Skip to Content
Nieuw Nederlands onderbouw

Nieuw Nederlands onderbouw

Verkrijgbaar als blended lesmethode FLEX

 • Eenvoudig differentiëren
 • Uniek: De brug van groep 8 naar klas 1 en verder
 • Video-uitleg bij álle theorieblokken
 • Alle leerjaren volledig beschikbaar
 • De meest gebruikte methode Nederlands in het voortgezet onderwijs
Beoordelingspakket aanvragen

 

Nieuw Nederlands, om op te bouwen

De vertrouwde, glasheldere structuur die je van Nieuw Nederlands gewend bent, is in een nieuw jasje gestoken. De leerdoelgebaseerde aanpak hebben we verrijkt met variatie, differentiatie, maar ook aandacht voor fictie. Daarnaast is de de bijbehorende online leeromgeving van alle gemakken voorzien, zoals adaptieve leerroutes, feedback, studieadvies, uitlegvideo's en handige dasboards voor nog meer inzicht. 


Met video-uitleg bij álle theorieblokken

Wil je je lessen verrijken of jouw leerlingen op een andere manier prikkelen? Video-uitleg helpt je daarbij! Nieuw Nederlands 6e editie onderbouw biedt bij élk theorieblok verhelderende video-uitleg aan. De video’s kun je op verschillende manieren inzetten. Je kunt de uitleg klassikaal laten zien, maar je kunt jouw leerlingen ook zelfstandig naar de uitleg laten kijken waardoor ‘flipping the classroom’ mogelijk wordt. Hierdoor heb je tijdens de les meer gelegenheid voor individuele uitleg op maat.

Met video-uitleg bij álle theorieblokken

Succes voor iedereen

Nieuw Nederlands is er voor alle leerlingen op alle niveaus. Met de adaptieve leerroutes kunnen leerlingen met gemak op- en afstromen naar een naastgelegen niveau. Hierbij is ook aan materiaal voor vwo+ gedacht. Naast volop extra online materiaal, bieden we voor niveau vmbo-basis een leerwerkboek, handig een boek en schrift ineen!

Laten we het hoofdstuk De brug niet vergeten. De brug herhaalt de leerstof uit de voorgaande klas over lezen, woordenschat en taalverzorging. Hiermee bereid je alle leerlingen voor op succes.

Succes voor iedereen

Poëzie en Fictie – volop leesplezier

Leesplezier staat voorop!  Poëzie en fictie is in de 6e editie losgetrokken van de hoofdstukstructuur en daarmee is er volop ruimte voor creativiteit. Met veel leesmateriaal, creatief schrijven en prikkelende opdrachten die aansluiten op de belevingswereld van de leerling.

De zes thematische hoofdstukjes zijn geschreven aan de hand van de niveaus van Lezen voor de lijst. In samenwerking met Plint is een aantal gedichten rijk geïllustreerd.

 

Poëzie en Fictie – volop leesplezier

Eenvoudig differentiëren

Nieuw Nederlands 6e editie onderbouw biedt je als docent alles wat je nodig hebt voor de dagelijkse lespraktijk. De jarenlange ervaring zie je direct terug in de boeken en het digitale lesmateriaal. We geloven in de kracht van zowel boek als online lesmateriaal, zodat leerlingen op hun eigen niveau en in hun eigen tempo de lesstof kunnen verwerken.

Uniek! Geautomatiseerde leerroutes
Differentiëren in een klas met 30 leerlingen is makkelijker gezegd dan gedaan. Met de gepersonaliseerde leeromgeving heb je alle tools in handen om eenvoudig te differentiëren. Zo zijn in de paragrafen leerroutes aangebracht. De leerstof en de opdrachten passen zich automatisch aan het niveau van de leerling aan. Bij iedere paragraaf zijn leerdoelen aangegeven. Deze vormen het startpunt van het leerproces.

Bekijk de uitlegvideo over de werking van de leerroutes voor Nieuw Nederlands.

In de digitale leeromgeving zien jij en jouw leerlingen direct de heldere structuur van Nieuw Nederlands terug. De opbouw van boek en digitaal lesmateriaal is exact hetzelfde. Leerlingen weten daardoor altijd waar ze zijn, wat ze moeten doen en wanneer ze klaar zijn.

Het grootste leerrendement: inhoudelijke feedback
Vanuit wetenschappelijk onderzoek is bekend dat inhoudelijke feedback het grootste leerrendement oplevert voor leerlingen. Daarom hebben we alle gesloten vragen voorzien van rijke, inhoudelijke feedback. Met deze feedback kan de leerling zijn eigen resultaat direct proberen te verbeteren. Bij de open vragen vinden leerlingen een tip of hint, die hen helpt de vraag te beantwoorden.

Weten waar je staat door de oefentoetsen met studieadvies op maat
Na elk hoofdstuk kan de leerling een oefentoets maken waaruit blijkt of hij de stof beheerst. Na deze oefentoets krijgt de leerling een gepersonaliseerd studieadvies. 

Meer inzicht door de resultatenpagina's
Met de informatie uit de resultatenpagina's kun je als docent jouw leerlingen bijsturen en coachen. Ook leerlingen zelf zien snel wat er goed gaat en wat er beter kan. Zo heeft de leerling het eigenaarschap over het leren en houdt de docent het overzicht en de regie.

Meer lezen?

Eenvoudig differentiëren

Media en communicatie

In Nieuw Nederlands is veel aandacht voor media en communicatie. Het is een geïntegreerd onderdeel van de methode. Zo krijgen leerlingen te maken met mediawijsheid in de vorm van bijvoorbeeld kritisch kijken, betrouwbaarheid van teksten en het zoeken naar informatie. Daarnaast worden ze uitgedaagd om zelf een vlog te maken of een websitetekst te schrijven. 

Media en communicatie

FLEX: de ideale mix

Nieuw Nederlands is verkrijgbaar als blended lesmethode FLEX. Met FLEX krijg je de krachtige combinatie van altijd actuele lesstof in boeken die leerlingen mogen houden én gepersonaliseerde digitale leerondersteuning voor jouw vak.

Met FLEX heb je: 

 • Boeken die leerlingen mogen houden
  Leerlingen krijgen elk schooljaar een nieuw boek. Lezen, opdrachten maken, aantekeningen plaatsen; alles in één boek dat ze zelf mogen houden.  
 • Een persoonlijke digitale leeromgeving
  In de digitale leeromgeving worden leerlingen uitgedaagd op hun eigen niveau met interactieve opdrachten, feedback en heldere rapportages voor jou als docent.
 • Altijd actueel 
  De meest actuele lesstof is altijd binnen handbereik en wordt voor de meeste methodes maandelijks aangevuld met nieuw lesmateriaal voorzien van opdrachten op basis van het nieuws en actualiteiten.

Betaalbaar & behulpzaam
Met FLEX betaal je een vaste prijs per leerling per jaar. De kosten per leerling per jaar zijn vergelijkbaar met de aanschaf of huur van reguliere boeken en een jaarlijkse online licentie. Heb je vragen over FLEX? Dan staan we voor je klaar om je een goede start met FLEX te laten maken!

FLEX: de ideale mix

 

Welk pakket past bij jouw school?

Kies je voor de volle kracht van blended leren? Of werk je liever zonder boeken?
Noordhoff biedt de keuze tussen verschillende pakketten.

  • Boeken die leerlingen mogen houden.
  • Alle voordelen van de persoonlijke digitale leeromgeving van Noordhoff.
  • Altijd de meest actuele lesstof, opdrachten en toetsen. Zowel in het boek als digitaal.
  • Online toegang tot alle leerjaren en niveaus van onderbouw c.q. bovenbouw.
  • Een vaste prijs per leerling per jaar.

   

  Bestelinformatie & prijzen Nederlands 2019*

  * In 2020 zal Nieuw Nederlands (voor 6e editie onderbouw, 6e editie vmbo bovenbouw en 6e editie Tweede Fase) beschikbaar zijn als blended lesmethode FLEX. Binnenkort zullen we onze prijzen Nederlands voor 2020 publiceren, inclusief FLEX.

  • Alle voordelen van de digitale leeromgeving van Noordhoff.
  • Online toegang tot alle leerjaren en niveaus van de onderbouw c.q. bovenbouw.
  • Te gebruiken op laptop, pc en tablet.
  • Voor edities tot en met 2016: tablet-gebruik via Studiekit-app.
  Bestelinformatie & prijzen Nederlands 2019

   


   

   

Voor de docent: Docentenpakket online

Met het Docentenpakket online bij Nieuw Nederlands heb je toegang tot al het online lesmateriaal van de leerlingen en kun je jouw leerlingen volgen via de resultatenpagina's. Het Docentenpakket bevat bovendien de docentenhandleiding, antwoorden, proefwerken en werkplanners bij de methode.

Inhoud

 • de complete inhoud van Nieuw Nederlands online voor uw leerlingen
 • docentenhandleiding
 • antwoorden en voorbeelduitwerkingen
 • werkplanners en woordenlijsten
 • extra generieke opdrachten voor het onderdeel Poëzie en Fictie
 • handige resultatenpagina's waarmee u de resultaten van uw leerlingen kunt volgen
 • hoofdstuktoetsen en deel- en oefentoetsen

Je bestelt het docentenpakket per vaksectie per schoollocatie.

Voor de docent: Docentenpakket online

Digitaal toetsen

Met het aanbod van Noordhoff beschik je over alle instrumenten voor een eenvoudige en effectieve evaluatiecyclus. Toetsen – al dan niet digitaal – maken daar vanzelfsprekend onderdeel van uit. Maar bij een complete evaluatiecyclus horen ook de duidelijke leerdoelen per paragraaf, de geautomatiseerde leerroutes met directe inhoudelijke feedback en oefentoetsen met studieadvies op maat. Met al deze zaken evalueer jij en jouw leerlingen beter en vaker, eigenlijk in iedere les.

Naast de Word-toetsen in het docentenmateriaal zijn er ook Digitale toetsen beschikbaar. Alle leerlingen die werken met de Methodelicentie, Volledig digitaal-licentie of een losse licentie Digitaal Toetsen hebben hier toegang toe. De jaarlicentie Digitaal Toetsen is los bij te bestellen. In deze toetsomgeving vind je niet alleen niet alleen kant-en-klare toetsen, je kunt vanaf schooljaar 2019/2020 ook zelf eenvoudig toetsen samenstellen uit de complete toetsdatabase.

Digitaal toetsen

Docent aan het woord...

Graag willen we de ervaringen van gebruikers van Nieuw Nederlands met u delen.

Leo Rademakers is leraar Nederlands op het Stedelijk College Eindhoven. Hij werkt sinds de herfstvakantie in de brugklas met het adaptieve platform van Nieuw Nederlands. We waren benieuwd hoe dat gaat en mochten meekijken tijdens een les. Na afloop vertelt hij hoe hij het werken met de adaptieve leeromgeving ervaart.
Lees meer...

Leo Rademakers, docent Nederlands Stedelijk College Eindhoven

Andries Zomer van Pius X in Rijssen is docent Nederlands. Hij neemt deel aan de pilot gepersonaliseerd leren, met het nieuwe adaptieve digitale lesmateriaal bij Nieuw Nederlands. ‘Het is prettig als leerlingen meer op hun eigen niveau kunnen werken en worden uitgedaagd’, vertelt hij in een interview.
Lees meer...

Andries Zomer Docent Nederlands Pius X in Rijssen

Interview met Didy Pijpker, auteur Nieuw Nederlands en NU Nederlands: Leraar van het jaar 2017 VO.
‘Ik kan leerlingen pas iets leren als ik een band met hen heb’
Lees meer...

Didy Pijpker Docent Nederlands Eemsdeltacollege Appingedam

‘Leerlingen waren fanatiek, want ze wilden een zo hoog mogelijke score halen. Het programma werkt echt motiverend.’

De pilot met Nieuw Nederlands in Learnbeat is inmiddels afgerond. Hoe ging het hun af, gepersonaliseerd leren aan de hand van leerdoelen?
Lees meer...

Gudrun van der Kamp en Ruth Lankhaar Ichthus College in Kampen