Noordhoff.nl   Voortgezet onderwijs     Podcast

Tussenuur met Noordhoff

Ben je op zoek naar deskundige verdieping en inspiratie over diverse onderwijsthema’s? Luister dan naar onze podcast: Tussenuur met Noordhoff op Spotify, Soundcloud of in Apple Podcasts.

header podcast tussenuur met noordhoff
resource-not-found
In gesprek met ...

Nanda van Heteren, journalist en radiomaker gaat vanuit haar onderwijsachtergrond in gesprek met vakexperts, ervaringsdeskundigen en collega’s uit het onderwijs. Je luistert naar praktische hulp, inspiratie of wetenschappelijk onderbouwde inzichten. Zo ben jij eenvoudig op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!

Nieuwste afleveringen

resource-not-found

#41 Dyslexie - Wied Ruijssenaars

resource-not-found

#40 Effectiever onderwijs - Pedro de Bruyckere

resource-not-found

#39 PISA-resultaten - Joyce Gubbels & Nathalie Maassen

resource-not-found

#38 Groene Schoolpleinen - Vincent van der Veen

resource-not-found

#37 De school als cijferfabriek - Johannes Visser

resource-not-found

#36 Seksuele vorming in het vo - Alicia Euwema

resource-not-found

#35 Leesplezier in het (v)mbo - Renée den Breems

resource-not-found

#34 Breinkennis toegepast met Kees Vreugdenhil

resource-not-found

#33 ChatGPT voor docenten - Jelle Olthuis

resource-not-found

#32 Spoken word - Mauricio Plat

resource-not-found

#31 Slim Stampen - Hedderik van Rijn

resource-not-found

#30 Cryptocurrencies - Maarten de Borst

resource-not-found

#29 Het verhaal achter De Bosatlas

resource-not-found

#28 Close reading - Manon Biemans

resource-not-found

#27 Blended leren - Harmen Soppe

resource-not-found

#26 Werkdruk en werkgeluk - Ap Dijksterhuis

Alle afleveringen

Zou je liever iets horen over doeltaal – leertaal, diversiteit en inclusie of hoe je omgaat met smartphones in de klas? Check dan het volledige overzicht van álle afleveringen. Er zit vast wel iets voor je bij!

Bestbeluisterde afleveringen van 2023

resource-not-found

Hij bestaat al sinds 1877; De Bosatlas. Ben je benieuwd hoe een Bosatlas tot stand komt? Tjeerd Tichelaar en Marjolein Merx vertellen erover in deze aflevering! Aan bod komt o.a.:

  • waarom de kunst van het weglaten als een rode draad door het maakproces van de Bosatlas heen loopt,

  • tegen welke dilemma’s de makers aanlopen bij het maken van kaarten waarin je complexe situaties en gebeurtenissen wil duiden,

  • een aantal Bosatlasblunders.

Ook de combinatie van de papieren atlas en de praktische inzet van de digitale atlas in het vak aardrijkskunde, wordt besproken.

Luister naar de Podcast via:

resource-not-found

Je leerlingen maken waarschijnlijk massaal gebruik van ChatGPT. Maar weet je wat je er zelf allemaal mee kan? Jelle Olthuis, docent aardrijkskunde én eigenaar van GPTOnderwijs praat ons in deze aflevering helemaal bij. Hij vertelt o.a. hoe je het programma in kan zetten bij het maken van lessen, beoordelingsschema’s en opdrachten. En wil je dat je leerlingen bij een opdracht geen ChatGPT kunnen gebruiken? Ook daarvoor heeft Jelle een aantal praktische tips. Daarnaast gaat hij in op de valkuilen en beperkingen van ChatGPT. En vertelt hij hoe je de privacy van je leerlingen en jezelf waarborgt.

Luister naar de Podcast via:


resource-not-found

De cijfers kennen we zo langzamerhand, een kwart van de leerlingen heeft aan het einde van groep 8 moeite met tekstbegrip, bij 15-jarigen is dit 24% en van de volwassenen is maar liefst 18% laaggeletterd. Een aanpak voor het vergroten van dieper tekstbegrip - die nu vooral in het basisonderwijs - met succes wordt toegepast is close reading. Maar wat is close reading precies? Waarom is het ook voor het vo en mbo geschikt? En waarom is het nuttig om close reading in te zetten bij alle vakken? Manon Biemans, leesvaardigheidsexpert bij Expertis en oud-docent Nederlands, geeft antwoorden en vertelt hoe jij close reading morgen nog kan inzetten in jouw lessen.

Luister naar de aflevering met Manon Biemans via:

Verdieping diverse onderwijsthema’s

resource-not-found

Jouw mening telt!

Wij willen jou graag verder helpen met inspiratie en verdieping over diverse onderwijsthema’s. Zijn we daarin geslaagd? Help ons deze podcast te verbeteren en geef je mening! De eerste 100 invullers ontvangen een bol.com bon van €5.

resource-not-found

Alle afleveringen

Er is meer... Zou je liever iets horen over doeltaal – leertaal, diversiteit en inclusie of hoe je omgaat met smartphones in de klas? Check dan het volledige overzicht van álle afleveringen. Er zit vast wel iets voor je bij!