Voortgezet onderwijs

Grandes Lignes

Grandes Lignes, natuurlijk Frans

vmbo, havo en vwo

onderbouw en bovenbouw

icon De meest gebruikte methode Frans in het vo
icon Uniek: didactische leerlijn doeltaal-leertaal
icon Maakt differentiëren makkelijk
resource-not-found

Niveaus

Met welk niveau wil je aan de slag?

Grandes Lignes is beschikbaar voor verschillende niveaus en wordt regelmatig geüpdatet.

Het lesmateriaal van Grandes Lignes zelf inzien en beoordelen? Kies een niveau.

Onderbouw

vmbo/havo/vwo

Bovenbouw

havo/vwo
>

De kern van de methode voor de onderbouw

Grandes Lignes in 3 highlights

1
Tu es magnifique!
  • Iedere les stapsgewijs toewerken naar concrete leerdoelen.
  • Succesbeleving dankzij compacte hoofdstukken en volop herhaling.
  • Online in één oogopslag inzicht in waar leerlingen staan.
2
Au plaisir de choisir
  • Met plezier Frans leren dankzij volop keuzevrijheid & variatie.
  • Actuele teksten, verrassende videoseries en grammatica-uitlegvideo’s.
  • Doorspekt met aandacht voor kennis van land en cultuur.
3
C’est en français!
  • Didactische leerlijn doeltaal-leertaal ontwikkeld i.s.m. de VU.
  • Snel en verantwoord vertrouwd raken met het Frans.
  • Doeltaal als leermiddel: Frans waar mogelijk, Nederlands waar nodig.

Beoordeel zelf

Bekijk het lesmateriaal

Vraag een beoordelingspakket aan voor een overzicht van de beschikbare producten voor Grandes Lignes onderbouw.

Onderbouw 6e editie

Grandes Lignes heeft een exclusieve samenwerking met de VU Amsterdam voor een didactische leerlijn doeltaal als leertaal en met de RuG voor het leer- en overhoorprogramma Slim stampen. Voor schooljaar 2021/2022 zijn leerjaar 1, 2 en 3 beschikbaar.
resource-not-found

FLEX Cahier d'activités 1 vmbo gt/havo, Hoofdstuk 1

resource-not-found

FLEX Cahier d'activités 1 havo/vwo, Hoofdstuk 1

resource-not-found

FLEX Cahier d'activités 1 vwo, Hoofdstuk 1

resource-not-found

FLEX Cahier d'activités 3 havo, Hoofdstuk 1

resource-not-found
Quelle année francophone – een jaar lang actuele lestips

Het hele jaar door geïnspireerd raken, wie wil dat niet? Met onze kalender geniet je elke dag van de Franse taal en cultuur. Deze site vullen we elke maand aan met actuele en sprankelende lestips, inspirerend voor je leerlingen. #FijnFrans

De diepte in

Alle ins en outs op een rij

Grandes Lignes onderbouw, natuurlijk Frans

Net als jij gaat Grandes Lignes voor volle klassen voor Frans, de mooiste taal op aarde. Je maakt zelf het grootste verschil, Grandes Lignes ondersteunt met een duidelijke structuur,  aansprekende contexten, aantrekkelijke vormgeving en veel aandacht voor de Franse cultuur. Met Grandes Lignes is Frans vanaf les 1 de voertaal in de klas. Leerlingen oefenen samen, met behulp van ‘natuurlijke’, authentieke bronnen en afwisselende opdrachten. Zo voelt de taal al snel vertrouwd en gaat leren bijna vanzelf. Naturellement!

Bekijk de brochure >>

resource-not-found
Doeltaal als leertaal

In Grandes Lignes 6e editie passen we de doeltaal-als-leertaal-didactiek toe, die ontwikkeld is door Sebastiaan Dönszelmann van de Vrije Universiteit Amsterdam.

We hebben een kort starthoofdstuk ontwikkeld dat helemaal in het teken staat van verantwoord doeltaalgebruik tijdens de les. Daarnaast gebruiken we Frans waar dat mogelijk
is in instructies en in opdrachten, waardoor we het gebruik van het Nederlands, op een verantwoorde manier, sterk hebben kunnen verminderen.

Lees meer over de didactische principes van doeltaal als leertaal in Grandes Lignes en een interview met Sebastiaan Dönszelmann.

resource-not-found
Succesbeleving motiveert

Met Grandes Lignes verzamelen je leerlingen snel de juiste bagage om zich in het Frans te kunnen redden. Bij alles staat het nut van het leren van het Frans centraal. Eerst is dat: jezelf kunnen redden tijdens de vakantie in Frankrijk. Praktisch en leuk.

In iedere les werken leerlingen in kleine stapjes naar het leerdoel toe. Zo heeft ieder onderdeel een duidelijk begin en eind. In de gepersonaliseerde leeromgeving zien leerlingen in één oogopslag wat ze al onder de knie hebben en wat beter kan.

Bij succesbeleving hoort het gevoel: ik ben klaar, het is af! Daarom zijn de hoofdstukken korter en compacter geworden.Het leer- en overhoorprogramma SlimStampen

Het unieke leer- en overhoorprogramma SlimStampen, ontwikkeld door  Prof. dr. Hedderik van Rijn van de Rijksuniversiteit Groningen, is een adaptief overhoorprogramma dat zich aanpast aan de kennis en vaardigheden van de leerling. Wetenschappelijk bewezen is dat leerlingen die leren met SlimStampen 2 punten hoger scoren op een kennistoets!

resource-not-found
Verrassend en afwisselend

Grandes Lignes 6e editie onderbouw bevat volop activerende werkvormen: spelletjes, liedjes, puzzels, strips en creatieve opdrachten. Voor ieder is er wat wils: de ene keer zorgen de spelletjes voor extra competitie, een andere keer mogen de leerlingen bewegen in de klas.
Zo spelen we in op verschillende meervoudige intelligenties.

Bovendien hebben we werkvormen toegevoegd waarbij de eigen inbreng van leerlingen gevraagd wordt: ze maken bijvoorbeeld zelf vragen bij een tekst of maken een filmpje over hun eigen woonomgeving.

resource-not-found
Vernieuwde spreek- en schrijflijn

De aanpak van spreek- en schrijfvaardigheid is verbeterd. De vaardigheden zijn van elkaar losgekoppeld en hebben hun eigen didactische aanpak. Schrijven is gekoppeld aan de grammatica in een nieuwe paragraaf Grammaire et Écrire. 

In de nieuwe paragraaf Phrases-clés et Parler worden de standaardzinnen in een volledig Frans vraag- en antwoordgesprekje aangeboden. De Nederlandse vertaling staat er niet meer direct naast. Op die manier worden leerlingen gemotiveerd volledig in het Frans stapsgewijs de zinnen toe te passen.resource-not-found
Nieuwe filmseries!

Ook bij de 6e editie hebben we weer uitgepakt qua filmmateriaal. Bij leerjaar 1 is er een superspannende filmserie in Nice, in leerjaar 2 reizen we af naar de Franse hoofdstad.

Daarnaast is er een introfilm bij ieder hoofdstuk, waarmee we de nieuwsgierigheid van de leerling prikkelen en leerlingen zelf laten ontdekken hoe leuk, maar ook hoe dichtbij Frankrijk is.

Beide filmseries zijn op en top Frans, zo haal je Frankrijk de les binnen!

resource-not-found

Nieuw in leerjaar 3

Voor komend schooljaar zijn ook de gloednieuwe delen 3 van de 6e editie beschikbaar,
met veel vernieuwingen! Een aantal onderdelen is anders ingevuld dan in jaar 1 en 2, zodat leerlingen meer te kiezen hebben en met onderwerpen aan de slag kunnen die zij het leukst vinden.


Bekijk hier de vernieuwingen op een rij >>

FLEX: de volledige mix

Verkrijgbaar als blended lesmethode FLEX.

Met FLEX krijg je de krachtige combinatie van actuele lesstof in boeken die leerlingen mogen houden én gepersonaliseerde digitale leerondersteuning voor jouw vak inclusief toetslicenties.

Bekijk de mogelijkheden

Boeken die leerlingen mogen houden

Leerlingen krijgen elk schooljaar een nieuw boek. Lezen, opdrachten maken, aantekeningen plaatsen; alles in één boek dat ze zelf mogen houden.

Een persoonlijke digitale leeromgeving met toetsen

In de digitale leeromgeving worden leerlingen uitgedaagd op hun eigen niveau met interactieve opdrachten, toetsen, feedback en heldere rapportages voor jou als docent.

Actueel lesmateriaal

De meest actuele lesstof is altijd binnen handbereik en wordt maandelijks aangevuld met nieuw lesmateriaal voorzien van opdrachten op basis van het nieuws en actualiteiten.

Persoonlijke digitale leeromgeving

In de persoonlijke digitale leeromgeving zien jouw leerlingen direct de heldere structuur van de methode terug. Met de gepersonaliseerde leeromgeving heb je alle tools in handen om eenvoudig te differentiëren, formatief te evalueren en het geeft je goed inzicht in de prestaties van je leerlingen door middel van de resultatendashboards. Met de persoonlijke digitale leeromgeving speel je efficiënter in op de individuele leerbehoeftes van je leerlingen!

Ben je benieuwd naar alle mogelijkheden die de persoonlijke digitale leeromgeving biedt?

Wil je weten wat er per methode beschikbaar is?

resource-not-found
Docentenpakket online bij Grandes Lignes

Met het online Docentenpakket bij de Grandes Lignes heb je toegang tot al het online lesmateriaal van de leerlingen en kun je jouw leerlingen volgen via de resultatenpagina's. Het Docentenpakket bevat bovendien de docentenhandleiding, uitwerkingen, hoofdstuktoetsen en vaardigheidstoetsen en werkplanners bij de methode. Daarnaast kun je zelf toetsen samenstellen met de jaarlicentie Digitaal toetsen .

Let op : als je digitaal wilt toetsen met je klas moet iedere leerling beschikken over een ‘jaarlicentie digitaal toetsen’.

Je bestelt het Docentenpakket per vaksectie per schoollocatie.

Docent aan het woord

Ben je benieuwd hoe andere docenten Grandes Lignes ervaren? In 9 vragen in het klaslokaal vertelt docent Christine vanuit haar eigen ervaring hoe zij Frans geeft en de methode gebruikt.

Ook bij Frans

Toetsen en oefenen

resource-not-found

Complete evaluatiecyclus

Digitaal toetsen

Dankzij digitaal toetsen is evalueren eenvoudiger en efficiënter. Je kunt een toets makkelijk plannen, veilig afnemen, sneller nakijken en vervolgens met meer inzicht nabespreken. Zo evalueren jij en je leerlingen voor het beste resultaat.

resource-not-found

Extra oefenen

Examensprint

Online examentrainer, met persoonlijk studieadvies en inhoudelijke feedback. Met Examensprint biedt Noordhoff een compleet aanbod: van klas 1 tot en met het eindexamen.

Training, opleiding en inspiratie

Noordhoff Academy

resource-not-found

Trainingen

Didactische trainingen

Blijf op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen. Bij Noordhoff Academy kun je verschillende trainingen volgen over wat voor jou belangrijk is. Van doeltaal-leertaal, tot het vergroten van executieve functies bij leerlingen.

resource-not-found

4-daagse opleiding - eerste startdatum: 14 februari 2022

Toetsexpert (open inschrijving)

Wil jij alles weten over toetsing en examinering? Van het maken van goede toetsvragen, tot het schrijven en waarborgen van toetsbeleid? Volg dan de 4-daagse opleiding tot Toetsexpert en word dé expert van jouw school.

Actualiteit in de les

Extra bij Frans

resource-not-found

Extra in de les

Lesbrieven en Kahoots

Grandes Lignes biedt allerlei extra's en suggesties om jouw lessen Frans te verrijken. Van kahoots tot kant-en-klare lesbrieven.

resource-not-found

Actualiteit in de les

NU Actueel

Maak jouw lessen Frans up-to-date met NU Actueel. Begin of eindig je les met actuele fragmenten en met prikkelende vragen.

Contact

Kunnen we je verder helpen?

resource-not-found
Onze accountmanagers staan voor je klaar!

Wil je een presentatie aanvragen over één van onze methoden? Heb je inhoudelijke vragen over onze producten?  Onze accountmanagers komen graag met je in contact.

 

En onze Klantenservice ook

Met vragen over docentenaccount, licenties of levering van producten kun je terecht bij onze  klantenservice  (088) 522 6888. Wij zijn van maandag t/m vrijdag bereikbaar tussen 8.00 en 17.00 uur.

Klantenservice

Kunnen we je helpen?

Onderwijs verandert. Blijf op de hoogte met de nieuwsbrief

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief speciaal voor Grandes Lignes

Aanmelden
Het lesmateriaal van Grandes Lignes zelf inzien en beoordelen?