Skip to Content
Grandes Lignes havo/vwo bovenbouw

Grandes Lignes havo/vwo bovenbouw

Verkrijgbaar als blended lesmethode FLEX

 • Uitgebreide examentraining vanaf leerjaar 4, zowel voor CSE,
  schoolexamen en DELF-examen
 • 100% Frans, 100% echt
 • Eenvoudig differentiëren
 • Voor schooljaar 2020/2021: leerjaar 4-5-6 beschikbaar
 • De meest gebruikte methode Frans in het voortgezet onderwijs
Bestel je materiaal


Grandes Lignes, met plezier Frans leren!

Plezier in het leren van de Franse taal, dát is waar Grandes Lignes voor staat. Grandes Lignes weet je jouw leerlingen te motiveren met levendige leerstof, waarbij ze stapsgewijs toewerken naar een Tâche. Bij de start van ieder hoofdstuk is het doel duidelijk en de route naar de eindtaak is afwisselend en gevarieerd. Dit motiveert uw leerlingen: ze werken efficiënt toe naar het einddoel. En natuurlijk staat alles daarbij in het teken van het examen.

Bekijk de video >>


De snelste weg naar het examen

Vanaf leerjaar 4 bevat Grandes Lignes 5e editie voor havo/vwo bovenbouw uitgebreide examentraining voor alle vaardigheden. Niet alleen voor het Cito eindexamen, maar ook voor de schoolexamens én DELF Junior!

Dankzij de expliciete aandacht voor strategietraining, zien leerlingen waar ze mee bezig zijn, waarom dat belangrijk is en hoe ze dat het beste aan kunnen pakken. In de Référence staat bovendien aanvullende uitleg over het CE en over de schoolexamens.

Steeds meer scholen laten hun leerlingen deelnemen aan het DELF Junior examen. Omdat dit examen op een aantal punten afwijkt van het Centraal Schriftelijk Examen en de schoolexamens, hebben leerlingen die hieraan deelnemen extra oefening nodig. In leerjaar 4 havo en 4 vwo en leerjaar 5 havo van Grandes Lignes 5e editie havo/vwo bovenbouw wordt een kennismaking met DELF B1 aangeboden. In leerjaar 5 en 6 vwo wordt aandacht besteed aan DELF B2. De leerling raakt vertrouwd met de typische vraagstelling die bij DELF hoort en met de inhoud en de onderwerpen van de examens.

De snelste weg naar het examen

Lesmateriaal bekijken

Nieuwsgierig naar de nieuwe editie van Grandes Lignes? Bekijk direct de bladerboeken!

 

Persoonlijke digitale leeromgeving

In de persoonlijke digitale leeromgeving van Grandes Lignes voor havo/vwo bovenbouw zien jouw leerlingen direct de heldere structuur van de methode terug. Met de gepersonaliseerde leeromgeving heb je alle tools in handen om eenvoudig te differentiëren, formatief te evalueren en het geeft je goed inzicht in de prestaties van je leerlingen door middel van de resultatendashboards.

Daarnaast biedt de digitale leeromgeving altijd actueel lesmateriaal met NU Actueel. Het biedt ondersteuning in leren en overhoren met Slim stampen en in de voorbereiding voor de examens met Examensprint. Met deze tools speel je efficiënt in op individuele leerbehoeftes van je leerlingen.

Bekijk onderstaande video’s om te zien hoe de persoonlijke digitale leeromgeving er voor Grandes Lignes havo/vwo bovenbouw uitziet.

Benieuwd hoe de functionaliteiten er voor jouw methode uitzien? Of wil je de digitale omgeving zelf ervaren?

Persoonlijke leerroutes

Met de verschillende leerroutes in de gepersonaliseerde leeromgeving haal je het beste in je leerlingen naar boven. In deze verschillende routes werkt iedere leerling op zijn eigen niveau en heb je alle tools in handen om makkelijk te differentiëren.

Bekijk de video Toon minder

Interactieve opdrachten

Uit onderzoek blijkt dat directe feedback het grootste leerrendement oplevert voor leerlingen. Met interactieve opdrachten ontvangt de leerling direct feedback en kan hij hier meteen mee aan de slag.

Bekijk de video Toon minder

Resultaten dashboard

Snel inzicht in de voortgang van je leerlingen? De informatie uit het resultaten dashboard laat je in één oogopslag zien hoe je leerlingen ervoor staan én kun je je leerlingen direct bijsturen en coachen.

Bekijk de video Toon minder

NU Actueel

Besteed jij veel tijd aan het zoeken naar aanvullend lesmateriaal dat aansluit op de actualiteit? NU Actueel biedt voor jouw vak actueel lesmateriaal, met opdrachten die aansluiten bij de actualiteit. Zo haal je de echte wereld het klaslokaal binnen.

Bekijk de video Toon minder

Digitaal toetsen

Wil je eenvoudiger en efficiënter evalueren? Met Digitaal toetsen kun je makkelijk een toets plannen, veilig afnemen, sneller nakijken en met meer inzicht nabespreken. Zo evalueren jij en je leerlingen voor het beste resultaat.

Bekijk de video Toon minder

Oefentoetsen

De oefentoetsen in de persoonlijke leeromgeving zijn uitermate geschikt voor formatief evalueren. Met de oefentoetsen in de digitale leeromgeving krijgt de leerling inzicht in waar hij staat en krijgt hij een gepersonaliseerd studieadvies.

Bekijk de video Toon minder

Slim stampen

Slim stampen is een uniek leer- en overhoorprogramma en past zich aan aan de kennis en vaardigheden van de leerling. Het is wetenschappelijk bewezen is dat de leerlingen die leren met Slim stampen 2 punten hoger scoren op een kennistoets.

Bekijk de video Toon minder

Examensprint

Examensprint, de snelste weg naar het examen! Examensprint is een online en adaptieve examentrainer met échte Cito-examens, met inhoudelijke, rijke feedback én studieadvies op maat. In het studieadvies worden leerlingen gericht doorverwezen naar de lesstof die ze nog onvoldoende beheersen.

Bekijk de video Toon minder

Taken plannen

Wil je meer controle over welke opdrachten je leerlingen maken en zo je eigen leerroutes samenstellen? Met taken plannen bepaal je zelf welke opdrachten je leerlingen maken, zo creëer je eenvoudig je eigen differentiatie paden.

Bekijk de video Toon minder

Het leer- en overhoorprogramma Slim stampen

Het uniek leer- en overhoorprogramma Slim stampen, ontwikkeld door de Rijksuniversiteit Groningen, is een adaptief overhoorprogramma dat zich aanpast aan de kennis en vaardigheden van de leerling. Het Slim stampen-algoritme is ontwikkeld door Prof. dr. Hedderik van Rijn van de Rijksuniversiteit Groningen. Wetenschappelijk bewezen is dat leerlingen die leren met Slim stampen 2 punten hoger scoren op een kennistoets!

Bekijk het filmpje met Prof. dr. Hedderik van Rijn over Slim stampen. 

Het leer- en overhoorprogramma Slim stampen

100% Frans, 100% echt

De liefde voor het vak Frans en de Franstalige cultuur wil je als docent delen. Het liefst op een aantrekkelijke manier, zodat de ‘vonk’ de kans krijgt over te slaan op uw leerlingen.

Aanknopingspunten zijn er genoeg in de 5e editie van Grandes Lignes havo/vwo bovenbouw: authentieke lees- en luisterfragmenten en de unieke filmserie ‘Ma France à Moi’, op locatie geproduceerd. Dit is nog maar een kleine greep uit de manieren waarop Frankrijk en de Fransen werkelijk gaan leven in de lessen.

 

100% Frans, 100% echt

Sterke en heldere doorlopende leerlijn

Met Grandes Lignes weet je waar jouw leerlingen staan. Het lesmateriaal staat garant voor goed uitgewerkte doorlopende leerlijnen, van klas 1 t/m het eindexamen. Havo/vwo bovenbouw sluit perfect aan op de onderbouw. Niet alleen qua niveau, maar ook als het gaat om het gebruik van doeltaal als voertaal. Ook herkennen jouw leerlingen direct het groen van de grammatica en het blauw van de spreek- en schrijfparagrafen.

Vernieuwde spreek- en schrijflijn
De aanpak van spreek- en schrijfvaardigheid is verbeterd. De vaardigheden zijn van elkaar losgekoppeld en voor beide leerlijnen hebben we een eigen didactische aanpak uitgewerkt.

Sterke en heldere doorlopende leerlijn

Van literatuur word je wijzer

Misschien wel het mooiste onderdeel: de prachtige teksten in de literatuurkaternen. In het havo-katern behandelen we de literatuur thematisch. In het vwo-katern chronologisch, vanaf de Middeleeuwen tot nu. Met deze aanpak plaatst Grandes Lignes literaire teksten steeds in hun cultuurhistorische context, waardoor ze nog meer waarde en zeggingskracht krijgen. Of het nu uitdagende parels uit de Franse literatuur zijn, of toegankelijke ‘page turners’ uit de hoek van de jeugdliteratuur. Zolang onze keuze leerlingen telkens maar weer motiveert om te gaan lezen.

Van literatuur word je wijzer

FLEX: de ideale mix

Grandes Lignes is verkrijgbaar als blended lesmethode FLEX. Met FLEX krijg je de krachtige combinatie van altijd actuele lesstof in boeken die leerlingen mogen houden én gepersonaliseerde digitale leerondersteuning voor jouw vak.

Met FLEX heb je: 

 • Boeken die leerlingen mogen houden
  Leerlingen krijgen elk schooljaar een nieuw boek. Lezen, opdrachten maken, aantekeningen plaatsen; alles in één boek dat ze zelf mogen houden.  
 • Een persoonlijke digitale leeromgeving
  In de digitale leeromgeving worden leerlingen uitgedaagd op hun eigen niveau met interactieve opdrachten, feedback en heldere rapportages voor jou als docent.
 • Altijd actueel 
  De meest actuele lesstof is altijd binnen handbereik en wordt voor de meeste methodes maandelijks aangevuld met nieuw lesmateriaal voorzien van opdrachten op basis van het nieuws en actualiteiten.

Betaalbaar & behulpzaam
Met FLEX betaal je een vaste prijs per leerling per jaar. De kosten per leerling per jaar zijn vergelijkbaar met de aanschaf of huur van reguliere boeken en een jaarlijkse online licentie. Heb je vragen over FLEX? Dan staan we voor je klaar om je een goede start met FLEX te laten maken!

Uiteraard kun je ook kiezen voor de volledig digitale versie van Grandes Lignes.

FLEX: de ideale mix

Voor de docent: Docentenpakket online

Met het online Docentenpakket bij Grandes Lignes heb je toegang tot:

 • de complete inhoud van Grandes Lignes online voor jouw leerlingen;
 • docentenhandleiding;
 • antwoorden;
 • werkplanners;
 • handige resultatenpagina's waarmee je de resultaten van jouw leerlingen kunt volgen;
 • hoofdstuktoetsen en vaardigheidstoetsen;
 • Digitaal toetsen, hiermee beschik je over kant-en-klare toetsen én kun je zelf toetsen samenstellen.
  Let op: als je Digitaal toetsen wilt gebruiken met je klas moet iedere leerling beschikken over een ‘jaarlicentie digitaal toetsen’.

Je bestelt het Docentenpakket per vaksectie per schoollocatie.

Voor de docent: Docentenpakket online

Digitaal toetsen bij Grandes Lignes

Grandes Lignes biedt alles voor een complete evaluatiecyclus:

 • Duidelijke leerdoelen per paragraaf.
 • Geautomatiseerde leerroutes met directe inhoudelijke feedback.
 • Oefentoetsen met studieadvies op maat.
 • Een breed aanbod aan summatieve toetsen.

Dankzij digitaal toetsen is evalueren eenvoudiger en efficiënter. Je kunt een toets makkelijk plannen, veilig afnemen, sneller nakijken en vervolgens met meer inzicht nabespreken. Zo evalueren jij en je leerlingen voor het beste resultaat.

Heb je een Docentenpakket? Dan heb je toegang tot alle toetsvragen van Grandes Lignes – álle leerjaren, álle niveaus. Je kunt gebruikmaken van kant-en-klare toetsen of zelf een toets samenstellen.

Wil je digitaal toetsen met je klas?  
Hiervoor moet iedere leerling beschikken over een ‘jaarlicentie digitaal toetsen’. Deze licentie is los bij te bestellen via onze distributeurs. Als je werkt met een methodelicentie of volledig digitaal licentie, dan hebben leerlingen geen aparte licentie nodig en kun je meteen met digitaal toetsen beginnen.

Digitaal toetsen bij Grandes Lignes