Skip to Content

Plein M - compleet vernieuwd voor schooljaar 2021/2022!

In Plein M komen de vakken aardrijkskunde, geschiedenis, economie en levensbeschouwing op een logische manier samen. De methode houdt rekening met verschillen tussen je leerlingen en maakt van differentiëren in de klas een fluitje van een cent.

Plein M is voor mij de leidraad: het dekt alle kerndoelen.

Marion van Ingen
Van Haestrecht College, Kaatsheuvel
NIEUW: Plein M vmbo onderbouw

NIEUW: Plein M vmbo onderbouw

Verkrijgbaar als blended lesmethode FLEX

 • Naadloze overgang tussen boek en online
 • Inzicht en overzicht door eenvoudig differentiëren
 • Actueel, activerend en verrassend lesmateriaal dat aansluit bij de belevingswereld van de leerling
 • Sluit perfect aan op de bovenbouw
 • Compleet met toetsen, docentenhandleiding en themakaternen
Beoordelingspakket aanvragen

Uitgelicht

 

Activerend en verrassend

We vinden het belangrijk dat je leerlingen op verschillende manieren met de lesstof aan de slag gaan. Plein M kenmerkt zich door veel variatie in opdrachtvormen. Ook zul je verrassende opdrachten tegenkomen die je leerlingen aan het denken zetten en leuke, interessante discussies opleveren!

Van de makers van...
Ook de nieuwe editie van Plein M is weer geschreven door de auteursteams van Geschiedeniswerkplaats, buiteNLand en Pincode. Dat betekent: jarenlange ervaring - ook voor de klas - en bakken met vakkennis. Over de kwaliteit hoef je je dus geen zorgen te maken!

 


Lesmateriaal bekijken

Nieuwsgierig naar de nieuwe editie van Plein M? Bekijk direct een hoofdstuk in het bladerboek!

Vernieuwd arrangement

Plein M 4e editie bestaat uit een overzichtelijk arrangement:

 • Van 3 naar 2 leerwerkboeken per leerjaar
 • Leerwerkboeken per leerjaar in één pakket
 • Van 9 naar 8 hoofdstukken per leerjaar

Verder is het arrangement van de nieuwe editie zoals je het gewend bent: het leerwerkboek bevat een online licentie en het leerwerkboek Verdieping Economie is optioneel. 

 

Vernieuwd arrangement
 

Persoonlijke digitale leeromgeving

In de persoonlijke digitale leeromgeving van Plein M 4e editie vmbo onderbouw zien jouw leerlingen direct de heldere structuur van de methode terug. Met de gepersonaliseerde leeromgeving heb je de mogelijkheid om eenvoudig te differentiëren, formatief te evalueren en het geeft je duidelijk inzicht in de prestaties van je leerlingen door middel van resultatendashboards.

Daarnaast biedt de digitale leeromgeving altijd actueel lesmateriaal met NU Actueel.

Bekijk onderstaande video’s om te zien hoe de persoonlijke digitale leeromgeving er voor Plein M 4e editie vmbo onderbouw uitziet.

Persoonlijke leerroutes

Met de verschillende leerroutes in de gepersonaliseerde leeromgeving haal je het beste in je leerlingen naar boven. In deze verschillende routes werkt iedere leerling op zijn eigen niveau en heb je alle tools in handen om makkelijk te differentiëren.

Bekijk de video Toon minder

Interactieve opdrachten

Uit onderzoek blijkt dat directe feedback het grootste leerrendement oplevert voor leerlingen. Met interactieve opdrachten ontvangt de leerling direct feedback en kan hij hier meteen mee aan de slag.

Bekijk de video Toon minder

Resultaten dashboard

Snel inzicht in de voortgang van je leerlingen? De informatie uit het resultaten dashboard laat je in één oogopslag zien hoe je leerlingen ervoor staan én kun je je leerlingen direct bijsturen en coachen.

Bekijk de video Toon minder

NU Actueel

Besteed jij veel tijd aan het zoeken naar aanvullend lesmateriaal dat aansluit op de actualiteit? NU Actueel biedt voor jouw vak actueel lesmateriaal, met opdrachten die aansluiten bij de actualiteit. Zo haal je de echte wereld het klaslokaal binnen.

Bekijk de video Toon minder

Digitaal toetsen

Wil je eenvoudiger en efficiënter evalueren? Met Digitaal toetsen kun je makkelijk een toets plannen, veilig afnemen, sneller nakijken en met meer inzicht nabespreken. Zo evalueren jij en je leerlingen voor het beste resultaat.

Bekijk de video Toon minder

Oefentoetsen

De oefentoetsen in de persoonlijke leeromgeving zijn uitermate geschikt voor formatief evalueren. Met de oefentoetsen in de digitale leeromgeving krijgt de leerling inzicht in waar hij staat en krijgt hij een gepersonaliseerd studieadvies.

Bekijk de video Toon minder

Taken plannen

Wil je meer controle over welke opdrachten je leerlingen maken en zo je eigen leerroutes samenstellen? Met taken plannen bepaal je zelf welke opdrachten je leerlingen maken, zo creëer je eenvoudig je eigen differentiatie paden.

Bekijk de video Toon minder

Altijd actueel

Je leerlingen zien de maatschappij voortdurend veranderen. Het leergebied mens en maatschappij is bij uitstek de plek om die veranderingen te behandelen. Dat vraagt om actueel lesmateriaal. Plein M biedt daarom jaarlijkse (online) themakaternen, waarin we inspelen op de actualiteit. Ook schrijven de auteurs regelmatig lesopeners, die gebaseerd zijn op het nieuws. Ook zal Plein M regelmatig geactualiseerd worden, zowel online als de leerwerkboeken.

Altijd actueel

FLEX: de ideale mix

Plein M is nu verkrijgbaar als blended lesmethode FLEX. Met FLEX krijg je de krachtige combinatie van altijd actuele lesstof in boeken die leerlingen mogen houden én gepersonaliseerde digitale leerondersteuning voor jouw vak.

Met FLEX heb je: 

 • Boeken die leerlingen mogen houden
  Leerlingen krijgen elk schooljaar een nieuw boek. Lezen, opdrachten maken, aantekeningen plaatsen; alles in één boek dat ze zelf mogen houden.  
 • Een persoonlijke digitale leeromgeving
  In de digitale leeromgeving worden leerlingen uitgedaagd op hun eigen niveau met interactieve opdrachten, feedback en heldere rapportages voor jou als docent.
 • Altijd actueel 
  De meest actuele lesstof is altijd binnen handbereik en wordt voor de meeste methodes maandelijks aangevuld met nieuw lesmateriaal voorzien van opdrachten op basis van het nieuws en actualiteiten.

Betaalbaar & behulpzaam
Met FLEX betaal je een vaste prijs per leerling per jaar. De kosten per leerling per jaar zijn vergelijkbaar met de aanschaf of huur van reguliere boeken en een jaarlijkse online licentie. Heb je vragen over FLEX? Dan staan we voor je klaar om je een goede start met FLEX te laten maken!

Uiteraard kun je ook kiezen voor de volledig digitale versie van Plein M.

FLEX: de ideale mix

Perfecte voorbereiding op de bovenbouw

Met de nieuwe editie van Plein M kun je makkelijk differentiëren, zowel in de leerwerkboeken als online. Op die manier werken leerlingen op hun eigen niveau in klas 1 en 2, waardoor ze goed worden voorbereid op de bovenbouw. Naast de herhalingsopdrachten, de verdiepingsopdrachten en de persoonlijke leerroutes, bevat Plein M straks ook een onderdeel De Brug. Hiermee worden je leerlingen online voorbereid op klas 3: eventuele gaten in de kennis worden snel gevonden met een oefentoets en met studieadvies op maat wordt oefenstof aangeboden waarmee je leerling aan de slag kan.

Zorgeloos richting klas 3 dus!

Perfecte voorbereiding op de bovenbouw

Voor de docent: Docentenpakket online

Met het online Docentenpakket bij Plein M heb je toegang tot: 

 • de complete inhoud van Plein M online (leerwerkboeken vmbo-lbk en -kgt, uitlegfilmpjes, en oefentoetsen); 
 • handige dashboards waarmee je de voortgang van de leerlingen kunt volgen;
 • docentenhandleidingen;
 • werkbladen en uitwerkingen;
 • KTI-toetsen;
 • antwoorden;
 • digitale wandkaarten.

Je bestelt het Docentenpakket per vaksectie per schoollocatie.

Voor de docent: Docentenpakket online

Plein M is ontwikkeld in samenwerking met docenten.

Plein M stelt regelmatig vragen waarmee leerlingen een mening leren vormen of leren om te reflecteren over hun eigen denken. Zo kom je met de klas in gesprek en kun je de leerlingen veel terugvragen. Ik vind dit heel waardevol, omdat je vanuit de belevingswereld van de leerling een terugkoppeling kan maken naar het hoofdstuk.’

Frank Kerssies Docent Plein M, Vechtdal College in Dedemsvaart

‘Ik gebruik echt alles van de digitale omgeving. Alle boeken staan online, dus als een leerling zijn boek is vergeten is dat geen probleem meer. Plein M is heel erg op maat en je kunt persoonlijk sturen.’

Marion van Ingen Van Haestrecht College in Kaatsheuvel

Plein M is voor de leerlingen een heel overzichtelijke methode. Daarnaast kunnen ze de boeken gewoon in hun map stoppen, dat is heel fijn en praktisch.’

Mattijs Bronk Thorbecke Scholengemeenschap in Zwolle

Nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Vul hier je e-mailadres in en ontvang de nieuwsbrief.

Al lid van de Plein M community?

Wil je tips om het beste uit Plein M te halen?
Als eerste weten wanneer er nieuw, actueel lesmateriaal beschikbaar is?

Laat je mailadres achter en wij houden je op de hoogte