Skip to Content
Nectar onderbouw

Nectar onderbouw

Nu ook verkrijgbaar als blended lesmethode FLEX

 • Gevarieerde opdrachten van hoge kwaliteit
 • Differentiatie in boek en online
 • Persoonlijke digitale leeromgeving met extra opties
 • FLEX beschikbaar voor leerjaar 1 en 2
Bestel je materiaal

Nectar: boeiende biologie!

Ontbreekt het jouw leerlingen ook wel eens aan aandacht in de les? Met Nectar houd je ze er bij! Nectar laat leerlingen zien hoe leuk biologie is! Nectar is een motiverend methode voor elke leerling. 

Opdrachten van hoge kwaliteit 
Opdrachten van hoge kwaliteit sporen je leerlingen aan tot nadenken. De leerstof en de opdrachten passen altijd bij het niveau van de leerling want zowel in het boek als online vind je extra ondersteuning of juist extra uitdaging. De stof wordt uitgelegd in korte, prettig leesbare teksten met prachtig biologisch beeldmateriaal. 

Persoonlijke digitale leeromgeving met extra opties 
In de online omgeving kunnen leerlingen werken in hun eigen leerroute waar alle teksten kunnen worden voorgelezen. De animaties leggen de ingewikkelde biologische processen haarfijn uit. 

Differentiatie in boek en online
Nectar 5e editie onderbouw biedt je als docent alles wat je nodig hebt voor de dagelijkse lespraktijk. De jarenlange ervaring zie je direct terug in de boeken en het digitale lesmateriaal. We geloven in de kracht van zowel boek als online lesmateriaal, zodat leerlingen op hun eigen niveau en in hun eigen tempo de lesstof kunnen verwerken.

Bekijk de brochure

FLEX: de ideale mix

Nectar is verkrijgbaar als blended lesmethode FLEX. Met FLEX krijg je de krachtige combinatie van altijd actuele lesstof in boeken die leerlingen mogen houden én gepersonaliseerde digitale leerondersteuning voor jouw vak.

Met FLEX heb je: 

 • Boeken die leerlingen mogen houden
  Leerlingen krijgen elk schooljaar een nieuw boek. Lezen, opdrachten maken, aantekeningen plaatsen; alles in één boek dat ze zelf mogen houden.  
 • Een persoonlijke digitale leeromgeving
  In de digitale leeromgeving worden leerlingen uitgedaagd op hun eigen niveau met interactieve opdrachten, feedback en heldere rapportages voor jou als docent.
 • Altijd actueel 
  De meest actuele lesstof is altijd binnen handbereik en wordt voor de meeste methodes maandelijks aangevuld met nieuw lesmateriaal voorzien van opdrachten op basis van het nieuws en actualiteiten.

Betaalbaar & behulpzaam
Met FLEX betaal je een vaste prijs per leerling per jaar. De kosten per leerling per jaar zijn vergelijkbaar met de aanschaf of huur van reguliere boeken en een jaarlijkse online licentie. Heb je vragen over FLEX? Dan staan we voor je klaar om je een goede start met FLEX te laten maken!

Uiteraard kun je ook kiezen voor de volledig digitale versie van Nectar. 

FLEX: de ideale mix

Lesmateriaal bekijken

Nieuwsgierig naar de nieuwe editie van Nectar? Bekijk direct een hoofdstuk in het bladerboek!


Persoonlijke digitale leeromgeving

In de persoonlijke digitale leeromgeving van Nectar 5e editie onderbouw zien jouw leerlingen direct de heldere structuur van de methode terug. Met de gepersonaliseerde leeromgeving heb je alle tools in handen om eenvoudig te differentiëren, formatief te evalueren en het geeft je goed inzicht in de prestaties van je leerlingen door middel van de resultatendashboards.

Daarnaast biedt de digitale leeromgeving ondersteuning in leren en overhoren met Slim stampen. Met deze tools speel je efficiënt in op individuele leerbehoeftes van je leerlingen.

Bekijk onderstaande video’s om te zien hoe de persoonlijke digitale leeromgeving er voor Nectar 5e editie onderbouw uitziet.

Benieuwd hoe de functionaliteiten er voor jouw methode uitzien? Of wil je de digitale omgeving zelf ervaren?

 

Persoonlijke leerroutes

Met de verschillende leerroutes in de gepersonaliseerde leeromgeving haal je het beste in je leerlingen naar boven. In deze verschillende routes werkt iedere leerling op zijn eigen niveau en heb je alle tools in handen om makkelijk te differentiëren.

Bekijk de video Toon minder

Interactieve opdrachten

Uit onderzoek blijkt dat directe feedback het grootste leerrendement oplevert voor leerlingen. Met interactieve opdrachten ontvangt de leerling direct feedback en kan hij hier meteen mee aan de slag.

Bekijk de video Toon minder

Resultaten dashboard

Snel inzicht in de voortgang van je leerlingen? De informatie uit het resultaten dashboard laat je in één oogopslag zien hoe je leerlingen ervoor staan én kun je je leerlingen direct bijsturen en coachen.

Bekijk de video Toon minder

NU Actueel

Besteed jij veel tijd aan het zoeken naar aanvullend lesmateriaal dat aansluit op de actualiteit? NU Actueel biedt voor jouw vak actueel lesmateriaal, met opdrachten die aansluiten bij de actualiteit. Zo haal je snel en gemakkelijk de echte wereld het klaslokaal binnen. Beschikbaar voor 2020/2021.

Bekijk de video Toon minder

Digitaal toetsen

Wil je eenvoudiger en efficiënter evalueren? Met Digitaal toetsen kun je makkelijk een toets plannen, veilig afnemen, sneller nakijken en met meer inzicht nabespreken. Zo evalueren jij en je leerlingen voor het beste resultaat.

Bekijk de video Toon minder

Oefentoetsen

De oefentoetsen in de persoonlijke leeromgeving zijn uitermate geschikt voor formatief evalueren. Met de oefentoetsen in de digitale leeromgeving krijgt de leerling inzicht in waar hij staat en krijgt hij een gepersonaliseerd studieadvies.

Bekijk de video Toon minder

Slim stampen

Slim stampen is een uniek leer- en overhoorprogramma en past zich aan aan de kennis en vaardigheden van de leerling. Het is wetenschappelijk bewezen is dat de leerlingen die leren met Slim stampen 2 punten hoger scoren op een kennistoets.

Bekijk de video Toon minder

Taken plannen

Wil je meer controle over welke opdrachten je leerlingen maken en zo je eigen leerroutes samenstellen? Met taken plannen bepaal je zelf welke opdrachten je leerlingen maken, zo creëer je eenvoudig je eigen differentiatie paden.

Bekijk de video Toon minder

Nieuw in 2020/2021: Slim stampen bij Nectar

Leer- en overhoorprogramma Slim stampen

Het uniek leer- en overhoorprogramma Slim stampen, ontwikkeld door de Rijksuniversiteit Groningen, is een adaptief overhoorprogramma dat zich aanpast aan de kennis en vaardigheden van de leerling. Het Slim stampen-algoritme is ontwikkeld door Prof. dr. Hedderik van Rijn van de Rijksuniversiteit Groningen. Wetenschappelijk bewezen is dat leerlingen die leren met Slim stampen 2 punten hoger scoren op een kennistoets!

Slim stampen is een adaptief overhoorprogramma dat zich aanpast aan de kennis en vaardigheden van de leerling; het past de aanbiedingsvolgorde van de te leren feiten aan. Dit gebeurt doordat er van iedere gebruiker (leerling) een intern model wordt bijgehouden dat aangeeft welke feiten in welke mate worden beheerst.
Je kunt dit afzetten tegen de vergeetcurve van een leerling:

 • Weet een leerling iets nog heel goed, dan zit het feitje bovenin zijn vergeetcurve. Zouden we dit feit dan nog eens aanbieden, dan is dit al snel saai voor leerlingen, want ze weten het feitje nog heel goed.
 • Wacht je echter te lang met herhalen van het feitje, dan is de leerling het feit vergeten en moet hij opnieuw beginnen met leren.

Slim Stampen zorgt ervoor dat het feitje op dát moment aangeboden wordt dat het nog net boven zijn vergeetlijn (de groene lijn in de figuur) zit. Dat geeft het grootste leerrendement.

Het systeem past de interne modellen na iedere test aan op basis van de juistheid van het gegeven antwoord en de antwoordsnelheid.

Nieuw in 2020/2021: Slim stampen bij Nectar

Samenhang

Elk hoofdstuk heeft een paragraaf Samenhang waarin leerlingen verbanden leggen met de stof van de voorafgaande hoofdstukken. Zo komen alle onderwerpen regelmatig terug, begrijpen jouw leerlingen de stof beter en leren ze biologie toe te passen in de wereld om hen heen. Nectar is de enige methode die op deze manier expliciet aandacht besteedt aan dit onderdeel.

Samenhang

Volop variatie in werkvormen

Hoe houd je jouw leerlingen bij de les? Hoe maak je jouw les aantrekkelijk? Nectar biedt volop variatie in honderden opdrachten.  Elk hoofdstuk begint met een Startactiviteit. Dat is een korte, actieve, groepsopdracht inclusief het ophalen van voorkennis.

Elk hoofdstuk bevat een zeer rijk pallet aan motiverende opdrachten: invuloefeningen, tekenopdrachten, open en gesloten vragen, werken met zoekkaarten, spelen van een spel.

Daarnaast zijn de practica gevarieerd en motiverend.

Volop variatie in werkvormen

Bronnen die tot leven komen

Vragen jouw leerlingen ook altijd wat ze moeten leren voor het proefwerk, welke zaken nu echt belangrijk zijn? De oplossing in Nectar is eenvoudig. De bronnen (beelden) vormen de rode draad door de leerstof. Daarom bevat Nectar rijk, biologisch beeld in het leerboek en in het fullcolour werkboek. In het digitale lesmateriaal vinden jouw leerlingen animaties.

Bronnen die tot leven komen

Volledig vernieuwde TTO-editie

Voor tweetalig onderwijs is Nectar ook beschikbaar in het Engels. Ook het digitale lesmateriaal bij de Engelse editie is in het Engels.

Volledig vernieuwde TTO-editie

Voor de docent: Docentenpakket online

Met het online Docentenpakket van Nectar heb je toegang tot:

 • de complete inhoud van Nectar online voor jouw leerlingen
 • e-books
 • docentenhandleidingen
 • antwoorden
 • handige resultatenpagina's waarmee je de resultaten van jouw leerlingen kunt volgen
 • KTI-gecertificeerde toetsen
 • Digitaal toetsen, hiermee beschik je over kant-en-klare toetsen én kun je zelf toetsen samenstellen.
  Let op: als je Digitaal toetsen wilt gebruiken met je klas moet iedere leerling beschikken over een ‘jaarlicentie digitaal toetsen’.

Je bestelt het Docentenpakket per vaksectie per schoollocatie.

Voor de docent: Docentenpakket online

Digitaal toetsen bij Nectar

Nectar biedt alles voor een complete evaluatiecyclus:

 • Duidelijke leerdoelen per paragraaf.
 • Geautomatiseerde leerroutes met directe inhoudelijke feedback.
 • Oefentoetsen met studieadvies op maat.
 • Een breed aanbod aan summatieve toetsen.

Dankzij digitaal toetsen is evalueren eenvoudiger en efficiënter. Je kunt een toets makkelijk plannen, veilig afnemen, sneller nakijken en vervolgens met meer inzicht nabespreken. Zo evalueren jij en je leerlingen voor het beste resultaat.

Heb je een Docentenpakket? Dan heb je toegang tot alle toetsvragen van Nectar – álle leerjaren, álle niveaus. Je kunt gebruikmaken van kant-en-klare toetsen of zelf een toets samenstellen.

Wil je digitaal toetsen met je klas?  
Hiervoor moet iedere leerling beschikken over een ‘jaarlicentie digitaal toetsen’. Deze licentie is los bij te bestellen via onze distributeurs. Als je werkt met een methodelicentie of volledig digitaal licentie, dan hebben leerlingen geen aparte licentie nodig en kun je meteen met digitaal toetsen beginnen.

Digitaal toetsen bij Nectar