NIEUW! Heukels' Flora

Met trots presenteren wij de 24e editie van de Heukels’ Flora. In samenwerking met Naturalis Biodiversity Center lanceren wij op 13 februari de nieuwe editie.

Uitreiking eerste exemplaar

Leidse plantkundige Leni Duistermaat heeft met veel plezier de nieuwe editie van hét standaardwerk over de flora van Nederland verzorgd. De nieuwe Heukels’ Flora is uitgebreid tot maar liefst 2.500 soorten en verschijnt gedeeltelijk in kleur, waardoor de soorten nog beter te determineren zijn. Daarnaast heeft deze veldgids een schat aan gedetailleerde illustraties. De aangebrachte tabs en slimme indeling maakt navigeren nog makkelijker.

Op donderdag 13 februari overhandigt Onno Rook (Noordhoff) het eerste exemplaar van de Heukels’ Flora aan Johan Osinga (directeur-generaal Natuur, Visserij en Landelijk gebied bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) en Leen van den Oever (directeur NIBI). Tijdens dit feestelijke moment vertelt Leni Duistermaat graag over de totstandkoming van de nieuwe veldgids.

Uitreiking eerste exemplaar

Programma

 • 13.00 uur ontvangst
 • Uitreiking van de twee eerste exemplaren
 • Het plezier van het maken van de 24e editie, Leni Duistermaat en Onno Rook
 • Heukels’ Flora in de context van wetenschappelijk onderzoek:
  • Hans Cornelissen
  • Ton Denters
  • Otto Brinkkemper
 • Borrel
 • 17.30 uur Einde programma

*Wilt u het museum bezoeken? Dan kunt u bij de balie een entreekaartje kopen.

Programma

 

Sprekers

Leni Duistermaat

Leni Duistermaat studeerde als plantentaxonoom aan het voormalig Rijksherbarium/Nationaal Herbarium Nederland in Leiden. Na een verblijf van aantal jaren in Singapore, waar ze zich de lokale grassen eigen maakte, keerde ze terug naar Leiden.

In Leiden zette ze samen met de voormalige Plantenziektenkundige Dienst en Plant Research International (Wageningen) een informatiesysteem op over invasieve planten in Nederland. Op dit moment is ze daar curator van. Sinds 2011 is Leni onderzoeker Nederlandse flora bij Naturalis Biodiversity Center en docent aan de Universiteit Leiden voor het excursie onderwijs aan biologie studenten.

Leni Duistermaat

Hans Cornelissen

Prof. J.H.C. (Hans) Cornelissen is als ecoloog geliefd onder de studenten van de opleiding biologie van de Vrije Universiteit Amsterdam. Met een Heukels' onder zijn arm neemt hij studenten mee het veld in en leert hij ze planten op naam te brengen. Van een vierkante meter vegetatie maakt hij een ontdekkingstocht. Hij kent de Nederlandse flora goed en ziet hij iets onbekends dan hoeft hij niet bij de hoofdsleutel te beginnen. Hans leert studenten niet alleen het determineren, maar leert ze vooral ook met een andere blik kijken naar de flora om zich heen. 

Hans Cornelissen

Ton Denters

Natuur zit in zijn hart en hoofd. En dan met name wilde planten. Na de lerarenopleiding Biologie en Aardrijkskunde maakte Ton Denters in 1985 zijn gang naar het Rijksherbarium, om te werken aan de Atlas van de Nederlandse flora. Daarna ging hij Milieukunde studeren aan de Open Universiteit om vervolgens als (stads)ecoloog aan de slag te gaan. De stedelijke flora vindt hij fascinerend.

Hij bestudeert de flora graag, om daarna zijn bevindingen op papier te zetten. Binnenkort verschijnt Stadsflora van de Lage Landen, een waardig opvolger van zijn boek Stadsplanten uit 2004.
 

Ton Denters

Otto Brinkkemper

Dr. Otto Brinkkemper werkt aan de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed als onderzoeker van plantenresten uit archeologische opgravingen. Daarbij zijn zaden, pollen, hout en houtskool van opgravingen uit alle archeologische perioden vanaf het begin van het Holoceen het studie-onderwerp. De basis voor dit onderzoek legde hij als actief lid van de Plantensociologische Werkgroep (‘Sjocgroep’) van de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie, de studie biologie aan de Universiteit van Amsterdam en een archeobotanisch promotie-onderzoek aan de Universiteit Leiden.

Als beheerder van de archeobotanische database RADAR heeft hij een goed overzicht van het voorkomen van plantensoorten in het verleden, vaak van millennia voordat floristen gingen opschrijven welke plantensoorten ze tegenkwamen.
 

Otto Brinkkemper

Bekijk Heukels’ Flora van Nederland

Bent u benieuwd naar de nieuwe editie van hét standaardwerk over de flora van Nederland? We geven u graag een eerste indruk!

Over Naturalis

In het nieuwe Naturalis Biodiversity Center ontdek je het mooiste van de natuur. Met de indrukwekkende collectie, kennis en data brengt Naturalis het leven op aarde in kaart. Belangrijk, want biodiversiteit is essentieel voor onze toekomst. Naturalis onderzoekt de natuur om biodiversiteit te behouden. Zo dragen ze bij aan oplossingen voor grote, mondiale vraagstukken rondom klimaat, leefomgeving, voedselvoorziening en geneesmiddelen.

In verband met beperkte parkeermogelijkheden raden wij u aan om zoveel mogelijk met het openbaar vervoer te komen. 

Routebeschrijving Naturalis

Over Naturalis

Over Noordhoff

Noordhoff is de uitgever van Heukels' Flora van Nederland. Noordhoff is dé kennispartner voor leergierig Nederland. Uit liefde voor ons vak helpen we dagelijks ruim 2 miljoen mensen het beste uit zichzelf te halen. En ontdekken we iedere dag hoe leren nog beter kan. Met slimme methodes en persoonlijke aandacht. Met actueel lesmateriaal en nieuwe technologie. Altijd met de kennis van nu. Nieuwsgierig naar het leren van morgen.

Over Noordhoff