Noordhoff.nl   Middelbaar beroepsonderwijs   Beroepsgerichte methodes   ZorgPad Zorg & Welzijn     ZorgPad Zorg & Welzijn bij Mondriaan docent en student aan het woord

ZorgPad Zorg & Welzijn bij Mondriaan.

Gerda van de Kaa, docent verzorging en onderwijskundig medewerker & Lianne van der Zwan, student BBL-opleiding Verzorgende-IG

header Zorgpad mbo generic 1220x560
resource-not-found
Aan de slag met ZorgPad Zorg & Welzijn

In 2020 ontwikkelde Noordhoff in hoog tempo het vernieuwde ZorgPad Zorg & Welzijn. Een complete methode voor verpleegkundigen en verzorgenden-IG die aansluit bij de werkpraktijk van nu, én bij hoe studenten het liefst leren. De echte vuurdoop volgde aan het begin van het schooljaar, toen docenten en studenten er echt mee gingen werken. Bijvoorbeeld op het ROC Mondriaan in Den Haag. Hoe ervaren zij het?

Gerda van de Kaa, docent verzorging en onderwijskundig medewerker op het ROC Mondriaan, is enthousiast. “Waar ik vooral blij mee ben, is dat de inhoud in overzichtelijke blokken wordt aangeboden. Leerlingen lezen eerst een stuk tekst en kunnen dan meteen een opdracht doen die daarover gaat. Aan de hand van casuïstiek die ze zelf in de praktijk kunnen tegenkomen. Ze passen de kennis die ze opdoen dus direct toe, in plaats van dat ze eerst een hele berg theorie door moeten werken voordat ze aan een opdracht toekomen. Hierdoor blijft wat ze leren, beter hangen. Dat motiveert ook meer.” Lianne van der Zwan, één van haar
studenten op de BBL-opleiding Verzorgende-IG, is het met haar eens: “Ik vind het heel prettig dat je aan het eind van elk onderdeel een opdracht kan doen. Zo zie je meteen wat je van de theorie hebt opgepikt.”

Gerda: “Door de didactische opzet kunnen wij beter sturen op ons onderwijs.”

resource-not-found
Didactische voordelen

De nieuwe opzet heeft ook didactisch voordelen, ondervindt Gerda. “Deze maakt dat wij beter kunnen sturen op ons onderwijs. Doordat er tussendoor getoetst wordt op allerlei onderdelen in plaats van aan het eind van de rit op de héle lesstof, zien we eerder waar we extra aandacht aan moeten besteden. Je hebt ook beter in de gaten welke studenten meekomen en welke achterop dreigen te raken. Zo kun je ook sneller en gerichter ingrijpen om iedereen bij de les te houden.”

Klassikaal verdiepen

In haar eigen onderwijs zet ze ZorgPad Zorg & Welzijn intensief in. “Dit vraagt bij de BBL-studenten over het algemeen iets meer begeleiding dan bij BOL-studenten. BOL-studenten gaan sneller uit zichzelf met de theorie en de toetsen aan de slag, terwijl BBL-studenten het fijn vinden als je het leerpad op het digibord opent en ze erin meeneemt. Daar houd ik rekening mee. Maar als mijn studenten in de les komen, verwacht ik wel dat ze de theorie hebben voorbereid. Tijdens de les gaan we de diepte in. Dan kijken we samen: welke kennis heb je in de praktijk nodig? In wat voor situaties kom je terecht waarin je deze kennis kunt toepassen? Hoe ga je dan te werk? Daarbij gebruik ik de casuïstiek uit het leerpad, en soms ook ander materiaal, zoals YouTube-video’s of eigen opdrachten.”

Leren en toepassen

De casuïstiek helpt studenten ook vaardigheden te ontwikkelen zoals diagnosticeren en klinisch redeneren, vertelt Gerda. “Er wordt weleens gedacht dat dit soort vaardigheden vooral van belang zijn voor verpleegkundigen op hbo-niveau. Maar de verzorgenden en verpleegkundigen die wij opleiden, zijn in hun werk in feite óók de hele dag keuzes aan het maken: wat is er met deze persoon aan de hand? Welke oplossing kan ik bieden? Veel verzorgenden werken bijvoorbeeld stand-alone in de thuiszorg, maar ook in verpleeghuizen waar ze in teams werken, moeten ze zelf situaties kunnen beoordelen. Dit vraagt van hen dat ze hun kennis ook kunnen toepassen in de praktijk. En van de opleiding dat deze theorie en praktijk duidelijk aan elkaar verbindt. In het vernieuwde ZorgPad Zorg & Welzijn is die verbinding sterk aanwezig.”

Lianne: “In het leerpad kom ik regelmatig onderdelen tegen die ik herken uit de praktijk.”

resource-not-found
Herkenbare situaties

Lianne ervaart dit ook zo. “In het leerpad kom ik regelmatig onderdelen tegen die ik herken uit de praktijk. Ik werk vier dagen per week in een zorginstelling waar veel dementerende ouderen wonen, die soms van kleine dingen erg van slag raken. Dan is het belangrijk dat je dat herkent en dat je er op de goede manier mee omgaat. In zo’n geval komt bijvoorbeeld de les over angststoornissen goed van pas.” ZorgPad Zorg & Welzijn bevalt haar goed. “Ik ben iemand die eigenlijk het liefst leert met een boek op schoot, maar dit werkt voor mij ook heel prettig. Het is duidelijk en overzichtelijk, en het niveau is precies goed: niet te moeilijk en niet te makkelijk.”

Ontdek en benut de mogelijkheden

Gerda vult aan: “Studenten kunnen er zo veel uithalen als ze willen: in het lesmateriaal zijn bijvoorbeeld allerlei doorklikmogelijkheden naar verdiepende informatie. Denk aan filmpjes, protocollen, maar ook toelichting op begrippen, en allemaal in de taal van de student. Ook als docent kun je er veel mee. Ik zou iedereen die voor de (online) klas staat willen aanraden zich goed in het leerpad te verdiepen en zo alle mogelijkheden die het biedt te ontdekken. Als je die benut, wordt het er voor jezelf én je studenten alleen maar leuker op.”   

Is ZorgPad Zorg & Welzijn ook interessant voor jouw opleiding?
Vraag een proeflicentie aan of neem direct contact met ons op.