Noordhoff.nl   Voortgezet onderwijs   Aardrijkskunde   buiteNLand     Docent aardrijkskunde aan het woord Demian van de Winkel

Docent aan het woord ... Demian van de Winkel, docent aardrijkskunde van het Baarnsch Lyceum

"Aardrijkskunde gaat over de wereld om je heen, maar je kunt niet elke les naar buiten."

header buiteNLand nieuw 1220x560
resource-not-found

Via een snuffelstage kwam de 1e jaars student van de lerarenopleiding aardrijkskunde Demian van de Winkel voor het eerst voor de klas te staan. Het kwartje viel direct. “Ik dacht: wat is het leuk om met jongeren te werken. En dan de combinatie met het vak én de uitdaging om zelf materiaal te ontwikkelen.” Zeventien jaar later heeft Van de Winkel nog niets van zijn enthousiasme verloren en staat hij elke dag met plezier voor de klas. Zijn eigen lesmateriaal is vaak de basis van zijn aardrijkskundelessen op het Baarnsch Lyceum.


“Vandaag kwamen de foto's voorbij die ik op racefietsvakantie in Zuid-Limburg heb geschoten,” vertelt hij. Zijn belevenissen verwerkt hij vaak tot een opdracht. “Ik ben bijvoorbeeld op La Palma geweest. Ik heb foto's gemaakt en die geef ik aan mijn leerlingen. Ze moeten aangeven op welk deel van het eiland de foto's zijn gemaakt, aan de hand van vegetatie en de stand van de zon. Waar vindt de verdamping plaats? Waar zit de droge lucht? Ik heb ook wel eens vragen gesteld over de Tour de France. Dan haal ik er een bepaalde etappe uit en vraag welk gebied het is. Vervolgens moeten ze die regio uitdiepen op sociale kenmerken en vergelijken met de rest van het land.” 

resource-not-found

Interesse in de wereld

“Aardrijkskunde gaat over de wereld om je heen"

Niet veel tekst nodig

Aardrijkskunde gaat over de wereld om je heen,” vertelt Van de Winkel, “maar je kunt niet elke les naar buiten.” Daarom werkt hij graag met beeld. “Je kunt heel veel uit een kaart of een foto halen. Soms heb je niet veel tekst nodig, omdat je de lesstof met een verhaal en een paar opdrachten al veel breder kunt maken. Ik word blij van de mogelijkheden die buiteNLand daar in geeft.” Natuurlijk blijven sommige zaken gewoon 'saai', vindt Van de Winkel “Dat probeer ik dan leuker te maken door er dingen bij te ontwikkelen.”


Voor een vak dat sterk leunt op beelden en kaarten kan een goede online leeromgeving veel extra's bieden. “Op digitaal gebied kan er veel en er wordt ook veel op de markt gebracht. Ik vind buiteNLand hierin behoorlijk sterk. Online is er veel beeldmateriaal, er zijn goede toepassingen van Google Maps en mooie filmpjes met goede uitleg. En natuurlijk is er de link met de Bosatlas,” vertelt Van de Winkel.


“Met de sectie aardrijkskunde zijn we bezig om een module kaartvaardigheid op te zetten. Leerlingen weten net hoe Google Maps werkt, maar wat je daar nu allemaal mee kan? En wat überhaupt het nut van kaarten is? Dan weten ze eigenlijk niet.” Eerlijk toegegeven: de Bosatlas is niet alleen goed voor de kaartvaardigheid. Van de Winkel is ook gewoon fan. “Ik spaar ze allemaal,” lacht hij. “Van oud tot nieuw, alle soorten en typen én de thema-atlassen. De één lees ik vluchtig en de ander lees ik helemaal door. Ik vind het interessant.”


Kijk maar eens om je heen

Van de Winkel gebruikt zijn interesse in de wereld en zijn liefde voor het lesgeven om leerlingen enthousiast te maken voor aardrijkskunde. Ik zeg altijd tegen ze: "het vak dat je nu volgt gaat over alles wat er om je heen gebeurt. Kijk maar eens om je heen. Hoe is het landschap in jouw omgeving ingericht? En hoe is het veranderd: door natuurlijk processen of door inrichting van de mens? Waarom ligt daar eigenlijk een stad, waarom ligt daar een kanaal en waarom ligt daar een gebergte?”


Dat enthousiasme werpt elk jaar weer zijn vruchten af. Aan het eind van elk schooljaar vraagt Van de Winkel zijn klassen om hem online feedback te geven. Er komt uit dat leerlingen het erg naar hun zin hebben in zijn les, vertelt hij niet zonder trots. “Maar er staat ook vaak dat ik wel heel veel uitleg en dat ik ze best eens gewoon aan het werk mag zetten,” lacht hij.


Al zeventien jaar is Van de Winkel enthousiast over lesgeven én over zijn leerlingen. “Soms krijg je ze allemaal mee en soms zijn ze heel erg nieuwsgierig. De vragen die leerlingen stellen kunnen zo leuk zijn, zo grappig en soms zo serieus.” Sommige leerlingen maakt hij mee vanaf de eerste klas tot aan het eindexamen. “En het mooiste is dan als er uiteindelijk iemand is die zegt: 'ik wil iets met geografie doen, een vervolgstudie of een baan'. Als er in een eindexamenjaar minimaal één leerling is die dát zegt, dan heb ik mijn doel bereikt.”


Extra
  • Meer weten over de Bosatlas? Je vindt het hier. https://www.bosatlas.nl/

  • Ben je op zoek naar actualiteit in de les? Kijk dan eens op NU actueel voor lesopeners voor jouw vak!

  • Op het YouTubekanaal van Noordhoff vo vind je de afspeellijst buiteNLand. Vol met uitlegvideo’s die voor jou al gecategoriseerd zijn per stream en per vak. Geselecteerd door de makers van buiteNland. Bekijk deze hier >>