Skip to Content
Nectar onderbouw

Nectar onderbouw

Nu ook verkrijgbaar als blended lesmethode FLEX

 • Gevarieerde opdrachten van hoge kwaliteit
 • Differentiatie in boek en online
 • Persoonlijke digitale leeromgeving met extra opties
 • FLEX beschikbaar voor leerjaar 1 en 2
Beoordelingspakket aanvragen

Nectar: boeiende biologie!

Ontbreekt het jouw leerlingen ook wel eens aan aandacht in de les? Met Nectar houd je ze er bij! Nectar laat leerlingen zien hoe leuk biologie is! Nectar is een motiverend methode voor elke leerling. 

Opdrachten van hoge kwaliteit 
Opdrachten van hoge kwaliteit sporen je leerlingen aan tot nadenken. De leerstof en de opdrachten passen altijd bij het niveau van de leerling want zowel in het boek als online vind je extra ondersteuning of juist extra uitdaging. De stof wordt uitgelegd in korte, prettig leesbare teksten met prachtig biologisch beeldmateriaal. 

Persoonlijke digitale leeromgeving met extra opties 
In de online omgeving kunnen leerlingen werken in hun eigen leerroute waar alle teksten kunnen worden voorgelezen. De animaties leggen de ingewikkelde biologische processen haarfijn uit. 

Differentiatie in boek en online
Nectar 5e editie onderbouw biedt je als docent alles wat je nodig hebt voor de dagelijkse lespraktijk. De jarenlange ervaring zie je direct terug in de boeken en het digitale lesmateriaal. We geloven in de kracht van zowel boek als online lesmateriaal, zodat leerlingen op hun eigen niveau en in hun eigen tempo de lesstof kunnen verwerken.

Bekijk de brochure voor vmbo >>                                         Bekijk de brochure voor havo/vwo 

FLEX: de ideale mix

Nectar is verkrijgbaar als blended lesmethode FLEX. Met FLEX krijg je de krachtige combinatie van altijd actuele lesstof in boeken die leerlingen mogen houden én gepersonaliseerde digitale leerondersteuning voor jouw vak.

Met FLEX heb je: 

 • Boeken die leerlingen mogen houden
  Leerlingen krijgen elk schooljaar een nieuw boek. Lezen, opdrachten maken, aantekeningen plaatsen; alles in één boek dat ze zelf mogen houden.  
 • Een persoonlijke digitale leeromgeving
  In de digitale leeromgeving worden leerlingen uitgedaagd op hun eigen niveau met interactieve opdrachten, feedback en heldere rapportages voor jou als docent.
 • Altijd actueel 
  De meest actuele lesstof is altijd binnen handbereik en wordt voor de meeste methodes maandelijks aangevuld met nieuw lesmateriaal voorzien van opdrachten op basis van het nieuws en actualiteiten.

Betaalbaar & behulpzaam
Met FLEX betaal je een vaste prijs per leerling per jaar. De kosten per leerling per jaar zijn vergelijkbaar met de aanschaf of huur van reguliere boeken en een jaarlijkse online licentie. Heb je vragen over FLEX? Dan staan we voor je klaar om je een goede start met FLEX te laten maken!

FLEX: de ideale mix

Eenvoudig differentiëren

Nectar 5e editie onderbouw biedt je als docent alles wat je nodig hebt voor de dagelijkse lespraktijk. De jarenlange ervaring zie je direct terug in de boeken en het digitale lesmateriaal. We geloven in de kracht van zowel boek als online lesmateriaal, zodat leerlingen op hun eigen niveau en in hun eigen tempo de lesstof kunnen verwerken.

Uniek! Geautomatiseerde leerroutes
Differentiëren in een klas met 30 leerlingen is makkelijker gezegd dan gedaan. Met de gepersonaliseerde leeromgeving heb je alle tools in handen om eenvoudig te differentiëren. Zo zijn in de paragrafen leerroutes aangebracht. De leerstof en de opdrachten passen zich automatisch aan het niveau van de leerling aan. Bij iedere paragraaf zijn leerdoelen aangegeven. Deze vormen het startpunt van het leerproces.

Bekijk de uitlegvideo over de werking van de leerroutes voor Nectar.

In de digitale leeromgeving zien jij en jouw leerlingen direct de heldere structuur van Nectar terug. De opbouw van boek en digitaal lesmateriaal is exact hetzelfde. Leerlingen weten daardoor altijd waar ze zijn, wat ze moeten doen en wanneer ze klaar zijn.

Weten waar je staat door de oefentoetsen met studieadvies op maat
Proefwerk oefenen? Dat doet je leerling met een oefentoets op proefwerkniveau. Na afloop volgt een gericht studieadvies, waarbij de leerling de onderwerpen die hij nog onvoldoende beheerst opnieuw kan bestuderen. Zo maakt de leerling vol vertrouwen het proefwerk. 

Meer inzicht door de resultatenpagina's
Met de informatie uit de resultatenpagina's kun je als docent uw leerlingen bijsturen en coachen. Ook leerlingen zelf zien snel wat er goed gaat en wat er beter kan. Zo heeft de leerling het eigenaarschap over het leren en houdt de docent het overzicht en de regie.

Meer lezen? 

 

Eenvoudig differentiëren

Lesmateriaal bekijken

Nieuwsgierig naar de nieuwe editie van Nectar? Bekijk direct een hoofdstuk in het bladerboek!

NIEUW in 2020/2021: NU Actueel bij Nectar

NU Actueel brengt biologie nog dichterbij!

Als docent wil je jouw leerlingen boeien en laten zien dat biologie altijd en overal aanwezig is, en dus ook over de leerling zelf gaat. Op NU Actueel vind je tweewekelijks nieuw en actueel lesmateriaal: filmpjes, artikelen en infographics uit verschillende media met opdrachten. Zo haal je snel en gemakkelijk de echte wereld het klaslokaal binnen. En breng je het vak nog dichter bij de leerlingen. 

NIEUW in 2020/2021: NU Actueel bij Nectar

Nieuw in 2020/2021: Slim stampen bij Nectar

Leer- en overhoorprogramma Slim stampen

Het uniek leer- en overhoorprogramma Slim stampen, ontwikkeld door de Rijksuniversiteit Groningen, is een adaptief overhoorprogramma dat zich aanpast aan de kennis en vaardigheden van de leerling. Het Slim stampen-algoritme is ontwikkeld door Prof. dr. Hedderik van Rijn van de Rijksuniversiteit Groningen. Wetenschappelijk bewezen is dat leerlingen die leren met Slim stampen 2 punten hoger scoren op een kennistoets!

Slim stampen is een adaptief overhoorprogramma dat zich aanpast aan de kennis en vaardigheden van de leerling; het past de aanbiedingsvolgorde van de te leren feiten aan. Dit gebeurt doordat er van iedere gebruiker (leerling) een intern model wordt bijgehouden dat aangeeft welke feiten in welke mate worden beheerst.
Je kunt dit afzetten tegen de vergeetcurve van een leerling:

 • Weet een leerling iets nog heel goed, dan zit het feitje bovenin zijn vergeetcurve. Zouden we dit feit dan nog eens aanbieden, dan is dit al snel saai voor leerlingen, want ze weten het feitje nog heel goed.
 • Wacht je echter te lang met herhalen van het feitje, dan is de leerling het feit vergeten en moet hij opnieuw beginnen met leren.

Slim Stampen zorgt ervoor dat het feitje op dát moment aangeboden wordt dat het nog net boven zijn vergeetlijn (de groene lijn in de figuur) zit. Dat geeft het grootste leerrendement.

Het systeem past de interne modellen na iedere test aan op basis van de juistheid van het gegeven antwoord en de antwoordsnelheid.

Nieuw in 2020/2021: Slim stampen bij Nectar

Samenhang

Elk hoofdstuk heeft een paragraaf Samenhang waarin leerlingen verbanden leggen met de stof van de voorafgaande hoofdstukken. Zo komen alle onderwerpen regelmatig terug, begrijpen jouw leerlingen de stof beter en leren ze biologie toe te passen in de wereld om hen heen. Nectar is de enige methode die op deze manier expliciet aandacht besteedt aan dit onderdeel.

Samenhang

Volop variatie in werkvormen

Hoe houd je jouw leerlingen bij de les? Hoe maak je jouw les aantrekkelijk? Nectar biedt volop variatie in honderden opdrachten.  Elk hoofdstuk begint met een Startactiviteit. Dat is een korte, actieve, groepsopdracht inclusief het ophalen van voorkennis.

Elk hoofdstuk bevat een zeer rijk pallet aan motiverende opdrachten: invuloefeningen, tekenopdrachten, open en gesloten vragen, werken met zoekkaarten, spelen van een spel.

Daarnaast zijn de practica gevarieerd en motiverend.

Volop variatie in werkvormen

Bronnen die tot leven komen

Vragen uw leerlingen ook altijd wat ze moeten leren voor het proefwerk, welke zaken nu echt belangrijk zijn? De oplossing in Nectar is eenvoudig. De bronnen (beelden) vormen de rode draad door de leerstof. Daarom bevat Nectar rijk, biologisch beeld in het leerboek en in het fullcolour werkboek. In het digitale lesmateriaal vinden jouw leerlingen animaties.

Bronnen die tot leven komen

Volledig vernieuwde TTO-editie

Voor tweetalig onderwijs is Nectar ook beschikbaar in het Engels. Ook het digitale lesmateriaal bij de Engelse editie is in het Engels.

Volledig vernieuwde TTO-editie


Welk pakket past bij jouw school?

Kies je voor de volle kracht van blended leren? Of werk je liever zonder boeken?
Noordhoff biedt de keuze tussen verschillende pakketten.

  • Boeken die leerlingen mogen houden.
  • Alle voordelen van de persoonlijke digitale leeromgeving van Noordhoff.
  • Altijd de meest actuele lesstof, opdrachten en toetsen. Zowel in het boek als digitaal.
  • Online toegang tot alle leerjaren en niveaus van onderbouw c.q. bovenbouw.
  • Een vaste prijs per leerling per jaar.

   

  Bestelinformatie & prijzen Biologie 2019*

  * In 2020 zal Nectar (voor 5e editie onderbouw en 5e editie Tweede Fase) beschikbaar zijn als blended lesmethode FLEX. Binnenkort zullen we onze prijzen Biologie voor 2020 publiceren, inclusief FLEX.

  • Alle voordelen van de digitale leeromgeving van Noordhoff.
  • Online toegang tot alle leerjaren en niveaus van onderbouw c.q. bovenbouw.
  • Te gebruiken op laptop, pc en tablet.
  • Voor edities tot en met 2016: tablet-gebruik via Studiekit-app.

   


  Bestelinformatie & prijzen Biologie 2019
   

   

   

   

Voor de docent: Docentenpakket online

Met het online Docentenpakket van Nectar heb je toegang tot al het online lesmateriaal van de leerlingen en kun je jouw leerlingen volgen via de resultatenpagina's. Het Docentenpakket bevat bovendien de docentenhandleiding, antwoorden, proefwerken en werkplanners bij de methode.

Inhoud

 • de complete inhoud van Nectar online voor jouw leerlingen
 • e-books
 • docentenhandleidingen
 • antwoorden
 • handige resultatenpagina's waarmee je de resultaten van jouw leerlingen kunt volgen
 • RTTI-gecertificeerde toetsen

Je bestelt het Docentenpakket per vaksectie per schoollocatie.

Voor de docent: Docentenpakket online

Digitaal toetsen

Met het aanbod van Noordhoff beschik je over alle instrumenten voor een eenvoudige en effectieve evaluatiecyclus. Toetsen – al dan niet digitaal – maken daar vanzelfsprekend onderdeel van uit. Maar bij een complete evaluatiecyclus horen ook de duidelijke leerdoelen per paragraaf, de geautomatiseerde leerroutes met directe inhoudelijke feedback en oefentoetsen met studieadvies op maat. Met al deze zaken evalueer jij en jouw leerlingen beter en vaker, eigenlijk in iedere les.

Naast de Word-toetsen in het docentenmateriaal zijn er ook Digitale toetsen beschikbaar. Alle leerlingen die werken met de Methodelicentie, Volledig digitaal-licentie of een losse licentie Digitaal Toetsen hebben hier toegang toe. De jaarlicentie Digitaal Toetsen is los bij te bestellen. In deze toetsomgeving vind je niet alleen niet alleen kant-en-klare toetsen, je kunt vanaf schooljaar 2019/2020 ook zelf eenvoudig toetsen samenstellen uit de complete toetsdatabase.

Digitaal toetsen