Noordhoff.nl   Voortgezet onderwijs   Aardrijkskunde   buiteNLand     buiteNLand havo/vwo bovenbouw editie 4.1 FAQ FLEX

Werken met FLEX

Veelgestelde vragen over buiteNLand havo/vwo bovenbouw editie 4.1 FLEX

Ik werk met FLEX. Wat betekent de nieuwe release buiteNLand havo/vwo bovenbouw voor mij als we volgend jaar met de huidige methode FLEX blijven werken?

Blijf je volgend jaar met je huidige methode buiteNLand werken en vindt er een nieuwe release plaats? Dan werk je volgend schooljaar automatisch met het nieuwste lesmateriaal (boek en online). Voor havo/vwo bovenbouw geldt dat je vanaf schooljaar 2023/2024 gaat werken in leerjaar 4 met onze vernieuwde 4.1.

Wat zijn de belangrijkste veranderingen in de nieuwe release?
In de nieuwste release hebben we de lesstof aangepast op basis van de nieuwste inzichten en feedback van docenten.

Hieronder vind je de belangrijkste verbeteringen:

Nieuw examenprogramma!
Vanaf 2025 geldt er voor havo dat er een nieuwe examenprogramma wordt afgenomen; voor vwo is dit een jaar later in 2026. Om ervoor te zorgen dat je leerlingen goed voorbereid hun examen in gaan, moeten zij vanaf komend schooljaar in klas 4 met geüpdatet materiaal werken. Om die reden hebben wij in onze huidige 4e editie aanpassingen gedaan, waardoor de content (boek én online) weer volledig up-to-date is.

Alleen het noodzakelijke aangepast
Vanaf schooljaar 2022/2023 kwam buiteNLand met een vernieuwde 4e editie. Omdat deze editie zo recent in gebruik is genomen, hebben we ervoor gekozen om de 4e editie zoveel mogelijk intact te laten. Daarom passen we alleen aan wat noodzakelijk is t.b.v. het nieuwe examenprogramma. Zo zullen er in hoofdstukken begrippen worden weggehaald; in andere hoofdstukken worden er begrippen toegevoegd en in enkele gevallen gaat een hoofdstuk echt over de kop. Dit is bijvoorbeeld het geval bij het thema water, waar droogte aan toegevoegd moet worden.

Wil je precies weten wat er in het nieuwe examenprogramma gaat veranderen? Neem dan een kijkje op de site van het College voor Toetsen en Examens:
https://www.examenblad.nl/onderwerp/conceptsyllabi/2025

In domeinen werken
Werk je liever in domeinen? Dan is het mogelijk om voor de nieuwe upgrade 4.1 zowel leerjaar 4 als leerjaar 5 te bestellen voor je leerlingen. Je leerlingen van de vierde klas ontvangen dan zowel de delen 4 als 5 en gebruiken deze twee jaar. Hierdoor krijg jij als docent de vrijheid om de verschillende thema’s die verspreid zijn over de leerjaren naar eigen inzicht in te delen.
Let op! Werk je volgens de structuur van buiteNLand? Dan moet je alleen de delen voor leerjaar 4 aanschaffen. De leerlingen moeten immers nog in 2023, 2024 en 2025 (vwo) examen doen met het huidige examenprogramma en dus de lesstof aangeboden krijgen die daarbij hoort.

Inhoudsopgaven
De inhoudsopgave voor vwo blijft onveranderd. In de inhoudsopgave voor havo zit alleen een wijziging in hoofdstuk 1, zie inhoudsopgave.

De Grote Bosatlas FLEX
In de nieuwe 4.1 van buiteNLand is er een nog nauwere samenwerking opgezocht met De Grote Bosatlas. In de boeken wordt verwezen naar de nieuwe 56e editie. Kies je voor een combi-arrangement van buiteNLand + De Grote Bosatlas FLEX dan vind je in de online omgeving meteen de juiste kaart en vele extra’s, zoals topo- en kaarttrainers, een eigen Mijn Bosatlas, etc.
Net als buiteNLand komt De Grote Bosatlas ook met een aanvulling om volledig te zijn t.a.v. het nieuwe examenprogramma per 2025 (havo) en 2026 (vwo). Deze update zal alleen online plaatsvinden. Wil je hier meer over lezen? Klik dan hier.

Wat moet ik doen om dit schooljaar goed te kunnen werken met de nieuwe release van buiteNLand?
De leerlingen ontvangen automatisch het nieuwe lesmateriaal. Je kunt als docent een gebruikersexemplaar bestellen in onze webshop zodra deze beschikbaar is. Wil je extra uitleg over de nieuwe editie? Neem dan contact op met je accountmanager voor een sectiepresentatie.

Wil je het nieuwe materiaal vast inzien?
Bestel hier gratis een beoordelingspakket en bereid je vast voor op komend schooljaar!

Staat je vraag er niet bij? Neem dan contact op met onze klantenservice.