Noordhoff.nl   Voortgezet onderwijs   Nederlands     Nieuw Nederlands

Voortgezet onderwijs

Nieuw Nederlands

Alles voor een sterke taalbasis

Voor vmbo, havo en vwo

onderbouw en bovenbouw

icon Lezen staat centraal, met rijk bronmateriaal
icon Motivatie door integratie van vaardigheden
icon Klaar voor het nieuwe curriculum
resource-not-found

Alles voor een sterke taalbasis

Nieuw Nederlands

Ontdekken

Ervaren

Bestellen

Gebruiken

>
Klaar voor de toekomst

Het vak Nederlands is aan het veranderen. Het nieuwe curriculum staat voor de deur. Met de 7e editie van Nieuw Nederlands ben je klaar voor de toekomst. Met een sterke nadruk op leesvaardigheid werken je leerlingen in samenhang aan vaardigheden. Ze leren kritisch denken aan de hand van rijk bronmateriaal. Dat maakt lezen relevant en interessant. Zo werken je leerlingen met plezier aan een sterke taalbasis.

resource-not-found
Nationale Docentendag Nederlands 21 maart 2024

Ben jij erbij? Kom op de eerste lentedag het vak Nederlands met ons vieren! Inspirerende informatiesessies over leesvaardigheid, het nieuwe curriculum, praktische workshops en we starten de dag met een vrolijke lezing over taal van Japke-d Bouma.

Waarom Nieuw Nederlands

Lezen staat centraal

De nieuwe cursus 'Meer dan lezen' combineert woordenschat met korte schrijfopdrachten. Leesplezier staat voorop. Met veel aandacht voor fictie en literatuur.

Verrassend rijk bronmateriaal

Variatie in tekstsoorten is belangrijk: van sociale media tot podcasts tot kranten en wetenschappelijke bladen, alle tekstsoorten komen aan bod.

Motivatie door integratie van vaardigheden

Nieuw zijn de ‘Thema's’ in onderbouw of ‘Dossiers’ in de bovenbouw. Leerlingen werken met plezier aan hun eigen gekozen eindopdracht. Zo ervaren ze verbanden tussen bijvoorbeeld lezen en schrijven.

resource-not-found

De kern van de methode

Nieuw Nederlands. Alles voor een sterke taalbasis.

“Nederlands leren? Dat kan ik al.” Echt stem geven aan wat je denkt en voelt. Nuanceren, op waarde schatten, begrijpen, doorzien. Het is overal om je heen, maar hoe kun je álle leerlingen motiveren om Nederlands te leren? Echt goed leren schrijven, lezen en spreken? Belangrijke vaardigheden die ze nodig hebben bij álle vakken. Door de vaardigheden te integreren gaan leerlingen met motivatie aan de slag met taal. Alles voor een sterke taalbasis en een optimale voorbereiding op het eindexamen.


Lezen en taalbewustzijn

Zowel in de onderbouw als de bovenbouw ligt er een sterke nadruk op het ontwikkelen van leesvaardigheid. Want lezen is immers cruciaal. Ook wordt door alle leerjaren heen gewerkt aan taalbewustzijn bij leerlingen. Ze leren hoe ze informatie kunnen begrijpen, evalueren en effectief kunnen communiceren. Dit doen we met veel variatie in tekstsoorten. Leerlingen krijgen te maken met diverse soorten teksten, zoals literaire werken, wetenschappelijke artikelen en online bronnen.

Samenhang in de vaardigheden

Transfer van de vaardigheden ontwikkelen we via de Thema’s in de onderbouw en Dossiers in de bovenbouw. Leerlingen worden aangemoedigd om verbanden te leggen tussen lezen, schrijven, en spreken, en om complexe informatie te ordenen. Leuk én leerzaam.


Lees. Denk. Schrijf.

Ook helpt de methode jou om kritische denkers te maken van je leerlingen. Vanaf de onderbouw gaan leerlingen aan de slag met de cursus Media. Zo gaan ze aan de slag met relevante moderne teksten en digitale bronnen worden geïntegreerd. Variatie in tekstsoorten maakt lezen relevant en boeiend. Van forumreacties tot podcasts en wetenschappelijke artikelen, we laten geen tekst onontdekt. En we zorgen ervoor dat ze deze vaardigheden kunnen toepassen in spreek- en schrijfopdrachten, terwijl ze leren meningen en complexe informatie te structureren.

resource-not-found
Nieuw Nederlands is verkrijgbaar als blended lesmethode FLEX

Met FLEX krijg je de krachtige combinatie van actuele lesstof in boeken die leerlingen mogen houden én gepersonaliseerde digitale leerondersteuning voor jouw vak inclusief toetslicenties.

Bekijk het lesmateriaal

Echt papier voelen? Bestel vrijblijvend een beoordelingspakket van Nieuw Nederlands.

resource-not-found

Proefkatern FLEX 1 vmbo-bk, Hoofdstuk 1

resource-not-found

Proefkatern FLEX 1 vmbo-th, Hoofdstuk 1

resource-not-found

Proefkatern FLEX 1 havo-vwo, Hoofdstuk 1

resource-not-found

Proefkatern FLEX 1 vwo, Hoofdstuk 1

resource-not-found

Nieuw Nederlands 7e editie 4 havo

resource-not-found

Nieuw Nederlands 7e editie 4 vwo

resource-not-found

Persoonlijke digitale leeromgeving

resource-not-found
Proefdraaien met FLEX

Wil je onderzoeken hoe blended leren werkt voor jouw vak? Maak gebruik van onze mogelijkheid om te proefdraaien met FLEX. In 6 weken ervaar je in één klas, onder begeleiding van onze deskundige accountmanagers, hoe je leerlingen in de leerwerkboeken opdrachten maken, markeren en aantekeningen plaatsen. Daarnaast ontdek je hoe je de digitale leeromgeving optimaal kunt inzetten voor jou en je leerlingen. Interesse?

Na het invullen van het formulier neemt de accountmanager contact met je op voor een soepele start met FLEX.

Docent aan het woord

Ben je benieuwd hoe andere docenten Nieuw Nederlands ervaren? In 9 vragen in het klaslokaal vertelt docent Rosanne vanuit haar eigen ervaring hoe zij Nederlands geeft en de methode gebruikt.

resource-not-found
Antwoord op je vragen

Wil je een presentatie aanvragen of heb je inhoudelijke vragen over onze producten? Onze accountmanagers komen graag met je in contact.

Webinar

Wil je meteen een antwoord op je vraag? Kijk dan hier een webinar terug waarin we de meestgestelde vragen beantwoorden.

resource-not-found

Bestelinformatie en prijzen

Met het online Docentenpakket bij Nieuw Nederlands heb je toegang tot al het online lesmateriaal van de leerlingen. Je bestelt het Docentenpakket per vaksectie per schoollocatie.

resource-not-found
Antwoord op je vragen

Wil je een presentatie aanvragen of heb je inhoudelijke vragen over onze producten? Onze accountmanagers komen graag met je in contact.

Thema-tips

resource-not-found
Thema-tip bij Thema Mens & Dier (leerjaar 1)

Ben jij al aan de slag met het thema A: Mens en dier? Kijk dan samen deze fijne reclamespot om je leerlingen te inspireren voor het eindproduct.

Thema-Tip bij Thema Mysterie (leerjaar 2)

Bij het maken van een eindproduct heb je in sommige gevallen aanvullende tools nodig, zoals bij het maken van een podcast. Ga je daarmee aan de slag? Dan hier een aantal tips van apps die je hiervoor kunt gebruiken:

  • Clips van iPhone (ook geschikt voor vlogs)

  • Capcut

  • Audicity

  • Spotify for podcasters

  • iMovie (of Android-variant daarvan)

Benieuwd naar hoe een collega-school dit deed? Beluister dan het eindproduct van Lisa en Robin, zij maakten een podcast – Alledaagse Mysteries.

Goed van start met het lesmateriaal

resource-not-found

Checklist

Goed van start

Bekijk de goed-van-start-checklist en leer meer over je Noordhoff-docentaccount, licenties activeren en de online leeromgeving. Doorloop de stappen en je kunt snel aan de slag met het lesmateriaal.

resource-not-found

Methodetrainingen Noordhoff Academy

Haal alles uit jouw methode, ook digitaal!

In het digitale leerplatform kun je resultaten bijhouden, differentiëren, en toetsen maken en afnemen. Wil je weten hoe? Ga gelijk van start met de gratis e-learning of volg de korte starttraining (2,5 uur) bij jou op school.

Lekker lezen met Lijsters

resource-not-found

Lezen voor de lijst

Lijsters 2023

Ook dit jaar hebben we toptitels van populaire auteurs, zoals Arnon Grunberg, Erik Hazelhoff Roelfzema, Gerda Blees, Ish Ait Hamou, Anne Eekhout en anderen. Geselecteerd door experts én passend bij de leesniveaus.

resource-not-found

Laat je inspireren

Nieuw Nederlands inspireert

De wereld van lesgeven staat nooit stil. Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws met blogs, vlogs, podcasts, masterclasses en nog veel meer.

Laat je inspireren

Ken je deze hulpmiddelen al?

resource-not-found

Complete evaluatiecyclus

Digitaal toetsen

Dankzij digitaal toetsen is evalueren eenvoudiger en efficiënter. Je kunt een toets makkelijk plannen, veilig afnemen, sneller nakijken en vervolgens met meer inzicht nabespreken. Zo evalueren jij en je leerlingen voor het beste resultaat.

resource-not-found

Extra oefenen

Examensprint

Online examentrainer, met persoonlijk studieadvies en inhoudelijke feedback. Met Examensprint biedt Noordhoff een compleet aanbod: van klas 1 tot en met het eindexamen.

Klantenservice

Kunnen we je helpen?

resource-not-found

Klantenservice

✆ (088) 522 6888

Bereikbaar maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur.

Klantenservice
Het lesmateriaal van Nieuw Nederlands zelf inzien en beoordelen?