Skip to Content
Grandes Lignes Tweede Fase

Grandes Lignes Tweede Fase

Verkrijgbaar als blended lesmethode FLEX

 • Uitgebreide examentraining vanaf leerjaar 4, zowel voor CSE,
  schoolexamen en DELF-examen
 • 100% Frans, 100% echt
 • Eenvoudig differentiëren
 • Voor schooljaar 2020/2021: leerjaar 4-5-6 beschikbaar
 • De meest gebruikte methode Frans in het voortgezet onderwijs
Beoordelingspakket aanvragen


Grandes Lignes, met plezier Frans leren!

Plezier in het leren van de Franse taal, dát is waar Grandes Lignes voor staat. Grandes Lignes weet je jouw leerlingen te motiveren met levendige leerstof, waarbij ze stapsgewijs toewerken naar een Tâche. Bij de start van ieder hoofdstuk is het doel duidelijk en de route naar de eindtaak is afwisselend en gevarieerd. Dit motiveert uw leerlingen: ze werken efficiënt toe naar het einddoel. En natuurlijk staat alles daarbij in het teken van het examen.

Bekijk de video >>


Lesmateriaal bekijken

Nieuwsgierig naar de nieuwe editie van Grandes Lignes? Bekijk direct de bladerboeken!

De snelste weg naar het examen

Vanaf leerjaar 4 bevat Grandes Lignes 5e editie Tweede Fase uitgebreide examentraining voor alle vaardigheden. Niet alleen voor het Cito eindexamen, maar ook voor de schoolexamens én DELF Junior!

Dankzij de expliciete aandacht voor strategietraining, zien leerlingen waar ze mee bezig zijn, waarom dat belangrijk is en hoe ze dat het beste aan kunnen pakken. In de Référence staat bovendien aanvullende uitleg over het CE en over de schoolexamens.

Steeds meer scholen laten hun leerlingen deelnemen aan het DELF Junior examen. Omdat dit examen op een aantal punten afwijkt van het Centraal Schriftelijk Examen en de schoolexamens, hebben leerlingen die hieraan deelnemen extra oefening nodig. In leerjaar 4 havo en 4 vwo en leerjaar 5 havo van Grandes Lignes 5e editie Tweede Fase wordt een kennismaking met DELF B1 aangeboden. In leerjaar 5 en 6 vwo wordt aandacht besteed aan DELF B2. De leerling raakt vertrouwd met de typische vraagstelling die bij DELF hoort en met de inhoud en de onderwerpen van de examens.

Tot slot is er Examensprint: een online en adaptieve examentrainer met échte Cito-examens, met inhoudelijke, rijke feedback én studieadvies op maat. 

 

De snelste weg naar het examen

Eenvoudig differentiëren

Grandes Lignes biedt je als docent alles wat je nodig hebt voor de dagelijkse lespraktijk. De jarenlange ervaring zie je direct terug in de boeken en het digitale lesmateriaal. We geloven in de kracht van zowel boek als online lesmateriaal, zodat leerlingen op hun eigen niveau en in hun eigen tempo de lesstof kunnen verwerken.

 • Uniek! Geautomatiseerde leerroutes
  Differentiëren in een klas met 30 leerlingen is makkelijker gezegd dan gedaan. Met de gepersonaliseerde leeromgeving heb je alle tools in handen om eenvoudig te differentiëren. Zo zijn in de paragrafen leerroutes aangebracht. De leerstof en de opdrachten passen zich automatisch aan het niveau van de leerling aan. Bij iedere paragraaf zijn leerdoelen aangegeven. Deze vormen het startpunt van het leerproces.

  Bekijk de uitlegvideo over de werking van de leerroutes voor Grandes Lignes.

In de digitale leeromgeving zien jij en jouw leerlingen direct de heldere structuur van Grandes Lignes terug. De opbouw van boek en digitaal lesmateriaal is exact hetzelfde. Leerlingen weten daardoor altijd waar ze zijn, wat ze moeten doen en wanneer ze klaar zijn.

 • Het grootste leerrendement: inhoudelijke feedback
  Vanuit wetenschappelijk onderzoek is bekend dat inhoudelijke feedback het grootste leerrendement oplevert voor leerlingen. Daarom hebben we alle gesloten vragen voorzien van rijke, inhoudelijke feedback. Met deze feedback kan de leerling zijn eigen resultaat direct proberen te verbeteren. Bij de open vragen vinden leerlingen een tip of hint, die hen helpt de vraag te beantwoorden.
   
 • Weten waar je staat door de oefentoetsen met studieadvies op maat
  Na elk hoofdstuk kan de leerling een oefentoets maken waaruit blijkt of hij de stof beheerst. Na deze oefentoets krijgt de leerling een gepersonaliseerd studieadvies.  
   
 • Meer inzicht door de resultatenpagina's
  Met de informatie uit de resultatenpagina's kun je als docent jouw leerlingen bijsturen en coachen. Ook leerlingen zelf zien snel wat er goed gaat en wat er beter kan. Zo heeft de leerling het eigenaarschap over het leren en houdt de docent het overzicht en de regie.

Meer lezen?

Eenvoudig differentiëren

Het leer- en overhoorprogramma Slim stampen

Het uniek leer- en overhoorprogramma Slim stampen, ontwikkeld door de Rijksuniversiteit Groningen, is een adaptief overhoorprogramma dat zich aanpast aan de kennis en vaardigheden van de leerling. Het Slim stampen-algoritme is ontwikkeld door Prof. dr. Hedderik van Rijn van de Rijksuniversiteit Groningen. Wetenschappelijk bewezen is dat leerlingen die leren met Slim stampen 2 punten hoger scoren op een kennistoets!

Bekijk het filmpje met Prof. dr. Hedderik van Rijn over Slim stampen. 

Het leer- en overhoorprogramma Slim stampen

100% Frans, 100% echt

De liefde voor het vak Frans en de Franstalige cultuur wil je als docent delen. Het liefst op een aantrekkelijke manier, zodat de ‘vonk’ de kans krijgt over te slaan op uw leerlingen.

Aanknopingspunten zijn er genoeg in de 5e editie van Grandes Lignes Tweede Fase: authentieke lees- en luisterfragmenten en de unieke filmserie ‘Ma France à Moi’, op locatie geproduceerd. Dit is nog maar een kleine greep uit de manieren waarop Frankrijk en de Fransen werkelijk gaan leven in de lessen.

 

100% Frans, 100% echt

Sterke en heldere doorlopende leerlijn

Met Grandes Lignes weet je waar jouw leerlingen staan. Het lesmateriaal staat garant voor goed uitgewerkte doorlopende leerlijnen, van klas 1 t/m het eindexamen. De Tweede Fase sluit perfect aan op de onderbouw. Niet alleen qua niveau, maar ook als het gaat om het gebruik van doeltaal als voertaal. Ook herkennen jouw leerlingen direct het groen van de grammatica en het blauw van de spreek- en schrijfparagrafen.

Vernieuwde spreek- en schrijflijn
De aanpak van spreek- en schrijfvaardigheid is verbeterd. De vaardigheden zijn van elkaar losgekoppeld en voor beide leerlijnen hebben we een eigen didactische aanpak uitgewerkt.

 

 

Sterke en heldere doorlopende leerlijn

Van literatuur word je wijzer

Misschien wel het mooiste onderdeel: de prachtige teksten in de literatuurkaternen. In het havo-katern behandelen we de literatuur thematisch. In het vwo-katern chronologisch, vanaf de Middeleeuwen tot nu. Met deze aanpak plaatst Grandes Lignes literaire teksten steeds in hun cultuurhistorische context, waardoor ze nog meer waarde en zeggingskracht krijgen. Of het nu uitdagende parels uit de Franse literatuur zijn, of toegankelijke ‘page turners’ uit de hoek van de jeugdliteratuur. Zolang onze keuze leerlingen telkens maar weer motiveert om te gaan lezen.

Van literatuur word je wijzer

FLEX: de ideale mix

Grandes Lignes is verkrijgbaar als blended lesmethode FLEX. Met FLEX krijg je de krachtige combinatie van altijd actuele lesstof in boeken die leerlingen mogen houden én gepersonaliseerde digitale leerondersteuning voor jouw vak.

Met FLEX heb je: 

 • Boeken die leerlingen mogen houden
  Leerlingen krijgen elk schooljaar een nieuw boek. Lezen, opdrachten maken, aantekeningen plaatsen; alles in één boek dat ze zelf mogen houden.  
 • Een persoonlijke digitale leeromgeving
  In de digitale leeromgeving worden leerlingen uitgedaagd op hun eigen niveau met interactieve opdrachten, feedback en heldere rapportages voor jou als docent.
 • Altijd actueel 
  De meest actuele lesstof is altijd binnen handbereik en wordt voor de meeste methodes maandelijks aangevuld met nieuw lesmateriaal voorzien van opdrachten op basis van het nieuws en actualiteiten.

Betaalbaar & behulpzaam
Met FLEX betaal je een vaste prijs per leerling per jaar. De kosten per leerling per jaar zijn vergelijkbaar met de aanschaf of huur van reguliere boeken en een jaarlijkse online licentie. Heb je vragen over FLEX? Dan staan we voor je klaar om je een goede start met FLEX te laten maken!

FLEX: de ideale mix
 

Welk pakket past bij jouw school?

Kies je voor de volle kracht van blended leren? Of werkt je liever zonder boeken?
Noordhoff biedt de keuze tussen verschillende pakketten.

  • Boeken die leerlingen mogen houden.
  • Alle voordelen van de persoonlijke digitale leeromgeving van Noordhoff.
  • Altijd de meest actuele lesstof, opdrachten en toetsen. Zowel in het boek als digitaal.
  • Online toegang tot alle leerjaren en niveaus van onderbouw c.q. bovenbouw.
  • Een vaste prijs per leerling per jaar.

   

  Bestelinformatie & prijzen Frans 2019*

  * In 2020 zal Grandes Lignes (voor 6e editie onderbouw en 5e editie Tweede Fase) beschikbaar zijn als blended lesmethode FLEX. Binnenkort zullen we onze prijzen van Frans voor 2020 publiceren, inclusief FLEX.

  • Alle voordelen van de digitale leeromgeving van Noordhoff.
  • Online toegang tot alle leerjaren en niveaus van de onderbouw c.q. bovenbouw.
  • Te gebruiken op laptop, pc en tablet.
  • Voor edities tot en met 2016: tablet-gebruik via Studiekit-app.
  Bestelinformatie & prijzen Frans 2019
   

   

   

   

Voor de docent: Docentenpakket online

Met het online Docentenpakket bij Grandes Lignes heb je toegang tot al het online lesmateriaal van de leerlingen en kun je je leerlingen volgen via de resultatenpagina's. Het Docentenpakket bevat bovendien de docentenhandleiding, antwoorden, proefwerken en werkplanners bij de methode.

Inhoud

 • de complete inhoud van Grandes Lignes online voor jouw leerlingen
 • docentenhandleiding
 • antwoorden
 • werkplanners
 • handige resultatenpagina's waarmee je de resultaten van uw leerlingen kunt volgen
 • hoofdstuktoetsen en vaardigheidstoetsen

Je bestelt het Docentenpakket per vaksectie per schoollocatie.

Voor de docent: Docentenpakket online

Digitaal toetsen

Met het aanbod van Noordhoff beschik je over alle instrumenten voor een eenvoudige en effectieve evaluatiecyclus. Toetsen – al dan niet digitaal – maken daar vanzelfsprekend onderdeel van uit. Maar bij een complete evaluatiecyclus horen ook de duidelijke leerdoelen per paragraaf, de geautomatiseerde leerroutes met directe inhoudelijke feedback en oefentoetsen met studieadvies op maat. Met al deze zaken evalueer jij en jouw leerlingen beter en vaker, eigenlijk in iedere les.

Naast de Word-toetsen in het docentenmateriaal zijn er ook Digitale toetsen beschikbaar. Alle leerlingen die werken met de Methodelicentie, Volledig digitaal licentie of een losse licentie Digitaal Toetsen hebben hier toegang toe. De jaarlicentie Digitaal Toetsen is los bij te bestellen. In deze toetsomgeving vind je niet alleen niet alleen kant-en-klare toetsen, je kunt vanaf schooljaar 2019/2020 ook zelf eenvoudig toetsen samenstellen uit de complete toetsdatabase.

Digitaal toetsen