Tussenuur met Noordhoff

Ben je op zoek naar deskundige verdieping en inspiratie over diverse onderwijsthema’s? Luister dan naar onze podcast: Tussenuur met Noordhoff.

header podcast tussenuur met noordhoff
resource-not-found
In gesprek met ...

Nanda van Heteren, journalist en radiomaker gaat vanuit haar onderwijsachtergrond in gesprek met vakexperts, ervaringsdeskundigen en collega’s uit het onderwijs. Je luistert naar praktische hulp, inspiratie of wetenschappelijk onderbouwde inzichten. Zo ben jij eenvoudig op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!

resource-not-found
Podcast #9: Blended Werken - Esther Janssen

“Het grootste voordeel van blended werken is meer zelfstandigheid van de leerling”. In de negende aflevering hoor je Esther Janssen, docente Duits en eindredacteur bij Noordhoff voor TrabiTour. In deze podcast deelt Esther haar ervaringen met blended werken en geeft ze drie handzame tips voor docenten die hier ook mee willen starten. Een online leeromgeving biedt leerlingen, naast het werken in een boek, mogelijkheden voor het volgen van eigen leerroutes en het werken in eigen tempo. Dit geeft zowel de leerlingen als docenten meer inzichten. Met blended werken verbetert de kwaliteit van het contact met de leerling: veel meer 1-op-1 en gericht op de leerling. Wil je weten hoe je blended werken in je eigen les kunt inzetten?


Luister naar de Podcast met Esther Janssen via:

resource-not-found
Podcast #8: Duurzaamheid in de les - Martin de Wolf

Op 8 oktober is het de Dag van de Duurzaamheid, sinds 2008 een begrip in het onderwijs. Maar hoe bespreek je duurzaamheid en circulaire economie in je les? In de achtste aflevering luister je naar Martin de Wolf, auteur Lesgeven over duurzame ontwikkeling en docent leren en innoveren. In deze podcast gaat hij in op wat de begrippen inhouden en geeft hij tips hoe je duurzaamheid in je les integreert. Zijn belangrijkste tip: begin klein, concreet en dichtbij. Wat gebeurt er in jouw omgeving, is dit gewenst en wat voor impact heeft het op de toekomst? Deze podcast vol aansprekende voorbeelden is een inspirerend verhaal over hoe je duurzaamheid en circulaire economie dicht bij de belevingswereld van de leerlingen brengt en hoe je denkvaardigheden ontwikkelt die helpen om toekomstbeelden scherp te krijgen.


Luister naar de Podcast met Martin de Wolf via:

resource-not-found
Podcast #7: Video in de les  - Roy Helmerhorst

In de zevende aflevering luister je naar Roy Helmerhorst, hij is aardrijkskundeleraar van het jaar én staat in de finale voor leraar van het jaar. Waarom? Hij maakt kennisclips en laat al vloggend zien hoe leuk het is om in het onderwijs te werken. Hoe hij kennisclips maakt, waarom hij ze inzet en waarom hij vlogt? Dat kun je beluisteren in deze nieuwe podcast.


Luister naar de Podcast met Roy Helmerhorst via:

resource-not-found
Podcast #6: Stimuleren van het leesonderwijs - Robert Koobs

“Een school is niet een eiland in de samenleving” . In de zesde aflevering luister je naar Robert Koobs, hij is docent Nederlands en de drijvende kracht op zijn school als het gaat over het stimuleren van het leesonderwijs.


Het leesonderwijs is heel belangrijk voor een groter doel. Leerlingen leren zichzelf kennen en door te lezen leer je je verplaatsen in een ander personage, een andere cultuur, een andere samenleving. In de podcast geeft hij praktische tips over hoe je leesonderwijs kunt stimuleren, én ook over hoe je spoken word , poëzie, rapteksten, songteksten kan gebruiken
in je lessen.


Want volgens Robert heeft elk boek een ideale lezer en elke leerling heeft een ideaal boek. Enthousiast vertelt hij ook over een project dat zij op school hebben gedaan waarbij meerdere vakken aansluiten op het vak literatuur. Ze kiezen een boek met een actueel thema en daar verbinden ze meerdere vakken aan. Hoe dat precies in zijn werk gaat, daarvoor moet je vooral de podcast luisteren.


Luister naar de Podcast met Robert Koops via:

resource-not-found
Podcast #5: Wiskundig denken - Erik van Haren

In de vijfde aflevering hoor je Erik van Haren, wiskundepsycholoog en docent. De missie van Erik is om wiskundeplezier te verspreiden. Voor hem staat dat voor het gevoel van geluk dat je ervaart wanneer je spelenderwijs en vol vertrouwen, gedreven door nieuwsgierigheid, op zoek gaat naar de waarheid. Het onderwerp van deze aflevering is wiskundig denken . Wat is het? ‘Wiskundig denken is de taal van de natuur’ vertelt Erik. Het leert je je intuïtie op waarde te schatten en je gedachtenimpulsen onder de loep te nemen. Je leert kritisch kijken naar je eigen denkprocessen. Deze podcast is een inspirerend verhaal over hoe je leerlingen je een spiegel voorhouden en je daardoor als docent een ontwikkeling doorloopt. Over durven, doen en begrijpen.


Let op:
Deze podcast is niet alleen geschikt voor wiskundedocenten, maar voor alle docenten die meer uit zichzelf en uit de leerlingen willen halen.

Luister naar de Podcast met Erik van Haren via:

resource-not-found
Podcast #4: Formatief handelen in het voortgezet onderwijs - Hannelore Hemeltjen

In de vierde aflevering luister je naar Hannelore Hemeltjen, aardrijkskundedocent, trainer en consulent op het gebied van onderwijs. Het onderwerp in deze podcast: Hoe kan formatief handelen bijdragen aan goed onderwijs? Hannelore gaat in op vragen als wat is formatief handelen (ook wel formatief evalueren of toetsen genoemd), wat levert het jou en je leerlingen op? Formatief handelen is een effectieve leerstrategie. Het draait om eigenaarschap, betrokkenheid, motivatie en zelfregulatie van je leerlingen.


Hannelore vertelt over hoe je als docent je leerlingen het leerdoel laat behalen zonder dat daarbij leerlingen de motivatie om te leren, verliezen. Dit gaat in kleine stapjes. Een podcast die je niet wil missen!


Luister naar de Podcast met Hannelore Hemeltjen via:


Wil je ook de masterclass formatief handelen met Hannelore terugkijken, dat kan via:

resource-not-found
Podcast #3: Woordenschat efficiënt vergroten - Sebastiaan Dönszelmann


In deze podcast, ‘Tussenuur met Noordhoff’, praat ik, Nanda van Heteren, online met vakexperts, ervaringsdeskundigen en collega’s uit het onderwijs zodat jij op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen! In de derde aflevering is wederom Sebastiaan Dönszelmann te gast. Hij vertelt hoe je de woordenschat van leerlingen efficiënt vergroot. Sebastiaan geeft antwoord op vragen als: Hoe zorg je ervoor dat woorden van het kortetermijngeheugen via het werkgeheugen naar het langetermijngeheugen gaan? Waarom kun je leerlingen beter niet te veel nieuwe woorden aanleren? En waarom is het verstandig om woorden eerst mondeling te leren en dan pas schriftelijk?

Luister naar de Podcast van Sebastiaan Dönszelmann via:

resource-not-found
Podcast #2: Huidige gebeurtenissen duiden met geschiedenis - Tim Huijgen

In de tweede aflevering hoor je Tim Huijgen, hij is vakdidacticus geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. In deze podcast krijg je inzicht in hoe geschiedenisonderwijs helpt om huidige gebeurtenissen te duiden . Leerlingen vragen zich vaak af waarom geschiedenis belangrijk is: ‘Dat is toch geweest en niet relevant voor mijn leven nu?’ Tim vertelt je over de rol van geschiedenis in hedendaagse kwesties en hoe je dit met je leerlingen bespreekt. Daarnaast krijg je praktische tips hoe je discussies op gang brengt met je leerlingen over actuele maatschappelijke kwesties waarbij geschiedenis een grote rol speelt.


Luister naar de Podcast van Tim Huijgen via:

resource-not-found
Podcast #1: Doeltaal-Leertaal - Sebastiaan Dönszelmann

In de eerste aflevering hoor je Sebastiaan Dönszelmann, hij is vakdidacticus moderne vreemde talen en lerarenopleider aan de Vrije Universiteit Amsterdam. In deze podcast krijg je inzicht in wat je nodig hebt voor een effectieve toepassing van Doeltaal-Leertaal . Niet alleen krijg je inzicht in wat het betekent ook krijg je praktische tips over hoe je doeltaal
didactiek goed inzet om leerlingen van alle leerjaren en niveaus verder te helpen.


Luister naar de Podcast van Sebastiaan Dönszelmann via:


Meer weten?

Soundcloud

Luister de laatste Podcast

Verdieping diverse onderwijsthema’s

Jouw mening telt!

resource-not-found

Wij willen jou graag verder helpen met inspiratie en verdieping over diverse onderwijsthema’s. Zijn we daarin geslaagd? Help ons deze podcast te verbeteren en geef je mening! De eerste 100 invullers ontvangen een bol.com bon van €5.