Skip to Content
NIEUW: Nieuw Nederlands Tweede Fase

NIEUW: Nieuw Nederlands Tweede Fase

Nu ook verkrijgbaar als blended lesmethode FLEX

 • Klaar voor het examen, klaar voor de toekomst
 • Eenvoudig differentiëren
 • Met inhoudelijke samenhang tussen de vaardigheden
 • Voor schooljaar 2020/2021: leerjaar 4-5-6 beschikbaar! Eén boek voor de hele Tweede Fase!
 • De meest gebruikte methode Nederlands in het voortgezet onderwijs
Beoordelingspakket aanvragen


Nieuw Nederlands, om op te bouwen

De grootste methode Nederlands in de Tweede Fase – waarmee maar liefst 70% van alle leerlingen werkt – is volledig vernieuwd. In de nieuwe 6e editie hebben we duidelijke samenhang aangebracht tussen de vaardigheden en is er volop ruimte voor maatwerk voor jouw leerlingen. Tegelijkertijd herken je direct de vertrouwde, glasheldere structuur. 

Bekijk de video                                 Bekijk de brochure >>


Klaar voor het examen, klaar voor de toekomst

Met Nieuw Nederlands 6e editie Tweede Fase ben je verzekerd van materiaal dat voldoet aan de meest recente eisen van het eindexamen en het curriculum. Nieuw Nederlands weet als geen ander de veranderingen concreet naar uw dagelijkse lespraktijk te vertalen. Hiermee blijft de beste voorbereiding op het examen en op het vervolgonderwijs gegarandeerd.

Vanzelfsprekend mag de cursus Examen in de nieuwe editie niet ontbreken. Voor meer gebruiksgemak is de indeling van deze cursus vanaf nu afgestemd op Wolf, het computerprogramma voor uitwisseling van afnamegegevens met Cito.

Nieuw is bovendien Examensprint: een online en adaptieve examentrainer met échte Cito-examens, met inhoudelijke, rijke feedback én studieadvies op maat.

Klaar voor het examen, klaar voor de toekomst

Sterke en heldere doorlopende leerlijn

Met Nieuw Nederlands weet je waar jouw leerlingen staan. Het lesmateriaal staat garant voor goed uitgewerkte doorlopende leerlijnen, van de basisschool tot en met het eindexamen. En van eindexamen naar vervolgonderwijs. 

Ook de 6e editie is volledig afgestemd op de Referentieniveaus. De Tweede Fase sluit zo perfect aan op de onderbouw. Niet alleen qua niveau, maar ook wat betreft herkenbare elementen uit de onderbouw.

Sterke en heldere doorlopende leerlijn

Samenhang tussen de vaardigheden voor geïntegreerd onderwijs

Het aanbrengen van samenhang tussen de vaardigheden verhoogt het leerrendement. Daar zijn we mee aan de slag gegaan in de Nieuw Nederlands 6e editie Tweede Fase. Natuurlijk zonder dat we de overzichtelijk indeling van de vaardigheden compleet hebben losgelaten.

De nieuwe editie bevat een Basiscursus, met de lesstof die relevant is bij de verschillende vaardigheden. Een voorbeeld: structuur in teksten bieden we geïntegreerd aan, zodat leerlingen het direct kunnen toepassen bij lezen, schrijven en spreken. In de overige cursussen bieden we informatie aan die specifiek bij de betreffende vaardigheid hoort.

Ook nieuw zijn de praktijkopdrachten. Deze betekenisvolle opdrachten zijn zo opgezet dat de leerling verschillende vaardigheden combineert. Een voorbeeld: in de opdracht Mens erger je niet! doen leerlingen onderzoek naar veelgemaakte taalfouten, nemen ze een enquête af (schrijven) en presenteren ze de resultaten (spreken). Elke praktijkopdracht maakt gebruik van lesstof uit de cursussen. Op deze manier is het mogelijk om leerlingen aan de hand van de achttien praktijkopdrachten de complete lesstof door te laten werken! 

Samenhang tussen de vaardigheden voor geïntegreerd onderwijs

Eenvoudig differentiëren

Nieuw Nederlands 6e editie Tweede Fase biedt je als docent alles wat je nodig hebt voor de dagelijkse lespraktijk. De jarenlange ervaring zie je direct terug in de boeken en het digitale lesmateriaal. We geloven in de kracht van zowel boek als online lesmateriaal, zodat leerlingen op hun eigen niveau en in hun eigen tempo de lesstof kunnen verwerken.

Uniek! Geautomatiseerde leerroutes
Differentiëren in een klas met 30 leerlingen is makkelijker gezegd dan gedaan. Met de gepersonaliseerde leeromgeving heb je alle tools in handen om eenvoudig te differentiëren. Zo zijn in de paragrafen leerroutes aangebracht. De leerstof en de opdrachten passen zich automatisch aan het niveau van de leerling aan. Bij iedere paragraaf zijn leerdoelen aangegeven. Deze vormen het startpunt van het leerproces.

Bekijk de uitlegvideo over de werking van de leerroutes voor Nieuw Nederlands.

In de digitale leeromgeving zien jij en jouw leerlingen direct de heldere structuur van Nieuw Nederlands terug. De opbouw van boek en digitaal lesmateriaal is exact hetzelfde. Leerlingen weten daardoor altijd waar ze zijn, wat ze moeten doen en wanneer ze klaar zijn.

Het grootste leerrendement: inhoudelijke feedback
Vanuit wetenschappelijk onderzoek is bekend dat inhoudelijke feedback het grootste leerrendement oplevert voor leerlingen. Daarom hebben we alle gesloten vragen voorzien van rijke, inhoudelijke feedback. Met deze feedback kan de leerling zijn eigen resultaat direct proberen te verbeteren. Bij de open vragen vinden leerlingen een tip of hint, die hen helpt de vraag te beantwoorden.

Weten waar je staat door de oefentoetsen met studieadvies op maat
Na elk hoofdstuk kan de leerling een oefentoets maken waaruit blijkt of hij de stof beheerst. Na deze oefentoets krijgt de leerling een gepersonaliseerd studieadvies. 

Meer inzicht door de resultatenpagina's
Met de informatie uit de resultatenpagina's kun je als docent jouw leerlingen bijsturen en coachen. Ook leerlingen zelf zien snel wat er goed gaat en wat er beter kan. Zo heeft de leerling het eigenaarschap over het leren en houdt de docent het overzicht en de regie.

Meer lezen?

 • Bekijk hier alle kenmerken en onderdelen van de nieuwe gepersonaliseerde leeromgeving.

Eenvoudig differentiëren

Doorlopend succes

Wat goed is, is goed gebleven. Nieuw Nederlands is en blijft een leerlinggerichte en communicatieve methode. Een evenwichtige methode die volop aandacht besteedt aan spelling, formuleren, argumenteren en briefconventies. Alles overzichtelijk bij elkaar, met de glasheldere indeling en de uitstekende, actuele teksten die je van Nieuw Nederlands gewend bent.

Doorlopend succes

Nieuw arrangement: alles voor de hele Tweede Fase bij elkaar!

Nieuw Nederlands Tweede Fase heeft een nieuw arrangement. Het zijn complete delen voor de hele Tweede Fase.

De leerling heeft direct de beschikking over de lesstof van 4-5 havo respectievelijk 4-5-6 vwo in één boek.
Het grote voordeel: de grote overlap die er was tussen 4 vwo en 5-6 vwo is verdwenen! 
De leerlingen kunnen hun aantekeningen direct in de boeken maken en teksten markeren. Kopiëren is niet meer nodig!

Nieuw arrangement: alles voor de hele Tweede Fase bij elkaar!

FLEX: de ideale mix

Nieuw Nederlands is verkrijgbaar als blended lesmethode FLEX. Met FLEX krijg je de krachtige combinatie van altijd actuele lesstof in boeken die leerlingen mogen houden én gepersonaliseerde digitale leerondersteuning voor jouw vak.

Met FLEX heb je: 

 • Boeken die leerlingen mogen houden
  Leerlingen krijgen hun eigen boek. Lezen, opdrachten maken, aantekeningen plaatsen; alles in één boek dat ze zelf mogen houden.  
 • Een persoonlijke digitale leeromgeving
  In de digitale leeromgeving worden leerlingen uitgedaagd op hun eigen niveau met interactieve opdrachten, feedback en heldere rapportages voor jou als docent.
 • Altijd actueel 
  De meest actuele lesstof is altijd binnen handbereik en wordt voor de meeste methodes maandelijks aangevuld met nieuw lesmateriaal voorzien van opdrachten op basis van het nieuws en actualiteiten.

Betaalbaar & behulpzaam
Met FLEX betaal je een vaste prijs per leerling per jaar. De kosten per leerling per jaar zijn vergelijkbaar met de aanschaf of huur van reguliere boeken en een jaarlijkse online licentie. Heb je vragen over FLEX? Dan staan we voor je klaar om je een goede start met FLEX te laten maken!

FLEX: de ideale mix

 

Welk pakket past bij jouw school?

Kies je voor de volle kracht van blended leren? Of werk je liever zonder boeken?
Noordhoff biedt de keuze tussen verschillende pakketten.

  • Boeken die leerlingen mogen houden.
  • Alle voordelen van de persoonlijke digitale leeromgeving van Noordhoff.
  • Altijd de meest actuele lesstof, opdrachten en toetsen. Zowel in het boek als digitaal.
  • Online toegang tot alle leerjaren en niveaus van onderbouw c.q. bovenbouw.
  • Een vaste prijs per leerling per jaar.

   

  Bestelinformatie & prijzen Nederlands 2019*

  * In 2020 zal Nieuw Nederlands (voor 6e editie onderbouw, 6e editie vmbo bovenbouw en 6e editie Tweede Fase) beschikbaar zijn als blended lesmethode FLEX. Binnenkort zullen we onze prijzen Nederlands voor 2020 publiceren, inclusief FLEX.

  • Alle voordelen van de digitale leeromgeving van Noordhoff.
  • Online toegang tot alle leerjaren en niveaus van de onderbouw c.q. bovenbouw.
  • Te gebruiken op laptop, pc en tablet.
  • Voor edities tot en met 2016: tablet-gebruik via Studiekit-app.
  Bestelinformatie & prijzen Nederlands 2019

   


   

   

Voor de docent: Docentenpakket online

Met het Docentenpakket online bij Nieuw Nederlands heb je toegang tot al het online lesmateriaal van de leerlingen en kun je jouw leerlingen volgen via de resultatenpagina's. Het Docentenpakket bevat bovendien de docentenhandleiding, antwoorden, proefwerken en werkplanners bij de methode.

Inhoud

 • de complete inhoud van Nieuw Nederlands online voor uw leerlingen
 • docentenhandleiding
 • antwoorden en voorbeelduitwerkingen
 • werkplanners
 • handige resultatenpagina's waarmee u de resultaten van uw leerlingen kunt volgen
 • toetsen

Voor de docent: Docentenpakket online

Digitaal toetsen

Met het aanbod van Noordhoff beschik je over alle instrumenten voor een eenvoudige en effectieve evaluatiecyclus. Toetsen – al dan niet digitaal – maken daar vanzelfsprekend onderdeel van uit. Maar bij een complete evaluatiecyclus horen ook de duidelijke leerdoelen per paragraaf, de geautomatiseerde leerroutes met directe inhoudelijke feedback en oefentoetsen met studieadvies op maat. Met al deze zaken evalueer jij en jouw leerlingen beter en vaker, eigenlijk in iedere les.

Naast de Word-toetsen in het docentenmateriaal zijn er ook Digitale toetsen beschikbaar. Alle leerlingen die werken met de Methodelicentie, Volledig digitaal licentie of een losse licentie Digitaal Toetsen hebben hier toegang toe. De jaarlicentie Digitaal Toetsen is los bij te bestellen. In deze toetsomgeving vind je niet alleen niet alleen kant-en-klare toetsen, je kunt vanaf schooljaar 2019/2020 ook zelf eenvoudig toetsen samenstellen uit de complete toetsdatabase.

Digitaal toetsen