Skip to Content
NIEUW: Grandes Lignes onderbouw

NIEUW: Grandes Lignes onderbouw

Verkrijgbaar als blended lesmethode FLEX

 • Succesbeleving motiveert
 • Exclusieve samenwerking met de VU voor doeltaal als leertaal
  en met de RUG voor Slim stampen
 • Eenvoudig differentiëren
 • Voor schooljaar 2020/2021 leerjaar 1 en 2 beschikbaar
 • De meest gebruikte methode Frans in het voortgezet onderwijs
Beoordelingspakket aanvragen

 

Grandes Lignes, natuurlijk Frans

Net als jij gaat Grandes Lignes voor volle klassen voor Frans, de mooiste taal op aarde. Je maakt zelf het grootste verschil, Grandes Lignes ondersteunt met een duidelijke structuur,  aansprekende contexten, aantrekkelijke vormgeving en veel aandacht voor de Franse cultuur. Met Grandes Lignes is Frans vanaf les 1 de voertaal in de klas. Leerlingen oefenen samen, met behulp van ‘natuurlijke’, authentieke bronnen en afwisselende opdrachten. Zo voelt de taal al snel vertrouwd en gaat leren bijna vanzelf. Naturellement!


Bekijk de brochure >>                                          Bekijk de video Lesmateriaal bekijken

Nieuwsgierig naar de nieuwe editie van Grandes Lignes? Bekijk direct een hoofdstuk in het bladerboek!

Succesbeleving motiveert

Met Grandes Lignes verzamelen je leerlingen snel de juiste bagage om zich in het Frans te kunnen redden. Bij alles staat het nut van het leren van het Frans centraal. Eerst is dat: jezelf kunnen redden tijdens de vakantie in Frankrijk. Praktisch en leuk.

In iedere les werken leerlingen in kleine stapjes naar het leerdoel toe. Zo heeft ieder onderdeel een duidelijk begin en eind. In de gepersonaliseerde leeromgeving zien leerlingen in één oogopslag wat ze al onder de knie hebben en wat beter kan.

Bij succesbeleving hoort het gevoel: ik ben klaar, het is af! Daarom zijn de hoofdstukken korter en compacter geworden. 

Succesbeleving motiveert

Doeltaal als leertaal

In Grandes Lignes 6e editie passen we de doeltaal-als-leertaal-didactiek toe, die ontwikkeld is door Sebastiaan Dönszelmann van de Vrije Universiteit Amsterdam.

We hebben een kort starthoofdstuk ontwikkeld dat helemaal in het teken staat van doeltaalgebruik tijdens de les. Daarnaast gebruiken we Frans waar dat mogelijk is in instructies en in opdrachten, waardoor we het gebruik van het Nederlands sterk hebben kunnen verminderen.

 

Doeltaal als leertaal

Eenvoudig differentiëren

Grandes Lignes biedt je als docent alles wat je nodig hebt voor de dagelijkse lespraktijk. De jarenlange ervaring zie je direct terug in de boeken en het digitale lesmateriaal. We geloven in de kracht van zowel boek als online lesmateriaal, zodat leerlingen op hun eigen niveau en in hun eigen tempo de lesstof kunnen verwerken.

 • Uniek! Geautomatiseerde leerroutes
  Differentiëren in een klas met 30 leerlingen is makkelijker gezegd dan gedaan. Met de gepersonaliseerde leeromgeving heb je alle tools in handen om eenvoudig te differentiëren. Zo zijn in de paragrafen leerroutes aangebracht. De leerstof en de opdrachten passen zich automatisch aan het niveau van de leerling aan. Bij iedere paragraaf zijn leerdoelen aangegeven. Deze vormen het startpunt van het leerproces.

  Bekijk de uitlegvideo over de werking van de leerroutes voor Grandes Lignes.

In de digitale leeromgeving zien jij en jouw leerlingen direct de heldere structuur van Grandes Lignes terug. De opbouw van boek en digitaal lesmateriaal is exact hetzelfde. Leerlingen weten daardoor altijd waar ze zijn, wat ze moeten doen en wanneer ze klaar zijn.

 • Het grootste leerrendement: inhoudelijke feedback
  Vanuit wetenschappelijk onderzoek is bekend dat inhoudelijke feedback het grootste leerrendement oplevert voor leerlingen. Daarom hebben we alle gesloten vragen voorzien van rijke, inhoudelijke feedback. Met deze feedback kan de leerling zijn eigen resultaat direct proberen te verbeteren. Bij de open vragen vinden leerlingen een tip of hint, die hen helpt de vraag te beantwoorden.
   
 • Weten waar je staat door de oefentoetsen met studieadvies op maat
  Na elk hoofdstuk kan de leerling een oefentoets maken waaruit blijkt of hij de stof beheerst. Na deze oefentoets krijgt de leerling een gepersonaliseerd studieadvies.  
   
 • Meer inzicht door de resultatenpagina's
  Met de informatie uit de resultatenpagina's kun je als docent jouw leerlingen bijsturen en coachen. Ook leerlingen zelf zien snel wat er goed gaat en wat er beter kan. Zo heeft de leerling het eigenaarschap over het leren en houdt de docent het overzicht en de regie.

Meer lezen?

 • Bekijk hier alle kenmerken en onderdelen van de nieuwe gepersonaliseerde leeromgeving.

Eenvoudig differentiëren

Het leer- en overhoorprogramma Slim stampen

Het uniek leer- en overhoorprogramma Slim stampen, ontwikkeld door de Rijksuniversiteit Groningen, is een adaptief overhoorprogramma dat zich aanpast aan de kennis en vaardigheden van de leerling. Het Slim stampen-algoritme is ontwikkeld door Prof. dr. Hedderik van Rijn van de Rijksuniversiteit Groningen. Wetenschappelijk bewezen is dat leerlingen die leren met Slim stampen 2 punten hoger scoren op een kennistoets!

Bekijk het filmpje met Prof. dr. Hedderik van Rijn over Slim stampen. 

Het leer- en overhoorprogramma Slim stampen

Verrassend en afwisselend

Grandes Lignes 6e editie onderbouw bevat volop activerende werkvormen: spelletjes, liedjes, puzzels, strips en creatieve opdrachten. Voor ieder is er wat wils: de ene keer zorgen de spelletjes voor extra competitie, een andere keer mogen de leerlingen bewegen in de klas en maken we daarbij gebruik van een van de meervoudige intelligenties.

Bovendien hebben we werkvormen toegevoegd waarbij de eigen inbreng van leerlingen gevraagd wordt: ze maken bijvoorbeeld zelf vragen bij een tekst of maken een filmpje over hun eigen woonomgeving.

Verrassend en afwisselend

Vernieuwde spreek- en schrijflijn

De aanpak van spreek- en schrijfvaardigheid is verbeterd. De vaardigheden zijn van elkaar losgekoppeld en hebben hun eigen didactische aanpak. Schrijven is gekoppeld aan de grammatica in een nieuwe paragraaf Grammaire et Écrire. 

In de nieuwe paragraaf Phrases-clés et Parler worden de standaardzinnen in een volledig Frans vraag- en antwoordgesprekje aangeboden. De Nederlandse vertaling staat er niet meer direct naast. Op die manier worden leerlingen gemotiveerd volledig in het Frans stapsgewijs de zinnen toe te passen.

Vernieuwde spreek- en schrijflijn

Nieuwe filmseries!

Ook bij de 6e editie hebben we weer uitgepakt qua filmmateriaal. Bij leerjaar 1 is er een superspannende filmserie in Nice. Daarnaast is er een introfilm bij ieder hoofdstuk, waarbij we de nieuwsgierigheid van de leerling prikkelen en leerlingen zelf willen laten ontdekken hoe leuk, maar ook hoe dichtbij Frankrijk is.

Beide filmseries zijn op en top Frans, zo haalt u Frankrijk de les binnen!

Nieuwe filmseries!

FLEX: de ideale mix

Grandes Lignes is verkrijgbaar als blended lesmethode FLEX. Met FLEX krijg je de krachtige combinatie van altijd actuele lesstof in boeken die leerlingen mogen houden én gepersonaliseerde digitale leerondersteuning voor jouw vak.

Met FLEX heb je: 

 • Boeken die leerlingen mogen houden
  Leerlingen krijgen elk schooljaar een nieuw boek. Lezen, opdrachten maken, aantekeningen plaatsen; alles in één boek dat ze zelf mogen houden.  
 • Een persoonlijke digitale leeromgeving
  In de digitale leeromgeving worden leerlingen uitgedaagd op hun eigen niveau met interactieve opdrachten, feedback en heldere rapportages voor jou als docent.
 • Altijd actueel 
  De meest actuele lesstof is altijd binnen handbereik en wordt voor de meeste methodes maandelijks aangevuld met nieuw lesmateriaal voorzien van opdrachten op basis van het nieuws en actualiteiten.

Betaalbaar & behulpzaam
Met FLEX betaal je een vaste prijs per leerling per jaar. De kosten per leerling per jaar zijn vergelijkbaar met de aanschaf of huur van reguliere boeken en een jaarlijkse online licentie. Heb je vragen over FLEX? Dan staan we voor je klaar om je een goede start met FLEX te laten maken!

FLEX: de ideale mix
 

Welk pakket past bij jouw school?

Kies je voor de volle kracht van blended leren? Of werkt je liever zonder boeken?
Noordhoff biedt de keuze tussen verschillende pakketten.

  • Boeken die leerlingen mogen houden.
  • Alle voordelen van de persoonlijke digitale leeromgeving van Noordhoff.
  • Altijd de meest actuele lesstof, opdrachten en toetsen. Zowel in het boek als digitaal.
  • Online toegang tot alle leerjaren en niveaus van onderbouw c.q. bovenbouw.
  • Een vaste prijs per leerling per jaar.

   

  Bestelinformatie & prijzen Frans 2019*

  * In 2020 zal Grandes Lignes (voor 6e editie onderbouw en 5e editie Tweede Fase) beschikbaar zijn als blended lesmethode FLEX. Binnenkort zullen we onze prijzen van Frans voor 2020 publiceren, inclusief FLEX.

  • Alle voordelen van de digitale leeromgeving van Noordhoff.
  • Online toegang tot alle leerjaren en niveaus van de onderbouw c.q. bovenbouw.
  • Te gebruiken op laptop, pc en tablet.
  • Voor edities tot en met 2016: tablet-gebruik via Studiekit-app.
  Bestelinformatie & prijzen Frans 2019
   

   

   

   

Voor de docent: Docentenpakket online

Met het online Docentenpakket bij Grandes Lignes heb je toegang tot al het online lesmateriaal van de leerlingen en kun je je leerlingen volgen via de resultatenpagina's. Het Docentenpakket bevat bovendien de docentenhandleiding, antwoorden, proefwerken en werkplanners bij de methode.

Inhoud

 • de complete inhoud van Grandes Lignes online voor jouw leerlingen
 • docentenhandleiding
 • antwoorden
 • werkplanners
 • handige resultatenpagina's waarmee je de resultaten van uw leerlingen kunt volgen
 • hoofdstuktoetsen en vaardigheidstoetsen

Je bestelt het Docentenpakket per vaksectie per schoollocatie.

Voor de docent: Docentenpakket online

Digitaal toetsen

Met het aanbod van Noordhoff beschik je over alle instrumenten voor een eenvoudige en effectieve evaluatiecyclus. Toetsen – al dan niet digitaal – maken daar vanzelfsprekend onderdeel van uit. Maar bij een complete evaluatiecyclus horen ook de duidelijke leerdoelen per paragraaf, de geautomatiseerde leerroutes met directe inhoudelijke feedback en oefentoetsen met studieadvies op maat. Met al deze zaken evalueer jij en jouw leerlingen beter en vaker, eigenlijk in iedere les.

Naast de Word-toetsen in het docentenmateriaal zijn er ook Digitale toetsen beschikbaar. Alle leerlingen die werken met de Methodelicentie, Volledig digitaal licentie of een losse licentie Digitaal Toetsen hebben hier toegang toe. De jaarlicentie Digitaal Toetsen is los bij te bestellen. In deze toetsomgeving vind je niet alleen niet alleen kant-en-klare toetsen, je kunt vanaf schooljaar 2019/2020 ook zelf eenvoudig toetsen samenstellen uit de complete toetsdatabase.

Digitaal toetsen

Docent aan het woord...

Bertrand Dibandjo geeft Frans op de havo en het vwo van het Corlaer College in Nijkerk. Hij werkt met de vijfde editie van Grandes Lignes en heeft in de klankbordgroep meegedacht over de nieuwe 6e editie. Tijdens de les maakt hij gebruik van formatieve instrumenten, zoals Slim stampen en de Oefentoetsen. Eigenlijk is hij de hele tijd bezig met formatief evalueren: 'Ik wil dat leerlingen blij zijn met de feedback die ze krijgen, zodat ze daarvan groeien. Daar is nog wel een cultuurverandering voor nodig!’
Lees meer...

Bertrand Dibandjo Docent Frans, Corlaer College Nijkerk