Skip to Content
NIEUW: Nieuw Nederlands havo/vwo bovenbouw

NIEUW: Nieuw Nederlands havo/vwo bovenbouw

Nu ook verkrijgbaar als blended lesmethode FLEX

 • Klaar voor het examen, klaar voor de toekomst
 • Eenvoudig differentiëren
 • Met inhoudelijke samenhang tussen de vaardigheden
 • Voor schooljaar 2020/2021: leerjaar 4-5-6 beschikbaar! Eén boek voor alle leerjaren van havo/vwo bovenbouw
 • De meest gebruikte methode Nederlands in het voortgezet onderwijs
Bestel je materiaal


Nieuw Nederlands, om op te bouwen

De grootste methode Nederlands van havo/vwo bovenbouw – waarmee maar liefst 70% van alle leerlingen werkt – is volledig vernieuwd. In de nieuwe 6e editie hebben we duidelijke samenhang aangebracht tussen de vaardigheden en is er volop ruimte voor maatwerk voor jouw leerlingen. Tegelijkertijd herken je direct de vertrouwde, glasheldere structuur. 

Bekijk de video                                 Bekijk de brochure >>Lesmateriaal bekijken

Nieuwsgierig naar de nieuwe editie van Nieuw Nederlands? Bekijk direct een hoofdstuk in het bladerboek!

 

Persoonlijke digitale leeromgeving

In de persoonlijke digitale leeromgeving van Nieuw Nederlands 6e editie voor havo/vwo bovenbouw zien jouw leerlingen direct de heldere structuur van de methode terug. Met de gepersonaliseerde leeromgeving heb je alle tools in handen om eenvoudig te differentiëren, formatief te evalueren en het geeft je duidelijk inzicht in de prestaties van je leerlingen door middel van resultatendashboards.

Daarnaast biedt de digitale leeromgeving altijd actueel lesmateriaal met NU Actueel en biedt het ondersteuning in de voorbereiding voor de examens met Examensprint. Met deze tools kan je efficiënt inspelen op de individuele leerbehoeftes van je leerlingen. 

Bekijk onderstaande video’s om te zien hoe de persoonlijke digitale leeromgeving er voor Nieuw Nederlands 6e editie havo/vwo uitziet.

Benieuwd hoe de functionaliteiten er voor jouw methode uitzien? Of wil je de digitale omgeving zelf ervaren?

Persoonlijke leerroutes

Met de verschillende leerroutes in de gepersonaliseerde leeromgeving haal je het beste in je leerlingen naar boven. In deze verschillende routes werkt iedere leerling op zijn eigen niveau en heb je alle tools in handen om makkelijk te differentiëren.

Bekijk de video Toon minder

Interactieve opdrachten

Uit onderzoek blijkt dat directe feedback het grootste leerrendement oplevert voor leerlingen. Met interactieve opdrachten ontvangt de leerling direct feedback en kan hij hier meteen mee aan de slag.

Bekijk de video Toon minder

Resultaten dashboard

Snel inzicht in de voortgang van je leerlingen? De informatie uit het resultaten dashboard laat je in één oogopslag zien hoe je leerlingen ervoor staan én kun je je leerlingen direct bijsturen en coachen.

Bekijk de video Toon minder

NU Actueel

Besteed jij veel tijd aan het zoeken naar aanvullend lesmateriaal dat aansluit op de actualiteit? NU Actueel biedt voor jouw vak actueel lesmateriaal, met opdrachten die aansluiten bij de actualiteit. Zo haal je de echte wereld het klaslokaal binnen.

Bekijk de video Toon minder

Digitaal toetsen

Wil je eenvoudiger en efficiënter evalueren? Met Digitaal toetsen kun je makkelijk een toets plannen, veilig afnemen, sneller nakijken en met meer inzicht nabespreken. Zo evalueren jij en je leerlingen voor het beste resultaat.

Bekijk de video Toon minder

Oefentoetsen

De oefentoetsen in de persoonlijke leeromgeving zijn uitermate geschikt voor formatief evalueren. Met de oefentoetsen in de digitale leeromgeving krijgt de leerling inzicht in waar hij staat en krijgt hij een gepersonaliseerd studieadvies.

Bekijk de video Toon minder

Examensprint

Examensprint, de snelste weg naar het examen! Examensprint is een online en adaptieve examentrainer met échte Cito-examens, met inhoudelijke, rijke feedback én studieadvies op maat. In het studieadvies worden leerlingen gericht doorverwezen naar de lesstof die ze nog onvoldoende beheersen.

Bekijk de video Toon minder

Taken plannen

Wil je meer controle over welke opdrachten je leerlingen maken en zo je eigen leerroutes samenstellen? Met taken plannen bepaal je zelf welke opdrachten je leerlingen maken, zo creëer je eenvoudig je eigen differentiatie paden.

Bekijk de video Toon minder

Klaar voor het examen, klaar voor de toekomst

Met Nieuw Nederlands 6e editie havo/vwo bovenbouw ben je verzekerd van materiaal dat voldoet aan de meest recente eisen van het eindexamen en het curriculum. Nieuw Nederlands weet als geen ander de veranderingen concreet naar uw dagelijkse lespraktijk te vertalen. Hiermee blijft de beste voorbereiding op het examen en op het vervolgonderwijs gegarandeerd.

Vanzelfsprekend mag de cursus Examen in de nieuwe editie niet ontbreken. Voor meer gebruiksgemak is de indeling van deze cursus vanaf nu afgestemd op Wolf, het computerprogramma voor uitwisseling van afnamegegevens met Cito.

Klaar voor het examen, klaar voor de toekomst

Sterke en heldere doorlopende leerlijn

Met Nieuw Nederlands weet je waar jouw leerlingen staan. Het lesmateriaal staat garant voor goed uitgewerkte doorlopende leerlijnen, van de basisschool tot en met het eindexamen. En van eindexamen naar vervolgonderwijs. 

Ook de 6e editie is volledig afgestemd op de Referentieniveaus. Havo/vwo bovenbouw sluit zo perfect aan op de onderbouw. Niet alleen qua niveau, maar ook wat betreft herkenbare elementen uit de onderbouw.

Sterke en heldere doorlopende leerlijn

Samenhang tussen de vaardigheden voor geïntegreerd onderwijs

Het aanbrengen van samenhang tussen de vaardigheden verhoogt het leerrendement. Daar zijn we mee aan de slag gegaan in de Nieuw Nederlands 6e editie havo/vwo bovenbouw. Natuurlijk zonder dat we de overzichtelijk indeling van de vaardigheden compleet hebben losgelaten.

De nieuwe editie bevat een Basiscursus, met de lesstof die relevant is bij de verschillende vaardigheden. Een voorbeeld: structuur in teksten bieden we geïntegreerd aan, zodat leerlingen het direct kunnen toepassen bij lezen, schrijven en spreken. In de overige cursussen bieden we informatie aan die specifiek bij de betreffende vaardigheid hoort.

Ook nieuw zijn de praktijkopdrachten. Deze betekenisvolle opdrachten zijn zo opgezet dat de leerling verschillende vaardigheden combineert. Een voorbeeld: in de opdracht Mens erger je niet! doen leerlingen onderzoek naar veelgemaakte taalfouten, nemen ze een enquête af (schrijven) en presenteren ze de resultaten (spreken). Elke praktijkopdracht maakt gebruik van lesstof uit de cursussen. Op deze manier is het mogelijk om leerlingen aan de hand van de achttien praktijkopdrachten de complete lesstof door te laten werken! 

Samenhang tussen de vaardigheden voor geïntegreerd onderwijs

Doorlopend succes

Wat goed is, is goed gebleven. Nieuw Nederlands is en blijft een leerlinggerichte en communicatieve methode. Een evenwichtige methode die volop aandacht besteedt aan spelling, formuleren, argumenteren en briefconventies. Alles overzichtelijk bij elkaar, met de glasheldere indeling en de uitstekende, actuele teksten die je van Nieuw Nederlands gewend bent.

Doorlopend succes

Nieuw arrangement: alles voor de hele bovenbouw havo/vwo bij elkaar!

Nieuw Nederlands havo/vwo bovenbouw heeft een nieuw arrangement. Het zijn complete delen voor de hele bovenbouw van havo en vwo.

De leerling heeft direct de beschikking over de lesstof van 4-5 havo respectievelijk 4-5-6 vwo in één boek.
Het grote voordeel: de grote overlap die er was tussen 4 vwo en 5-6 vwo is verdwenen! 
De leerlingen kunnen hun aantekeningen direct in de boeken maken en teksten markeren. Kopiëren is niet meer nodig!

Nieuw arrangement: alles voor de hele bovenbouw havo/vwo bij elkaar!

FLEX: de ideale mix

Nieuw Nederlands is verkrijgbaar als blended lesmethode FLEX. Met FLEX krijg je de krachtige combinatie van altijd actuele lesstof in boeken die leerlingen mogen houden én gepersonaliseerde digitale leerondersteuning voor jouw vak.

Met FLEX heb je: 

 • Boeken die leerlingen mogen houden
  Leerlingen krijgen elk schooljaar een nieuw boek. Lezen, opdrachten maken, aantekeningen plaatsen; alles in één boek dat ze zelf mogen houden.  
 • Een persoonlijke digitale leeromgeving
  In de digitale leeromgeving worden leerlingen uitgedaagd op hun eigen niveau met interactieve opdrachten, feedback en heldere rapportages voor jou als docent.
 • Altijd actueel 
  De meest actuele lesstof is altijd binnen handbereik en wordt voor de meeste methodes maandelijks aangevuld met nieuw lesmateriaal voorzien van opdrachten op basis van het nieuws en actualiteiten.

Betaalbaar & behulpzaam
Met FLEX betaal je een vaste prijs per leerling per jaar. De kosten per leerling per jaar zijn vergelijkbaar met de aanschaf of huur van reguliere boeken en een jaarlijkse online licentie. Heb je vragen over FLEX? Dan staan we voor je klaar om je een goede start met FLEX te laten maken!

FLEX: de ideale mix

 

Welk pakket past bij jouw school?

Kies je voor de volle kracht van blended leren? Of werk je liever zonder boeken?
Noordhoff biedt de keuze tussen verschillende pakketten.

  • Boeken die leerlingen mogen houden.
  • Alle voordelen van de persoonlijke digitale leeromgeving van Noordhoff.
  • Altijd de meest actuele lesstof, opdrachten en toetsen. Zowel in het boek als digitaal.
  • Online toegang tot alle leerjaren en niveaus van onderbouw c.q. bovenbouw.
  • Een vaste prijs per leerling per jaar.

   

  Bestelinformatie & prijzen Nederlands 2020*

  * In 2020 zal Nieuw Nederlands (voor 6e editie onderbouw, 6e editie vmbo bovenbouw en 6e editie havo/vwo bovenbouw) beschikbaar zijn als blended lesmethode FLEX. 

  • Alle voordelen van de digitale leeromgeving van Noordhoff.
  • Online toegang tot alle leerjaren en niveaus van de onderbouw c.q. bovenbouw.
  • Te gebruiken op laptop, pc en tablet.
  • Voor edities tot en met 2016: tablet-gebruik via Studiekit-app.
  Bestelinformatie & prijzen Nederlands 2020

   

   

   

Voor de docent: Docentenpakket online

Met het Docentenpakket online bij Nieuw Nederlands heb je toegang tot:

 • de complete inhoud van Nieuw Nederlands online voor jouw leerlingen;
 • docentenhandleiding;
 • antwoorden en voorbeelduitwerkingen;
 • werkplanners;
 • resultatenpagina's waarmee je de resultaten van jouw leerlingen kunt volgen;
 • Digitaal toetsen, hiermee beschik je over kant en klare toetsen én kun je zelf toetsen samenstellen.
  Let op: als je Digitaal toetsen wilt gebruiken met je klas moet iedere leerling beschikken over een ‘jaarlicentie digitaal toetsen’.
Je bestelt het Docentenpakket per vaksectie per schoollocatie.

Voor de docent: Docentenpakket online

Digitaal toetsen bij Nieuw Nederlands

 Nieuw Nederlands biedt alles voor een complete evaluatiecyclus:

 • Duidelijke leerdoelen per paragraaf.
 • Geautomatiseerde leerroutes met directe inhoudelijke feedback.
 • Oefentoetsen met studieadvies op maat.
 • Een breed aanbod aan summatieve toetsen.

Dankzij digitaal toetsen is evalueren eenvoudiger en efficiënter. Je kunt een toets makkelijk plannen, veilig afnemen, sneller nakijken en vervolgens met meer inzicht nabespreken. Zo evalueren jij en je leerlingen voor het beste resultaat.

Heb je een Docentenpakket? Dan heb je toegang tot alle toetsvragen van Nieuw Nederlands – álle leerjaren, álle niveaus. Je kunt gebruikmaken van kant-en-klare toetsen of zelf een toets samenstellen.

Wil je digitaal toetsen met je klas?  
Hiervoor moet iedere leerling beschikken over een ‘jaarlicentie digitaal toetsen’. Deze licentie is los bij te bestellen via onze distributeurs. Als je werkt met een methodelicentie of volledig digitaal licentie, dan hebben leerlingen geen aparte licentie nodig en kun je meteen met digitaal toetsen beginnen.

Digitaal toetsen bij Nieuw Nederlands