Skip to Content
Nieuw Nederlands onderbouw

Nieuw Nederlands onderbouw

Verkrijgbaar als blended lesmethode FLEX

 • Eenvoudig differentiëren
 • Uniek: De brug van groep 8 naar klas 1 en verder
 • Video-uitleg bij álle theorieblokken
 • Alle leerjaren volledig beschikbaar
 • De meest gebruikte methode Nederlands in het voortgezet onderwijs
Beoordelingspakket aanvragen - ik heb een Noordhoff account

 

Nieuw Nederlands, om op te bouwen

De vertrouwde, glasheldere structuur die je van Nieuw Nederlands gewend bent, is in een nieuw jasje gestoken. De leerdoelgebaseerde aanpak hebben we verrijkt met variatie, differentiatie, maar ook aandacht voor fictie. Daarnaast is de de bijbehorende online leeromgeving van alle gemakken voorzien, zoals adaptieve leerroutes, feedback, studieadvies, uitlegvideo's en handige dasboards voor nog meer inzicht. 

Bekijk de video                         Bekijk de brochure                        


 

Persoonlijke digitale leeromgeving

In de persoonlijke digitale leeromgeving van Nieuw Nederlands 6e editie onderbouw zien jouw leerlingen direct de heldere structuur van de methode terug. Met de gepersonaliseerde leeromgeving heb je alle tools in handen om eenvoudig te differentiëren, formatief te evalueren en het geeft je goed inzicht in de prestaties van je leerlingen door middel van de resultatendashboards.

Daarnaast biedt de digitale leeromgeving altijd actueel lesmateriaal met NU Actueel. Met deze tools kan je efficiënt inspelen op individuele leerbehoeftes en extra ondersteuning bieden waar dit nodig is.

Bekijk onderstaande video’s om te zien hoe de persoonlijke digitale leeromgeving er voor Nieuw Nederlands 6e editie onderbouw uitziet.

Benieuwd hoe de functionaliteiten er voor jouw methode uitzien? Of wil je de digitale omgeving zelf ervaren?

Persoonlijke leerroutes

Met de verschillende leerroutes in de gepersonaliseerde leeromgeving haal je het beste in je leerlingen naar boven. In deze verschillende routes werkt iedere leerling op zijn eigen niveau en heb je alle tools in handen om makkelijk te differentiëren.

Bekijk de video Toon minder

Interactieve opdrachten

Uit onderzoek blijkt dat directe feedback het grootste leerrendement oplevert voor leerlingen. Met interactieve opdrachten ontvangt de leerling direct feedback en kan hij hier meteen mee aan de slag.

Bekijk de video Toon minder

Resultaten dashboard

Snel inzicht in de voortgang van je leerlingen? De informatie uit het resultaten dashboard laat je in één oogopslag zien hoe je leerlingen ervoor staan én kun je je leerlingen direct bijsturen en coachen.

Bekijk de video Toon minder

NU Actueel

Besteed jij veel tijd aan het zoeken naar aanvullend lesmateriaal dat aansluit op de actualiteit? NU Actueel biedt voor jouw vak actueel lesmateriaal, met opdrachten die aansluiten bij de actualiteit. Zo haal je de echte wereld het klaslokaal binnen.

Bekijk de video Toon minder

Digitaal toetsen

Wil je eenvoudiger en efficiënter evalueren? Met Digitaal toetsen kun je makkelijk een toets plannen, veilig afnemen, sneller nakijken en met meer inzicht nabespreken. Zo evalueren jij en je leerlingen voor het beste resultaat.

Bekijk de video Toon minder

Oefentoetsen

De oefentoetsen in de persoonlijke leeromgeving zijn uitermate geschikt voor formatief evalueren. Met de oefentoetsen in de digitale leeromgeving krijgt de leerling inzicht in waar hij staat en krijgt hij een gepersonaliseerd studieadvies.

Bekijk de video Toon minder

Taken plannen

Wil je meer controle over welke opdrachten je leerlingen maken en zo je eigen leerroutes samenstellen? Met taken plannen bepaal je zelf welke opdrachten je leerlingen maken, zo creëer je eenvoudig je eigen differentiatie paden.

Bekijk de video Toon minder

Met video-uitleg bij álle theorieblokken

Wil je je lessen verrijken of jouw leerlingen op een andere manier prikkelen? Video-uitleg helpt je daarbij! Nieuw Nederlands 6e editie onderbouw biedt bij élk theorieblok verhelderende video-uitleg aan. De video’s kun je op verschillende manieren inzetten. Je kunt de uitleg klassikaal laten zien, maar je kunt jouw leerlingen ook zelfstandig naar de uitleg laten kijken waardoor ‘flipping the classroom’ mogelijk wordt. Hierdoor heb je tijdens de les meer gelegenheid voor individuele uitleg op maat.

Met video-uitleg bij álle theorieblokken

Succes voor iedereen

Nieuw Nederlands is er voor alle leerlingen op alle niveaus. Met de adaptieve leerroutes kunnen leerlingen met gemak op- en afstromen naar een naastgelegen niveau. Hierbij is ook aan materiaal voor vwo+ gedacht. Naast volop extra online materiaal, bieden we voor niveau vmbo-basis een leerwerkboek, handig een boek en schrift ineen!

Laten we het hoofdstuk De brug niet vergeten. De brug herhaalt de leerstof uit de voorgaande klas over lezen, woordenschat en taalverzorging. Hiermee bereid je alle leerlingen voor op succes.

Succes voor iedereen

Poëzie en Fictie – volop leesplezier

Leesplezier staat voorop!  Poëzie en fictie is in de 6e editie losgetrokken van de hoofdstukstructuur en daarmee is er volop ruimte voor creativiteit. Met veel leesmateriaal, creatief schrijven en prikkelende opdrachten die aansluiten op de belevingswereld van de leerling.

De zes thematische hoofdstukjes zijn geschreven aan de hand van de niveaus van Lezen voor de lijst. In samenwerking met Plint is een aantal gedichten rijk geïllustreerd.

 

Poëzie en Fictie – volop leesplezier

Media en communicatie

In Nieuw Nederlands is veel aandacht voor media en communicatie. Het is een geïntegreerd onderdeel van de methode. Zo krijgen leerlingen te maken met mediawijsheid in de vorm van bijvoorbeeld kritisch kijken, betrouwbaarheid van teksten en het zoeken naar informatie. Daarnaast worden ze uitgedaagd om zelf een vlog te maken of een websitetekst te schrijven. 

Media en communicatie

FLEX: de ideale mix

Nieuw Nederlands is verkrijgbaar als blended lesmethode FLEX. Met FLEX krijg je de krachtige combinatie van altijd actuele lesstof in boeken die leerlingen mogen houden én gepersonaliseerde digitale leerondersteuning voor jouw vak.

Met FLEX heb je: 

 • Boeken die leerlingen mogen houden
  Leerlingen krijgen in de onderbouw elk schooljaar een nieuw boek. Lezen, opdrachten maken, aantekeningen plaatsen; alles in mag in het boek dat ze zelf mogen houden. 
 • Een persoonlijke digitale leeromgeving
  In de digitale leeromgeving worden leerlingen uitgedaagd op hun eigen niveau met interactieve opdrachten, feedback en heldere rapportages voor jou als docent.
 • Altijd actueel 
  De meest actuele lesstof is altijd binnen handbereik en wordt voor de meeste methodes maandelijks aangevuld met nieuw lesmateriaal voorzien van opdrachten op basis van het nieuws en actualiteiten.

Betaalbaar & behulpzaam
Met FLEX betaal je een vaste prijs per leerling per jaar. De kosten per leerling per jaar zijn vergelijkbaar met de aanschaf of huur van reguliere boeken en een jaarlijkse online licentie. Heb je vragen over FLEX? Dan staan we voor je klaar om je een goede start met FLEX te laten maken!

Uiteraard kun je ook kiezen voor de volledig digitale versie van Nieuw Nederlands.

FLEX: de ideale mix

Voor de docent: Docentenpakket online

Met het Docentenpakket bij Nieuw Nederlands heb je toegang tot:

 • de complete inhoud van Nieuw Nederlands online voor jouw leerlingen;
 • docentenhandleiding;
 • antwoorden en voorbeelduitwerkingen;
 • werkplanners en woordenlijsten;
 • resultatenpagina’s waarmee je de resultaten van jouw leerlingen kunt volgen;
 • hoofdstuktoetsen, deel- en oefentoetsen;
 • Digitaal toetsen, hiermee beschik je over kant-en-klare toetsen én kun je zelf toetsen samenstellen.
  Let op: als je Digitaal toetsen wilt gebruiken met je klas moet iedere leerling beschikken over een ‘jaarlicentie digitaal toetsen’.
Je bestelt het Docentenpakket per vaksectie per schoollocatie.

Voor de docent: Docentenpakket online

Digitaal toetsen bij Nieuw Nederlands

Nieuw Nederlands biedt alles voor een complete evaluatiecyclus:

 • Duidelijke leerdoelen per paragraaf.
 • Geautomatiseerde leerroutes met directe inhoudelijke feedback.
 • Oefentoetsen met studieadvies op maat.
 • Een breed aanbod aan summatieve toetsen.

Dankzij digitaal toetsen is evalueren eenvoudiger en efficiënter. Je kunt een toets makkelijk plannen, veilig afnemen, sneller nakijken en vervolgens met meer inzicht nabespreken. Zo evalueren jij en je leerlingen voor het beste resultaat.

Heb je een Docentenpakket? Dan heb je toegang tot alle toetsvragen van Nieuw Nederlands – álle leerjaren, álle niveaus. Je kunt gebruikmaken van kant-en-klare toetsen of zelf een toets samenstellen.

Wil je digitaal toetsen met je klas?  
Hiervoor moet iedere leerling beschikken over een ‘jaarlicentie digitaal toetsen’. Deze licentie is los bij te bestellen via onze distributeurs. Als je werkt met een methodelicentie of volledig digitaal licentie, dan hebben leerlingen geen aparte licentie nodig en kun je meteen met digitaal toetsen beginnen.

Digitaal toetsen bij Nieuw Nederlands

Docent aan het woord...

Graag willen we de ervaringen van gebruikers van Nieuw Nederlands met u delen.

Leo Rademakers is leraar Nederlands op het Stedelijk College Eindhoven. Hij werkt sinds de herfstvakantie in de brugklas met het adaptieve platform van Nieuw Nederlands. We waren benieuwd hoe dat gaat en mochten meekijken tijdens een les. Na afloop vertelt hij hoe hij het werken met de adaptieve leeromgeving ervaart.
Lees meer...

Leo Rademakers, docent Nederlands Stedelijk College Eindhoven

Andries Zomer van Pius X in Rijssen is docent Nederlands. Hij neemt deel aan de pilot gepersonaliseerd leren, met het nieuwe adaptieve digitale lesmateriaal bij Nieuw Nederlands. ‘Het is prettig als leerlingen meer op hun eigen niveau kunnen werken en worden uitgedaagd’, vertelt hij in een interview.
Lees meer...

Andries Zomer Docent Nederlands Pius X in Rijssen

Interview met Didy Pijpker, auteur Nieuw Nederlands en NU Nederlands: Leraar van het jaar 2017 VO.
‘Ik kan leerlingen pas iets leren als ik een band met hen heb’
Lees meer...

Didy Pijpker Docent Nederlands Eemsdeltacollege Appingedam

‘Leerlingen waren fanatiek, want ze wilden een zo hoog mogelijke score halen. Het programma werkt echt motiverend.’

De pilot met Nieuw Nederlands in Learnbeat is inmiddels afgerond. Hoe ging het hun af, gepersonaliseerd leren aan de hand van leerdoelen?
Lees meer...

Gudrun van der Kamp en Ruth Lankhaar Ichthus College in Kampen