Skip to Content

Getal & Ruimte Junior

Perfect voorbereid en met zelfvertrouwen naar het voortgezet onderwijs? De methode is van dezelfde makers als Getal & Ruimte, en garandeert dus een uitstekende aansluiting op de brugklas.

Getal & Ruimte Junior

Getal & Ruimte Junior

Een heldere rekendidactiek

 • Aandacht: één onderwerp per week en iedere dag klassikale instructie
 • Zelfvertrouwen: duidelijke, altijd werkende rekenstrategieën
 • Eigenaarschap: uitleg in het leerlingmateriaal en Feedback op Maat
Brochure bekijken
 

Met aandacht, zelfvertrouwen en eigenaarschap komt elk kind verder

Om goed te leren rekenen, heb je herhaling nodig in een duidelijke structuur.

Getal & Ruimte Junior gebruikt daarom een heldere en gestructureerde rekendidactiek met aandacht voor één onderwerp en duidelijke rekenstrategieën. Kinderen krijgen iedere dag instructie en gaan in kleine stapjes van oefenen naar toepassen.

Getal & Ruimte Junior biedt duidelijke en altijd werkende strategieën en elke dag is er tijd voor automatiseren en memoriseren. Kinderen komen sneller verder, zonder omwegen. Dit geeft zelfvertrouwen!

 

I Love EDI

EDI is een belangrijk uitgangspunt in de methode Getal & Ruimte Junior.

De lessen in de methode zijn opgebouwd met de EDI-onderdelen als basis. 
Nieuwsgierig hoe wij dit doen? Klik dan door naar onze speciale I Love EDI pagina. 

I Love EDI

Stap-voor-stap rekenvaardigheid vergroten

Eén rekenonderwerp
Omdat iedere week over één nieuw rekenonderwerp gaat, is er veel ruimte voor oefening. Zo kunnen kinderen zich de rekenvaardigheid echt eigen maken voordat ze gaan toepassen. Ook binnen de week is er een vaste structuur met automatisering en memorisering van de basis rekenvaardigheden. Bekijk  de opbouw per blok en per week »   

Klassikaal betekenis geven aan het rekenprobleem
Getal & Ruimte Junior werkt met convergente differentiatie en het directe instructiemodel. Iedere dag is er klassikale instructie, verlengde instructie en uitdaging voor excellente rekenaars.

Eerst één klassikale oplossingsstrategie
In groep 3 tot en met 5 bouwen kinderen zelfvertrouwen op door één rekenstrategie per onderwerp toe te passen. De uitleg van de strategie staat expliciet in het leerlingmateriaal. Dit helpt ze ook zelfstandig werken. In de hogere groepen leren ze ook strategieën waarmee ze handig kunnen rekenen.

Stap-voor-stap rekenvaardigheid vergroten

Kinderen leren systematisch hoe ze een rekenopgave kunnen oplossen

Grip krijgen op verhaaltjessommen
Kinderen vinden het vaak moeilijk om de juiste bewerking uit de context som te halen. Daarom pakt Getal & Ruimte Junior dit systematisch aan met een stappenplan. Kinderen leren dan context sommen oplossen volgens een gestructureerde stappenplan. Dit stappenplan is op basis van het drieslagmodel uit het protocol ERWD.  Met deze beproefde aanpak komen ze verder met rekenen, ook straks in het voortgezet onderwijs.

Hoofdrekenen is rekenen mét het hoofd
In Getal & Ruimte Junior zijn de tussenstappen in rekenopgaven even belangrijk als de uitkomst. Kinderen schrijven de tussenstappen op of vullen ze digitaal in. Zo leren ze systematisch een rekenopgave op te lossen. Hoofdrekenen betekent niet uit het hoofd leren, maar met het hoofd rekenen in Getal & Ruimte Junior.

Kinderen leren systematisch hoe ze een rekenopgave kunnen oplossen

Eenvoudig differentiëren

Ieder kind leert rekenen in zijn eigen tempo; met kleine stapjes of met reuzensprongen. Het is daarom van belang om elk soort de juiste mate van uitdaging te bieden. Met de differentiatiemogelijkheden van Getal & Ruimte Junior kunnen de kinderen op 3 niveaus uitstromen: 1F, 1S en 2F. Zeer sterke rekenaars maken ook kennis met het 2S niveau.

Differentiëren tijdens zelfstandig werken
Je kunt binnen elke les en elke opdracht differentiëren. Kinderen kunnen elke les tempodifferentiatie- en verdiepingsopdrachten maken. Kinderen kunnen elke opdracht opnieuw een ander niveau halen en blijven gemotiveerd en uitgedaagd. 

Excellente rekenaars
Voor de excellente rekenaars is er een apart boek Meesterwerk met drie grotere opdrachten per week, opgebouwd volgens de hogere niveaus van de taxonomie van Bloom.

Bekijk hier het meesterwerkboek »

Passend onderwijs en de niveaulijn
Voor kinderen die het basisniveau niet halen, is er vanaf groep 5 de niveaulijn. De kinderen werken aan hetzelfde leerdoel als de rest van de klas, maar gaan tijdens de zelfstandige verwerking in handelsingsniveau en moeilijkheidsgraad één of meerdere stapjes terug. 

Bekijk hier het niveauwerkboek » 

Eenvoudig differentiëren

Online lesmateriaal Getal & Ruimte Junior

Voor de leerkracht
De leerkrachtsoftware van Getal & Ruimte Junior helpt je tijdens de rekenles. Er is instructiesoftware, een handig dashboard en een resultatenmonitor. De instructiesoftware helpt je om stap-voor-stap instructie te geven volgens het model van de directe instructie. Met het leerboek dat uitvergroot kan worden, animaties en digitale hulpmiddelen als getallenlijnen, splitstabellen en apps met blokkenbouwsels kun je alle kanten op. 

Voor de kinderen
De oefen- en toetssoftware van Getal & Ruimte Junior is bedoeld voor de kinderen die leren rekenen vanuit het boek, maar wel met de computer de basisvaardigheden oefenen. Ook kunnen de kinderen de toetsen hiermee digitaal maken. 

Leerlingsoftware compleet
De opdrachten van de zelfstandige verwerking hebben dezelfde zorgvuldige didactische opbouw en differentiatiemogelijkheden.

Met Getal & Ruimte Junior is het mogelijk om digitaal te werken. In de Leerlingsoftware compleet vinden je kinderen allerlei extra’s:

 • De uitlegvlakken van de lessen zijn opgenomen als animaties: een kind kan de uitleg nog eens opnieuw bekijken.
 • Iedere opdracht van de zelfstandige verwerking is voorzien van feedback: de opgave wordt dus niet alleen als fout aangemerkt, maar het kind krijgt uitgelegd hoe de opgave opgelost had moeten worden. 

De oefen- en toetssoftware maakt onderdeel uit van de Leerlingsoftware compleet en hoeft niet apart aangeschaft te worden.

Online lesmateriaal Getal & Ruimte Junior

Digitaal materiaal

Onlangs mochten we een rekenles op CBS de Burcht in Heerenveen bijwonen.
Deze school heeft het digitale materiaal van Getal & Ruimte Junior uitgeprobeerd. 

Hoe is het bevallen en wat vinden de leerlingen ervan? Bekijk de video!

Getal & Ruimte Junior Digitaal werken

 

Boek, online of een mix van beide?
Altijd flexibel met de Blender!

We vinden het belangrijk dat kinderen makkelijk kunnen switchen tussen boek en online. We geloven in de kracht van beide.

De meeste leerlingen geven de voorkeur om teksten en uitleg van papier te doen. Maakwerk is juist online populairder dan uit een boek, vanwege de directe feedback. Juist de combinatie levert een optimaal leerrendement op. Onze oplossing hiervoor? De Blender!

De Blender biedt alle vrijheid om te ontdekken wat voor jou en je leerlingen het beste werkt. Voor een kleine meerprijs per leerling per jaar bieden wij je de mogelijkheid om naast de (leer)werkboeken ook het digitale verwerkingsmateriaal te gebruiken. 

Meer weten over de Blender? Bekijk de video!

Boek, online of een mix van beide?<br>Altijd flexibel met de Blender!
 

Bestelinformatie 

 • Wat leuk dat je voor Getal & Ruimte Junior gaat kiezen! Vind hier alle informatie die je nodig hebt om aan de slag te gaan vóór de start van het nieuwe schooljaar, zoals hulp bij het kiezen van de juiste materialen, een overstapprogramma en informatie voor ouders.

  Noordhoff Basisonderwijs werkt nauw samen met een groot aantal schoolleveranciers. 
  Voor een offerte op maat, kun je direct contact opnemen met je eigen schoolleverancier.

 • Ben je gebruiker van Getal & Ruimte Junior en heb je vragen of opmerkingen over de methode, ga naar Mijn Noordhoff »  

   

   

   

   


   

 


Getal & Ruimte Junior in de praktijk

Getal & Ruimte Junior is dé nieuwe rekenmethode voor het basisonderwijs. Sinds 2017 werken de eerste scholen met deze methode. Hoe ervaren zij Getal & Ruimte Junior?

"Kinderen leren weer echt goed rekenen door de heldere rekenstrategieën die worden aangeboden in combinatie met een ijzersterk didactisch model.”  (De Stapsteen, Herten)"
"De gestructureerde aanpak geeft de kinderen vertrouwen. En ikzelf heb veel houvast aan de uitwerking van de doelen op de vier handelingsniveaus.” (Starrebos, Hilvarenbeek)
"Het is zo belangrijk om de hele klas bij elkaar te hebben tijdens de instructie.”  (Liduinaschool, Haarlem)"

 

Getal & Ruimte Junior. In de praktijk


Expert aan het woord

Ellen Schutten, rekenspecialist en auteur van de methode, geeft antwoord op veelvoorkomende vragen van leerkrachten.

Bekijk de filmpjes over 'Niveauverschillen' en 'Een goede start in groep 3' »

 

Niveauverschillen Een goede start in groep 3

 

Webinar Getal & Ruimte Junior

In een half uur kennismaken met Getal & Ruimte Junior.

Methodespecialist Basisonderwijs Niels Bak, vertelt je in dit webinar (duur 30 minuten) hoe je je kunt oriënteren op onze nieuwste rekenmethode voor het basisonderwijs: Getal & Ruimte Junior.

Je kunt dit webinar bekijken wanneer het je uitkomt. Er is geen mogelijkheid tot het live stellen van vragen.

Webinar Getal & Ruimte Junior

Goed om te weten
De zichtzending biedt ook toegang tot het digitale materiaal bij de methode bestaande uit instructiesoftware voor leerkrachten en leerlingsoftware. Na aanvraag krijg je de proeflicentie automatisch toegestuurd.

Wil je alleen kennismaken met het digitale materiaal? Vraag dan de proeflicentie aan.

Nieuws


Nieuwsbrief Noordhoff Basisonderwijs

Vul hier je e-mailadres in en ontvang de nieuwsbrief.

Trainingen voor het basisonderwijs

Wil je nog meer uit je methode halen? Noordhoff helpt je graag bij jouw ontwikkeling als onderwijsprofessional. Speciaal voor de opstart of om de methode nog beter in te zetten, biedt Noordhoff Academy de online methodetraining. Op elk apparaat en elk moment te volgen zodat je direct aan de slag kan! 

Onze trainingen worden gemiddeld beoordeeld met een 8,3!

Trainingen voor het basisonderwijs