo
>
In het kort over Nieuw Nederlands

Enthousiasmeren voor lezen, verwonderen over taal, stem geven aan wat je denkt en voelt. In de nieuwe 7e editie staat lezen en bewust taalgebruik voorop. Zo bieden we lezen aan in samenhang met andere vaardigheden en woordenschat. We hebben nieuwe cursussen: Meer dan lezen, Media, Taal en Puzzelen. Daarmee werken we aan een sterke taalbasis voor je leerlingen.

Neem een kijkje

Bekijk het lesmateriaal

NIEUW: Nederlands 7e editie voor 2022/2023! Echt papier voelen? Bestel vrijblijvend een beoordelingspakket.

Onderbouw 7e editie

In de nieuwe 7e editie staat lezen en bewust taalgebruik voorop. Zo bieden we lezen aan in samenhang met andere vaardigheden en woordenschat.

resource-not-found

Proefkatern FLEX 1 vmbo-bk, Hoofdstuk 1

resource-not-found

Proefkatern FLEX 1 vmbo-th, Hoofdstuk 1

resource-not-found

Proefkatern FLEX 1 havo-vwo, Hoofdstuk 1

resource-not-found

Proefkatern FLEX 1 vwo, Hoofdstuk 1

resource-not-found

Persoonlijke digitale leeromgeving

resource-not-found

De kern van de methode

Nieuw Nederlands: alles voor een sterke taalbasis

Lezen, lezen, lezen

Lezen – misschien wel de belangrijkste vaardigheid – staat voorop. Met de eigentijdse cursus Lezen bied je je leerlingen een stevige basis. We combineren leesvaardigheid met woordenschat en korte schrijfopdrachten, beide ingrediënten voor effectief leesonderwijs. We bieden meer teksten dan ooit tevoren en hebben aandacht voor leesplezier.

Bewuste taalgebruikers

In een wereld waarin informatie met een druk op de knop gevonden en gedeeld kan worden, is het meer dan ooit van belang om die informatie op waarde te kunnen schatten. Taal is daarbij de sleutel. Leerlingen werken met online en offline bronnen, feedback, (zelf)evaluatie en leren feiten, ervaringen, gevoelens en meningen (van anderen) onder woorden brengen. In de gloednieuwe cursus Media staat digitale geletterdheid in de schijnwerpers.

Samenhang

Het is voor veel leerlingen lastig om verbanden tussen de verschillende vaardigheden van het vak te herkennen. ‘Hoezo kan ik signaalwoorden uit een leestekst ook gebruiken als ik zelf ga schrijven?’ We bieden verschillende vaardigheden in samenhang aan, zodat leerlingen de verbanden tussen bijvoorbeeld lezen en schrijven zelf kunnen ervaren. Deze integratie zie je meteen in de Thema’s (lessenserie) en de cursus Meer dan lezen.

Aandacht voor het vak

Het vak Nederlands is veelomvattend. Het is niet alleen het vak waarbij we leerlingen leren hoe ze moeten lezen, spreken en schrijven, waarna ze die vaardigheden toepassen bij andere vakken. Het is óók een vak met relevante en pakkende inhoud. Nieuw Nederlands geeft vorm aan die inhoud met de nieuwe cursus Taal. Die geeft leerlingen kijk op: waar komt taal vandaan, hoe kunnen we taal leren, wat kan er fout gaan? Daarnaast hebben we natuurlijk ook aandacht voor andere vorm- en kennisaspecten van het vak, zoals fictie, spelling en grammatica zodat ze bouwen aan een sterke taalbasis.

resource-not-found
Gratis magazine

Ken jij Zeven al? Hét magazine waarmee we de 7e editie van Nieuw Nederlands vieren. Het geeft een klein kijkje achter de schermen, maar vooral over het vak Nederlands: enthousiasmeren voor lezen, verwonderen over taal, stem geven aan wat je denkt en voelt.


Docent aan het woord

Ben je benieuwd hoe andere docenten Nieuw Nederlands ervaren? In 9 vragen in het klaslokaal vertelt docent Rosanne vanuit haar eigen ervaring hoe zij Nederlands geeft en de methode gebruikt.

resource-not-found
Nieuw Nederlands is verkrijgbaar als blended lesmethode FLEX

Met FLEX krijg je de krachtige combinatie van actuele lesstof in boeken die leerlingen mogen houden én gepersonaliseerde digitale leerondersteuning voor jouw vak inclusief toetslicenties.

In het kort over Nieuw Nederlands

Leerlingen worden meer dan ooit beoordeeld op hun prestaties en taalniveau. Of je nu werkt met het boek, digitaal of met een combinatie, met Nieuw Nederlands hoef je je nergens zorgen over te maken. Nieuw Nederlands daagt alle leerlingen, van vmbo-b tot vwo+, uit om het beste uit zichzelf te halen.

Gecombineerd met Nieuw Nederlands Literatuur biedt Noordhoff een compleet aanbod!


Nieuw Nederlands werkt aan de toekomst:
bekijk alvast wat er nieuw is per schooljaar 2023-2024.

Neem een kijkje

Bekijk het lesmateriaal

Echt papier voelen? Bestel vrijblijvend een beoordelingspakket.

6e editie havo/vwo bovenbouw

Eenvoudig differentiëren, met inhoudelijke samenhang tussen de vaardigheden en perfecte examenvoorbereiding. Volledig beschikbaar, je kunt kiezen voor 1 boek voor 4-5 havo of 4-5-6 vwo. Zo heb je alles paraat, Of je kiest voor de handzame jaardelen.

resource-not-found

4-5 havo leerwerkboek, Proefkatern

resource-not-found

Persoonlijke digitale leeromgeving

resource-not-found

De kern van de methode

Nieuw Nederlands om op te bouwen

Volledig vernieuwd

De grootste methode Nederlands van havo/vwo bovenbouw – waarmee maar liefst 70% van alle leerlingen werkt – is volledig vernieuwd. In de nieuwe 6e editie hebben we duidelijke samenhang aangebracht tussen de vaardigheden en is er volop ruimte voor maatwerk voor jouw leerlingen. Tegelijkertijd herken je direct de vertrouwde, glasheldere structuur.          Voorbereiden op het examen

Nieuw Nederlands heeft een sterke en heldere doorlopende leerlijn. Het lesmateriaal staat garant voor goed uitgewerkte doorlopende leerlijnen, van de basisschool tot en met het eindexamen. En van eindexamen naar vervolgonderwijs. De 6e editie is volledig afgestemd op de Referentieniveaus. Havo/vwo bovenbouw sluit zo perfect aan op de onderbouw. Niet alleen qua niveau, maar ook wat betreft herkenbare elementen uit de onderbouw.


In de persoonlijke digitale leeromgeving zien je leerlingen de heldere structuur van de methode terug en speel jij in op de individuele leerbehoeftes van je leerlingen. Volg ze via je dashboard en bied persoonlijke onderwijsroutes aan op weg naar het examen! Oefenen kan met Examensprint , de adaptieve examentrainer. Met nulmeting en een persoonlijk studeeradvies.

Doorlopend succes

Wat goed is, is goed gebleven. Nieuw Nederlands is en blijft een leerlinggerichte en communicatieve methode. Een evenwichtige methode die volop aandacht besteedt aan spelling, formuleren, argumenteren en briefconventies. Alles overzichtelijk bij elkaar, met de glasheldere indeling en de uitstekende, actuele teksten die je van Nieuw Nederlands gewend bent.


Nieuw arrangement

Nieuw Nederlands havo/vwo bovenbouw heeft een nieuw arrangement. Alles voor de hele bovenbouw havo/vwo bij elkaar! De leerling heeft direct de beschikking over de lesstof van 4-5 havo respectievelijk 4-5-6 vwo in één boek. Het grote voordeel: de grote overlap die er was tussen 4 vwo en 5-6 vwo is verdwenen! De leerlingen kunnen hun aantekeningen direct in de boeken maken en teksten markeren. Kopiëren is niet meer nodig!

resource-not-found
Samenhang tussen de vaardigheden voor geïntegreerd onderwijs

Het aanbrengen van samenhang tussen de vaardigheden verhoogt het leerrendement. Daar zijn we mee aan de slag gegaan in de Nieuw Nederlands 6e editie havo/vwo bovenbouw. Natuurlijk zonder dat we de overzichtelijk indeling van de vaardigheden compleet hebben losgelaten.


De nieuwe editie bevat een Basiscursus, met de lesstof die relevant is bij de verschillende vaardigheden. Een voorbeeld: structuur in teksten bieden we geïntegreerd aan, zodat leerlingen het direct kunnen toepassen bij lezen, schrijven en spreken. In de overige cursussen bieden we informatie aan die specifiek bij de betreffende vaardigheid hoort.


Ook nieuw zijn de praktijkopdrachten. Deze betekenisvolle opdrachten zijn zo opgezet dat de leerling verschillende vaardigheden combineert. Een voorbeeld: in de opdracht Mens erger je niet! doen leerlingen onderzoek naar veelgemaakte taalfouten, nemen ze een enquête af (schrijven) en presenteren ze de resultaten (spreken). Elke praktijkopdracht maakt gebruik van lesstof uit de cursussen. Op deze manier is het mogelijk om leerlingen aan de hand van de achttien praktijkopdrachten de complete lesstof door te laten werken! 

resource-not-found
Nieuw Nederlands is verkrijgbaar als blended lesmethode FLEX

Met FLEX krijg je de krachtige combinatie van actuele lesstof in boeken die leerlingen mogen houden én gepersonaliseerde digitale leerondersteuning voor jouw vak inclusief toetslicenties.

Lezen voor de lijst

Nederlands en lezen

resource-not-found

Literatuur

Nieuw Nederlands Literatuur

Eindelijk! Nieuw Nederlands Literatuur. De tekst én de leerling staan centraal en sluit volledig aan bij Lezen voor de lijst©.

resource-not-found

Lezen voor de lijst

Lijsters 2022

Ook dit jaar hebben we een mooie selectie gemaakt met boeken van topauteurs Arnon Grunberg, Erik Hazelhoff Roelfzema, Gerda Blees, Ish Ait Hamou, Anne Eekhout en anderen. Geselecteerd door experts én passend bij de leesniveaus.

resource-not-found

Laat je inspireren

Nieuw Nederlands inspireert

De wereld van lesgeven staat nooit stil. Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws met blogs, vlogs, podcasts, masterclasses en nog veel meer.

Laat je inspireren
resource-not-found

Bij de les

Als je start met Nieuw Nederlands

Bestelinformatie en prijzen

Met het online Docentenpakket bij Nieuw Nederlands heb je toegang tot al het online lesmateriaal van de leerlingen. Je bestelt het Docentenpakket per vaksectie per schoollocatie.

Toetsen en oefenen

Bekijk meer info over de voordelen van Digitaal toetsen. En lees over de beste examen-voorbereiding: oefenen met oude examens.

Maak je les actueel

Daag je je leerlingen uit met dilemma's en stellingen uit de actualiteit. Je vindt ze voor jouw methode gratis op NU Actueel.Trainingen en opleidingen

We bieden je véél meer dan een methode. Je kunt bij ons terecht voor vakinhoudelijke kennis, de recentste ontwikkelingen en een flinke dosis inspiratie.

Zorgeloos overstappen werkt zo

Bestel een beoordelingspakket voor Nieuw Nederlands

icon

Neem contact op met je accountmanager

icon

Goed van Start

icon

Training, opleiding en inspiratie

Noordhoff Academy

resource-not-found

Trainingen

Didactische trainingen

Blijf op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen. Bij Noordhoff Academy kun je verschillende trainingen volgen over wat voor jou belangrijk is. Van doeltaal-leertaal, tot het vergroten van executieve functies bij leerlingen.

resource-not-found

Een goede toets begint bij goede toetsvragen

Cursus Toetsonwikkeling

Door wie laat jij je toetsvragen ontwikkelen? En hoe zorg je ervoor dat die vragen zowel inhoudelijk als toetstechnisch goed zijn? Volg de 2-daagse cursus en word dé expert van jouw school.

Onderwijs verandert. Blijf op de hoogte met de nieuwsbrief

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief speciaal voor Nieuw Nederlands

Aanmelden
resource-not-found
Onze accountmanagers staan voor je klaar!

Wil je een presentatie aanvragen over één van onze methoden? Heb je inhoudelijke vragen over onze producten? Onze accountmanagers komen graag met je in contact.

 

En onze Klantenservice ook

Met vragen over docentenaccount, licenties of levering van producten kun je terecht bij onze klantenservice (088) 522 6888. Wij zijn van maandag t/m vrijdag bereikbaar tussen 8.00 en 17.00 uur.

Klantenservice

Kunnen we je helpen?

resource-not-found

Klantenservice

✆ (088) 522 6888

Bereikbaar maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur.

Klantenservice
Het lesmateriaal van Nieuw Nederlands zelf inzien en beoordelen?