Noordhoff.nl   Voortgezet onderwijs   Nederlands     Nieuw Nederlands

Voortgezet onderwijs

Nieuw Nederlands

Alles voor een sterke taalbasis

Voor vmbo, havo en vwo

onderbouw en bovenbouw

icon Lezen staat centraal, met rijk bronmateriaal
icon Motivatie door integratie van vaardigheden
icon Klaar voor het nieuwe curriculum
resource-not-found

Alles voor een sterke taalbasis

Nieuw Nederlands

Ontdekken

Ervaren

Bestellen

Gebruiken

>
Klaar voor de toekomst

Het vak Nederlands is aan het veranderen. Het nieuwe curriculum staat voor de deur. Met de 7e editie van Nieuw Nederlands ben je klaar voor de toekomst. Met een sterke nadruk op leesvaardigheid werken je leerlingen in samenhang aan vaardigheden. Ze leren kritisch denken aan de hand van rijk bronmateriaal. Dat maakt lezen relevant en interessant. Zo werken je leerlingen vanuit de vertrouwde kwaliteit van Nieuw Nederlands en met plezier aan een sterke taalbasis.

resource-not-found
Nationale Docentendag Nederlands 21 maart 2024

Ben jij erbij? Kom op de eerste lentedag het vak Nederlands met ons vieren! Inspirerende informatiesessies over leesvaardigheid, het nieuwe curriculum, praktische workshops en we starten de dag met een vrolijke lezing over taal van Japke-d Bouma. Meld je aan voor 5 maart!

Waarom Nieuw Nederlands

Lezen staat centraal

De nieuwe cursus 'Meer dan lezen' combineert woordenschat met korte schrijfopdrachten. Leesplezier staat voorop. Verrassend rijk en gevarieerd bronmateriaal. Veel aandacht voor fictie en literatuur.

Klaar voor het nieuwe curriculum

Binnenkort zijn de nieuwe kerndoelen bekend. In onze nieuwste editie zijn de didactische recente inzichten al verwerkt en ben je klaar voor de toekomst.

Motivatie door integratie van vaardigheden

Nieuw zijn de ‘Thema's’ in onderbouw of ‘Dossiers’ in de bovenbouw. Leerlingen werken met plezier aan hun eigen gekozen eindopdracht. Zo ervaren ze verbanden tussen bijvoorbeeld lezen en schrijven.

resource-not-found

De kern van de methode

Nieuw Nederlands. Alles voor een sterke taalbasis.

“Nederlands leren? Dat kan ik al.” Echt stem geven aan wat je denkt en voelt. Nuanceren, op waarde schatten, begrijpen, doorzien. Het is overal om je heen, maar hoe kun je álle leerlingen motiveren om Nederlands te leren? Echt goed leren schrijven, lezen en spreken? Belangrijke vaardigheden die ze nodig hebben bij álle vakken. Door de vaardigheden te integreren gaan leerlingen met motivatie aan de slag met taal. Alles voor een sterke taalbasis en een optimale voorbereiding op het eindexamen.


Lezen en taalbewustzijn

Zowel in de onderbouw als de bovenbouw ligt er een sterke nadruk op het ontwikkelen van leesvaardigheid. Want lezen is immers cruciaal. Ook wordt door alle leerjaren heen gewerkt aan taalbewustzijn bij leerlingen. Ze leren hoe ze informatie kunnen begrijpen, evalueren en effectief kunnen communiceren. Dit doen we met veel variatie in tekstsoorten. Leerlingen krijgen te maken met diverse soorten teksten, zoals literaire werken, wetenschappelijke artikelen en online bronnen.


Samenhang in de vaardigheden

Transfer van de vaardigheden ontwikkelen we via de Thema’s in de onderbouw en Dossiers in de bovenbouw. Leerlingen worden aangemoedigd om verbanden te leggen tussen lezen, schrijven, en spreken, en om complexe informatie te ordenen. Leuk én leerzaam.

Lineair versus modulair

Of je nu de voorkeur geeft aan een lineaire benadering of liever je eigen pad volgt, Nieuw Nederlands biedt de flexibiliteit die je nodig hebt. Je kunt zowel lineair als modulair werken, waardoor je de controle hebt over jouw lessen en planning. Volg de lineaire route met de thema’s voor een traditionele basis of spring tussen de cursussen om je te concentreren op specifieke vaardigheden. In onze voorbeeldplanningen hebben we een mix gemaakt tussen het thematisch werken (lineair) en het werken met losse cursussen (modulair).

Lees. Denk. Schrijf.

Ook helpt de methode jou om kritische denkers te maken van je leerlingen. Vanaf de onderbouw gaan leerlingen aan de slag met de cursus Media. Zo gaan ze aan de slag met relevante moderne teksten en digitale bronnen worden geïntegreerd. Variatie in tekstsoorten maakt lezen relevant en boeiend. Van forumreacties tot podcasts en wetenschappelijke artikelen, we laten geen tekst onontdekt. Waarbij we goed aansluiten op het niveau van de leerling en aansluiten op de vervolgopleidingen van de leerlingen. In de bovenbouw maken de leerlingen kennis met teksten die passen bij het niveau van de vervolgopleiding. Havisten maken bijvoorbeeld kennis met teksten op HBO-niveau. En we zorgen ervoor dat ze deze vaardigheden kunnen toepassen in spreek- en schrijfopdrachten, terwijl ze leren meningen en complexe informatie te structureren.

resource-not-found
Nieuw Nederlands is verkrijgbaar als blended lesmethode FLEX

Met FLEX krijg je de krachtige combinatie van actuele lesstof in boeken die leerlingen mogen houden én gepersonaliseerde digitale leerondersteuning voor jouw vak inclusief toetslicenties.

Bekijk het lesmateriaal

Echt papier voelen? Bestel vrijblijvend een beoordelingspakket van Nieuw Nederlands.

resource-not-found

FLEX 1 vmbo-bk, Hoofdstuk 1

resource-not-found

FLEX 1 vmbo-th, Hoofdstuk 1

resource-not-found

FLEX 1 havo-vwo, Hoofdstuk 1

resource-not-found

FLEX 1 vwo, Hoofdstuk 1

resource-not-found

Nieuw Nederlands 7e editie 4 havo

resource-not-found

Nieuw Nederlands 7e editie 4 vwo

resource-not-found

Nieuw Nederlands 7e editie 3 vmbo-gt

resource-not-found

Persoonlijke digitale leeromgeving

resource-not-found
Proefles Nieuw Nederlands

Wil je in de praktijk ervaren of Nieuw Nederlands past bij jouw school? Vraag dan gratis lesmateriaal van Nieuw Nederlands aan om proef te draaien. Jouw proefles bevat:

  • FLEXboeken voor de leerlingen in je klas

  • Toegang tot de digitale leeromgeving voor jou en je leerlingen

  • Een online opstarttraining en praktische tips

  • Een-op-een-ondersteuning van jouw accountmanager

Interesse?

Na jouw aanvraag plant jouw accountmanager samen met jou een afspraak in en helpt je op weg met het fysieke lesmateriaal en toegang tot de digitale leeromgeving. Zo kun je soepel van start.

Docent aan het woord

Ben je benieuwd hoe andere docenten Nieuw Nederlands ervaren? In 9 vragen in het klaslokaal vertelt docent Rosanne vanuit haar eigen ervaring hoe zij Nederlands geeft en de methode gebruikt.

resource-not-found
Antwoord op je vragen

Heb je inhoudelijke vragen over onze producten? Onze accountmanagers komen graag met je in contact.

Webinar

Wil je meteen een antwoord op je vraag? Kijk dan hier een webinar terug waarin we de meestgestelde vragen beantwoorden.

resource-not-found

Presentatie aanvragen?

Onze accountmanagers staan voor je klaar!

Wil je een presentatie over een van onze methoden? Onze accountmanager maakt graag een afspraak. De afspraak kan bij jou op school, digitaal of telefonisch plaatsvinden.

resource-not-found

Bestelinformatie en prijzen

Met het online Docentenpakket bij Nieuw Nederlands heb je toegang tot al het online lesmateriaal van de leerlingen. Je bestelt het Docentenpakket per vaksectie per schoollocatie.

resource-not-found
Antwoord op je vragen

Heb je inhoudelijke vragen over onze producten? Onze accountmanagers komen graag met je in contact.

resource-not-found

21 maart 2024

Nationale Docentendag Nederlands

Inspirerende informatiesessies over leesvaardigheid, het nieuwe curriculum, praktische workshops en een vrolijke lezing over taal van Japke-d Bouma. Ben jij er ook bij?

Meer informatie en aanmelden

Thema-tips

resource-not-found
Thema-tip bij Thema Mens & Dier (leerjaar 1)

Ben jij al aan de slag met het thema A: Mens en dier? Kijk dan samen deze fijne reclamespot om je leerlingen te inspireren voor het eindproduct.

Thema-Tip bij Thema Mysterie (leerjaar 2)

Bij het maken van een eindproduct heb je in sommige gevallen aanvullende tools nodig, zoals bij het maken van een podcast. Ga je daarmee aan de slag? Dan hier een aantal tips van apps die je hiervoor kunt gebruiken:

  • Clips van iPhone (ook geschikt voor vlogs)

  • Capcut

  • Audicity

  • Spotify for podcasters

  • iMovie (of Android-variant daarvan)

Benieuwd naar hoe een collega-school dit deed? Beluister dan het eindproduct van Lisa en Robin, zij maakten een podcast – Alledaagse Mysteries.

Goed van start met het lesmateriaal

resource-not-found

Checklist

Goed van start

Bekijk de goed-van-start-checklist en leer meer over je Noordhoff-docentaccount, licenties activeren en de online leeromgeving. Doorloop de stappen en je kunt snel aan de slag met het lesmateriaal.

resource-not-found

Methodetrainingen Noordhoff Academy

Haal alles uit jouw methode, ook digitaal!

In het digitale leerplatform kun je resultaten bijhouden, differentiëren, en toetsen maken en afnemen. Wil je weten hoe? Ga gelijk van start met de gratis e-learning of volg de korte starttraining (2,5 uur) bij jou op school.

Lekker lezen met Lijsters

resource-not-found

Lezen voor de lijst

Lijsters 2023

Ook dit jaar hebben we toptitels van populaire auteurs, zoals Arnon Grunberg, Erik Hazelhoff Roelfzema, Gerda Blees, Ish Ait Hamou, Anne Eekhout en anderen. Geselecteerd door experts én passend bij de leesniveaus.

resource-not-found

Laat je inspireren

Nieuw Nederlands inspireert

De wereld van lesgeven staat nooit stil. Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws met blogs, vlogs, podcasts, masterclasses en nog veel meer.

Laat je inspireren

Ken je deze hulpmiddelen al?

resource-not-found

Complete evaluatiecyclus

Digitaal toetsen

Dankzij digitaal toetsen is evalueren eenvoudiger en efficiënter. Je kunt een toets makkelijk plannen, veilig afnemen, sneller nakijken en vervolgens met meer inzicht nabespreken. Zo evalueren jij en je leerlingen voor het beste resultaat.

resource-not-found

Extra oefenen

Examensprint

Online examentrainer, met persoonlijk studieadvies en inhoudelijke feedback. Met Examensprint biedt Noordhoff een compleet aanbod: van klas 1 tot en met het eindexamen.

Klantenservice

Kunnen we je helpen?

resource-not-found

Klantenservice

✆ (088) 522 6888

Bereikbaar maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur.

Klantenservice
Het lesmateriaal van Nieuw Nederlands zelf inzien en beoordelen?