Skip to Content
NIEUW: Nectar havo/vwo bovenbouw

NIEUW: Nectar havo/vwo bovenbouw

Nu ook verkrijgbaar als blended lesmethode FLEX

 • Perfecte examenvoorbereiding
 • Differentiatie in boek en online
 • Persoonlijke digitale leeromgeving met extra opties
 • Voor schooljaar 2020/2021: leerjaar 4, 5 en 6 beschikbaar
Beoordelingspakket aanvragen - Ik heb een Noordhoff account

 

Nectar: boeiende biologie!

Vraag jij je ook wel eens af hoe je al je leerlingen goed voorbereid op het examen? Het kan met Nectar!

Perfecte examenvoorbereiding
Perfecte examenvoorbereiding met gevarieerde opdrachten van hoge kwaliteit zodat je leerlingen de lesstof goed beheersen. Daarnaast kunnen je leerlingen oefenen met echte examens met tips via Examensprint.

Opdrachten van hoge kwaliteit
Opdrachten van hoge kwaliteit sporen je leerlingen aan tot nadenken. De leerstof en de opdrachten passen altijd bij het niveau van de leerling want zowel in het boek als online vind je extra ondersteuning of juist extra uitdaging. De stof wordt uitgelegd in korte, prettig leesbare teksten met prachtig biologisch beeldmateriaal. 

Persoonlijke digitale leeromgeving met extra opties 
In de online omgeving kunnen leerlingen werken in hun eigen leerroute waar alle teksten kunnen worden voorgelezen. De animaties leggen de ingewikkelde biologische processen haarfijn uit. 

Differentiatie in boek en online
Nectar biedt je als docent alles wat je nodig heeft voor de dagelijkse lespraktijk. De jarenlange ervaring zie je direct terug in de boeken en het digitale lesmateriaal. We geloven in de kracht van zowel boek als online lesmateriaal, zodat leerlingen op hun eigen niveau en in hun eigen tempo de lesstof kunnen verwerken.

Bekijk de brochure >>

FLEX: de ideale mix

Nectar is verkrijgbaar als blended lesmethode FLEX. Met FLEX krijg je de krachtige combinatie van altijd actuele lesstof in boeken die leerlingen mogen houden én gepersonaliseerde digitale leerondersteuning voor jouw vak.

Met FLEX heb je: 

 • Boeken die leerlingen mogen houden
  Leerlingen krijgen elk schooljaar een nieuw boek. Lezen, opdrachten maken, aantekeningen plaatsen; alles in één boek dat ze zelf mogen houden.  
 • Een persoonlijke digitale leeromgeving
  In de digitale leeromgeving worden leerlingen uitgedaagd op hun eigen niveau met interactieve opdrachten, feedback en heldere rapportages voor jou als docent.
 • Altijd actueel 
  De meest actuele lesstof is altijd binnen handbereik en wordt voor de meeste methodes maandelijks aangevuld met nieuw lesmateriaal voorzien van opdrachten op basis van het nieuws en actualiteiten.

Betaalbaar & behulpzaam
Met FLEX betaal je een vaste prijs per leerling per jaar. De kosten per leerling per jaar zijn vergelijkbaar met de aanschaf of huur van reguliere boeken en een jaarlijkse online licentie. Heb je vragen over FLEX? Dan staan we voor je klaar om je een goede start met FLEX te laten maken!

Uiteraard kun je ook kiezen voor de volledig digitale versie van Nectar. 

FLEX: de ideale mix

Lesmateriaal bekijken

Nieuwsgierig naar de nieuwe editie van Nectar? Bekijk direct een hoofdstuk in de bladerboeken!

 

Persoonlijke digitale leeromgeving

In de persoonlijke digitale leeromgeving van Nectar 4e editie havo/vwo bovenbouw zien jouw leerlingen direct de heldere structuur van de methode terug. Met de gepersonaliseerde leeromgeving heb je alle tools in handen om eenvoudig te differentiëren, formatief te evalueren en het geeft je goed inzicht in de prestaties van je leerlingen door middel van de resultatendashboards.

Daarnaast biedt de digitale leeromgeving voorbereiding voor de examens met Examensprint. Met deze tools speel je efficiënt in op individuele leerbehoeftes van je leerlingen.

Bekijk onderstaande video’s om te zien hoe de persoonlijke digitale leeromgeving er voor Nectar 4e editie havo/vwo bovenbouw uitziet.

Benieuwd hoe de functionaliteiten er voor jouw methode uitzien? Of wil je de digitale omgeving zelf ervaren?

 

Persoonlijke leerroutes

Met de verschillende leerroutes in de gepersonaliseerde leeromgeving haal je het beste in je leerlingen naar boven. In deze verschillende routes werkt iedere leerling op zijn eigen niveau en heb je alle tools in handen om makkelijk te differentiëren.

Bekijk de video Toon minder

Interactieve opdrachten

Uit onderzoek blijkt dat directe feedback het grootste leerrendement oplevert voor leerlingen. Met interactieve opdrachten ontvangt de leerling direct feedback en kan hij hier meteen mee aan de slag.

Bekijk de video Toon minder

Resultaten dashboard

Snel inzicht in de voortgang van je leerlingen? De informatie uit het resultaten dashboard laat je in één oogopslag zien hoe je leerlingen ervoor staan én kun je je leerlingen direct bijsturen en coachen.

Bekijk de video Toon minder

NU Actueel

Besteed jij veel tijd aan het zoeken naar aanvullend lesmateriaal dat aansluit op de actualiteit? NU Actueel biedt voor jouw vak actueel lesmateriaal, met opdrachten die aansluiten bij de actualiteit. Zo haal je snel en gemakkelijk de echte wereld het klaslokaal binnen.

Bekijk de video Toon minder

Digitaal toetsen

Wil je eenvoudiger en efficiënter evalueren? Met Digitaal toetsen kun je makkelijk een toets plannen, veilig afnemen, sneller nakijken en met meer inzicht nabespreken. Zo evalueren jij en je leerlingen voor het beste resultaat.

Bekijk de video Toon minder

Oefentoetsen

De oefentoetsen in de persoonlijke leeromgeving zijn uitermate geschikt voor formatief evalueren. Met de oefentoetsen in de digitale leeromgeving krijgt de leerling inzicht in waar hij staat en krijgt hij een gepersonaliseerd studieadvies.

Bekijk de video Toon minder

Slim stampen

Slim stampen is een uniek leer- en overhoorprogramma en past zich aan aan de kennis en vaardigheden van de leerling. Het is wetenschappelijk bewezen is dat de leerlingen die leren met Slim stampen 2 punten hoger scoren op een kennistoets.

Bekijk de video Toon minder

Examensprint

Examensprint, de snelste weg naar het examen! Examensprint is een online en adaptieve examentrainer met échte Cito-examens, met inhoudelijke, rijke feedback én studieadvies op maat. In het studieadvies worden leerlingen gericht doorverwezen naar de lesstof die ze nog onvoldoende beheersen.

Bekijk de video Toon minder

Taken plannen

Wil je meer controle over welke opdrachten je leerlingen maken en zo je eigen leerroutes samenstellen? Met taken plannen bepaal je zelf welke opdrachten je leerlingen maken, zo creëer je eenvoudig je eigen differentiatie paden.

Bekijk de video Toon minder

Samenhang

Het eindexamen daagt leerlingen uit zeer diverse biologische concepten in één opgave met elkaar te verbinden in de gegeven context. Met Nectar oefenen jouw leerlingen op diverse plekken expliciet met deze vaardigheid:

 • Aan het einde van elke paragraaf staan één of meer casusopdrachten waarin de leerlingen de stof van die paragraaf in een andere context toepast.
 • Na een aantal paragrafen volgt een Toepassen, waarin leerlingen in een nieuwe context de stof van de voorafgaande paragrafen met elkaar verbindt.
 • De Toepassen aan het eind van het hoofdstuk legt, in alweer een nieuwe context, verbanden tussen de voorafgaande hoofdstukken.

Dankzij het oefenen met de samenhang tussen de biologische concepten gaat jouw leerling perfect voorbereid naar het eindexamen.

Samenhang

Bronnen als rode draad door de lesstof

Beeld maakt de lesstof levend, begrijpelijk en inzichtelijk. Daarom bevat Nectar rijk en kwalitatief hoogwaardig (pagina) groot beeld. Het beeld vormt de rode draad door de stof.

De rode draad van de bronnen wordt ondersteund door het duidelijke leerdoel per paragraaf, de vetgedrukte begrippen en (voor havo) korte samenvattende tekstjes. Is een leerling vergeten wat een concept betekent? Dan helpt een handige begrippenlijst met definities de leerling weer vooruit.

Bronnen als rode draad door de lesstof

Nooit saai

Hoe blijven jouw leerlingen gemotiveerd? Door te blijven variëren. Nectar biedt verschillende werkvormen en in elke paragraaf een rijke variatie in vraagtypen, zoals open vragen, multiple choice, juist/onjuist en volgorde vragen.

Daarnaast vraagt de introductie van een nieuw hoofdstuk natuurlijk om een inleiding. Die staat voor jou klaar in de enthousiasmerende, korte maar krachtige Startactiviteit. Jouw leerlingen maken in groepswerk kennis met de context van het hoofdstuk en discussiëren over de stof.

Nooit saai

Voorkennis activeren

Waar hoort de nieuwe leerstof bij? Wat is de kapstok hiervoor? Het antwoord is eenvoudig: voorkennis is de kapstok voor nieuwe kennis. Daarom start elk hoofdstuk met het ophalen van de benodigde voorkennis uit de onderbouw, uit voorafgaande hoofdstukken of uit de Binas.

Daarna kunnen jouw leerlingen de nieuwe concepten aan de voorkennis vastknopen.

Voorkennis activeren

Voor de docent: Docentenpakket online

Met het online Docentenpakket van Nectar heb je toegang tot:

 • de complete inhoud van Nectar online voor jouw leerlingen
 • e-books
 • Word-bestanden en video’s bij de practica
 • TOA-handleidingen
 • docentenhandleidingen
 • uitwerkingen
 • handige resultatenpagina's waarmee je de resultaten van jouw leerlingen kunt volgen
 • KTI-gecertificeerde toetsen
 • Digitaal toetsen, hiermee beschik je over kant-en-klare toetsen én kun je zelf toetsen samenstellen. 
  Let op: als je Digitaal toetsen wilt gebruiken met je klas moet iedere leerling beschikken over een ‘jaarlicentie digitaal toetsen’.

Je bestelt het Docentenpakket per vaksectie per schoollocatie.

Voor de docent: Docentenpakket online

Digitaal toetsen bij Nectar

Nectar biedt alles voor een complete evaluatiecyclus:

 • Duidelijke leerdoelen per paragraaf.
 • Geautomatiseerde leerroutes met directe inhoudelijke feedback.
 • Oefentoetsen met studieadvies op maat.
 • Een breed aanbod aan summatieve toetsen.

Dankzij digitaal toetsen is evalueren eenvoudiger en efficiënter. Je kunt een toets makkelijk plannen, veilig afnemen, sneller nakijken en vervolgens met meer inzicht nabespreken. Zo evalueren jij en je leerlingen voor het beste resultaat.

Heb je een Docentenpakket? Dan heb je toegang tot alle toetsvragen van Nectar – álle leerjaren, álle niveaus. Je kunt gebruikmaken van kant-en-klare toetsen of zelf een toets samenstellen.

Wil je digitaal toetsen met je klas?  
Hiervoor moet iedere leerling beschikken over een ‘jaarlicentie digitaal toetsen’. Deze licentie is los bij te bestellen via onze distributeurs. Als je werkt met een methodelicentie of volledig digitaal licentie, dan hebben leerlingen geen aparte licentie nodig en kun je meteen met digitaal toetsen beginnen.

Digitaal toetsen bij Nectar

De perfecte examenvoorbereiding

Met Nectar koersen jij en jouw leerlingen met vertrouwen op het examen af, zowel in het boek als online. Succes gegarandeerd!

Het juist beantwoorden van examenvragen is een vaardigheid die training vereist. En dus bevat elk hoofdstuk in Nectar strategietraining voor het beantwoorden van examenvragen. Oefenen vanaf leerjaar 4 zorgt voor automatisering tijdens het eindexamen. Een leerling (Meander College) over de examentraining: "Hier heb ik echt veel aan gehad."

De perfecte examenvoorbereiding