Skip to Content
NIEUW: Grandes Lignes onderbouw

NIEUW: Grandes Lignes onderbouw

Verkrijgbaar als blended lesmethode FLEX

 • Succesbeleving motiveert
 • Exclusieve samenwerking met de VU voor doeltaal als leertaal
  en met de RUG voor Slim stampen
 • Eenvoudig differentiëren
 • Voor schooljaar 2020/2021 leerjaar 1 en 2 beschikbaar
 • De meest gebruikte methode Frans in het voortgezet onderwijs
Bestel je materiaal

 

Grandes Lignes, natuurlijk Frans

Net als jij gaat Grandes Lignes voor volle klassen voor Frans, de mooiste taal op aarde. Je maakt zelf het grootste verschil, Grandes Lignes ondersteunt met een duidelijke structuur,  aansprekende contexten, aantrekkelijke vormgeving en veel aandacht voor de Franse cultuur. Met Grandes Lignes is Frans vanaf les 1 de voertaal in de klas. Leerlingen oefenen samen, met behulp van ‘natuurlijke’, authentieke bronnen en afwisselende opdrachten. Zo voelt de taal al snel vertrouwd en gaat leren bijna vanzelf. Naturellement!


Bekijk de brochure >>                                          Bekijk de video 


 

Persoonlijke digitale leeromgeving

In de persoonlijke digitale leeromgeving van Grandes Lignes onderbouw zien jouw leerlingen direct de heldere structuur van de methode terug. Met de gepersonaliseerde leeromgeving heb je alle tools in handen om eenvoudig te differentiëren, formatief te evalueren en het geeft je goed inzicht in de prestaties van je leerlingen door middel van de resultatendashboards.

Daarnaast biedt de digitale leeromgeving altijd actueel lesmateriaal met NU Actueel en biedt het ondersteuning in leren en overhoren met Slim stampen. Met deze tools speel je efficiënt in op individuele leerbehoeftes van je leerlingen.

Bekijk onderstaande video’s om te zien hoe de persoonlijke digitale leeromgeving er voor Grandes Lignes onderbouw uitziet.

Benieuwd hoe de functionaliteiten er voor jouw methode uitzien? Of wil je de digitale omgeving zelf ervaren?

 

Persoonlijke leerroutes

Met de verschillende leerroutes in de gepersonaliseerde leeromgeving haal je het beste in je leerlingen naar boven. In deze verschillende routes werkt iedere leerling op zijn eigen niveau en heb je alle tools in handen om makkelijk te differentiëren.

Bekijk de video Toon minder

Interactieve opdrachten

Uit onderzoek blijkt dat directe feedback het grootste leerrendement oplevert voor leerlingen. Met interactieve opdrachten ontvangt de leerling direct feedback en kan hij hier meteen mee aan de slag.

Bekijk de video Toon minder

Resultaten dashboard

Snel inzicht in de voortgang van je leerlingen? De informatie uit het resultaten dashboard laat je in één oogopslag zien hoe je leerlingen ervoor staan én kun je je leerlingen direct bijsturen en coachen.

Bekijk de video Toon minder

NU Actueel

Besteed jij veel tijd aan het zoeken naar aanvullend lesmateriaal dat aansluit op de actualiteit? NU Actueel biedt voor jouw vak actueel lesmateriaal, met opdrachten die aansluiten bij de actualiteit. Zo haal je de echte wereld het klaslokaal binnen.

Bekijk de video Toon minder

Digitaal toetsen

Wil je eenvoudiger en efficiënter evalueren? Met Digitaal toetsen kun je makkelijk een toets plannen, veilig afnemen, sneller nakijken en met meer inzicht nabespreken. Zo evalueren jij en je leerlingen voor het beste resultaat.

Bekijk de video Toon minder

Oefentoetsen

De oefentoetsen in de persoonlijke leeromgeving zijn uitermate geschikt voor formatief evalueren. Met de oefentoetsen in de digitale leeromgeving krijgt de leerling inzicht in waar hij staat en krijgt hij een gepersonaliseerd studieadvies.

Bekijk de video Toon minder

Slim stampen

Slim stampen is een uniek leer- en overhoorprogramma en past zich aan aan de kennis en vaardigheden van de leerling. Het is wetenschappelijk bewezen is dat de leerlingen die leren met Slim stampen 2 punten hoger scoren op een kennistoets.

Bekijk de video Toon minder

Taken plannen

Wil je meer controle over welke opdrachten je leerlingen maken en zo je eigen leerroutes samenstellen? Met taken plannen bepaal je zelf welke opdrachten je leerlingen maken, zo creëer je eenvoudig je eigen differentiatie paden.

Bekijk de video Toon minder

Doeltaal als leertaal

In Grandes Lignes 6e editie passen we de doeltaal-als-leertaal-didactiek toe, die ontwikkeld is door Sebastiaan Dönszelmann van de Vrije Universiteit Amsterdam.

We hebben een kort starthoofdstuk ontwikkeld dat helemaal in het teken staat van doeltaalgebruik tijdens de les. Daarnaast gebruiken we Frans waar dat mogelijk is in instructies en in opdrachten, waardoor we het gebruik van het Nederlands sterk hebben kunnen verminderen.

Doeltaal als leertaal

Succesbeleving motiveert

Met Grandes Lignes verzamelen je leerlingen snel de juiste bagage om zich in het Frans te kunnen redden. Bij alles staat het nut van het leren van het Frans centraal. Eerst is dat: jezelf kunnen redden tijdens de vakantie in Frankrijk. Praktisch en leuk.

In iedere les werken leerlingen in kleine stapjes naar het leerdoel toe. Zo heeft ieder onderdeel een duidelijk begin en eind. In de gepersonaliseerde leeromgeving zien leerlingen in één oogopslag wat ze al onder de knie hebben en wat beter kan.

Bij succesbeleving hoort het gevoel: ik ben klaar, het is af! Daarom zijn de hoofdstukken korter en compacter geworden. 

Succesbeleving motiveert

Het leer- en overhoorprogramma Slim stampen

Het uniek leer- en overhoorprogramma Slim stampen, ontwikkeld door de Rijksuniversiteit Groningen, is een adaptief overhoorprogramma dat zich aanpast aan de kennis en vaardigheden van de leerling. Het Slim stampen-algoritme is ontwikkeld door Prof. dr. Hedderik van Rijn van de Rijksuniversiteit Groningen. Wetenschappelijk bewezen is dat leerlingen die leren met Slim stampen 2 punten hoger scoren op een kennistoets!

Bekijk het filmpje met Prof. dr. Hedderik van Rijn over Slim stampen. 

Het leer- en overhoorprogramma Slim stampen

Verrassend en afwisselend

Grandes Lignes 6e editie onderbouw bevat volop activerende werkvormen: spelletjes, liedjes, puzzels, strips en creatieve opdrachten. Voor ieder is er wat wils: de ene keer zorgen de spelletjes voor extra competitie, een andere keer mogen de leerlingen bewegen in de klas en maken we daarbij gebruik van een van de meervoudige intelligenties.

Bovendien hebben we werkvormen toegevoegd waarbij de eigen inbreng van leerlingen gevraagd wordt: ze maken bijvoorbeeld zelf vragen bij een tekst of maken een filmpje over hun eigen woonomgeving.

Verrassend en afwisselend

Vernieuwde spreek- en schrijflijn

De aanpak van spreek- en schrijfvaardigheid is verbeterd. De vaardigheden zijn van elkaar losgekoppeld en hebben hun eigen didactische aanpak. Schrijven is gekoppeld aan de grammatica in een nieuwe paragraaf Grammaire et Écrire. 

In de nieuwe paragraaf Phrases-clés et Parler worden de standaardzinnen in een volledig Frans vraag- en antwoordgesprekje aangeboden. De Nederlandse vertaling staat er niet meer direct naast. Op die manier worden leerlingen gemotiveerd volledig in het Frans stapsgewijs de zinnen toe te passen.

Vernieuwde spreek- en schrijflijn

Nieuwe filmseries!

Ook bij de 6e editie hebben we weer uitgepakt qua filmmateriaal. Bij leerjaar 1 is er een superspannende filmserie in Nice. Daarnaast is er een introfilm bij ieder hoofdstuk, waarbij we de nieuwsgierigheid van de leerling prikkelen en leerlingen zelf willen laten ontdekken hoe leuk, maar ook hoe dichtbij Frankrijk is.

Beide filmseries zijn op en top Frans, zo haalt u Frankrijk de les binnen!

Nieuwe filmseries!

FLEX: de ideale mix

Grandes Lignes is verkrijgbaar als blended lesmethode FLEX. Met FLEX krijg je de krachtige combinatie van altijd actuele lesstof in boeken die leerlingen mogen houden én gepersonaliseerde digitale leerondersteuning voor jouw vak.

Met FLEX heb je: 

 • Boeken die leerlingen mogen houden
  Leerlingen krijgen elk schooljaar een nieuw boek. Lezen, opdrachten maken, aantekeningen plaatsen; alles in één boek dat ze zelf mogen houden.  
 • Een persoonlijke digitale leeromgeving
  In de digitale leeromgeving worden leerlingen uitgedaagd op hun eigen niveau met interactieve opdrachten, feedback en heldere rapportages voor jou als docent.
 • Altijd actueel 
  De meest actuele lesstof is altijd binnen handbereik en wordt voor de meeste methodes maandelijks aangevuld met nieuw lesmateriaal voorzien van opdrachten op basis van het nieuws en actualiteiten.

Betaalbaar & behulpzaam
Met FLEX betaal je een vaste prijs per leerling per jaar. De kosten per leerling per jaar zijn vergelijkbaar met de aanschaf of huur van reguliere boeken en een jaarlijkse online licentie. Heb je vragen over FLEX? Dan staan we voor je klaar om je een goede start met FLEX te laten maken!

FLEX: de ideale mix
 

Welk pakket past bij jouw school?

Kies je voor de volle kracht van blended leren? Of werkt je liever zonder boeken?
Noordhoff biedt de keuze tussen verschillende pakketten.

  • Boeken die leerlingen mogen houden.
  • Alle voordelen van de persoonlijke digitale leeromgeving van Noordhoff.
  • Altijd de meest actuele lesstof, opdrachten en toetsen. Zowel in het boek als digitaal.
  • Online toegang tot alle leerjaren en niveaus van onderbouw c.q. bovenbouw.
  • Een vaste prijs per leerling per jaar.

   

  Bestelinformatie & prijzen Frans 2020*

  * In 2020 zal Grandes Lignes (voor 6e editie onderbouw en 5e editie havo/vwo bovenbouw) beschikbaar zijn als blended lesmethode FLEX. 

  • Alle voordelen van de digitale leeromgeving van Noordhoff.
  • Online toegang tot alle leerjaren en niveaus van de onderbouw c.q. bovenbouw.
  • Te gebruiken op laptop, pc en tablet.
  • Voor edities tot en met 2016: tablet-gebruik via Studiekit-app.
  Bestelinformatie & prijzen Frans 2020


   

   

Voor de docent: Docentenpakket online

Met het online Docentenpakket bij Grandes Lignes heb je toegang tot:

 • de complete inhoud van Grandes Lignes online voor jouw leerlingen;
 • docentenhandleiding;
 • antwoorden;
 • werkplanners;
 • handige resultatenpagina's waarmee je de resultaten van jouw leerlingen kunt volgen;
 • hoofdstuktoetsen en vaardigheidstoetsen;
 • Digitaal toetsen, hiermee beschik je over kant-en-klare toetsen én kun je zelf toetsen samenstellen.
  Let op: als je Digitaal toetsen wilt gebruiken met je klas moet iedere leerling beschikken over een ‘jaarlicentie digitaal toetsen’.

Je bestelt het Docentenpakket per vaksectie per schoollocatie.

Voor de docent: Docentenpakket online

Digitaal toetsen bij Grandes Lignes

Grandes Lignes biedt alles voor een complete evaluatiecyclus:

 • Duidelijke leerdoelen per paragraaf.
 • Geautomatiseerde leerroutes met directe inhoudelijke feedback.
 • Oefentoetsen met studieadvies op maat.
 • Een breed aanbod aan summatieve toetsen.

Dankzij digitaal toetsen is evalueren eenvoudiger en efficiënter. Je kunt een toets makkelijk plannen, veilig afnemen, sneller nakijken en vervolgens met meer inzicht nabespreken. Zo evalueren jij en je leerlingen voor het beste resultaat.

Heb je een Docentenpakket? Dan heb je toegang tot alle toetsvragen van Grandes Lignes – álle leerjaren, álle niveaus. Je kunt gebruikmaken van kant-en-klare toetsen of zelf een toets samenstellen.

Wil je digitaal toetsen met je klas?  
Hiervoor moet iedere leerling beschikken over een ‘jaarlicentie digitaal toetsen’. Deze licentie is los bij te bestellen via onze distributeurs. Als je werkt met een methodelicentie of volledig digitaal licentie, dan hebben leerlingen geen aparte licentie nodig en kun je meteen met digitaal toetsen beginnen.

Digitaal toetsen bij Grandes Lignes

Docent aan het woord...

Bertrand Dibandjo geeft Frans op de havo en het vwo van het Corlaer College in Nijkerk. Hij werkt met de vijfde editie van Grandes Lignes en heeft in de klankbordgroep meegedacht over de nieuwe 6e editie. Tijdens de les maakt hij gebruik van formatieve instrumenten, zoals Slim stampen en de Oefentoetsen. Eigenlijk is hij de hele tijd bezig met formatief evalueren: 'Ik wil dat leerlingen blij zijn met de feedback die ze krijgen, zodat ze daarvan groeien. Daar is nog wel een cultuurverandering voor nodig!’
Lees meer...

Bertrand Dibandjo Docent Frans, Corlaer College Nijkerk