Home   Nieuws     De zevende editie van Binas havo/vwo

11 oktober 2022

De zevende editie van Binas havo/vwo

De zevende editie van Binas havo/vwo

De zevende editie van Binas havo/vwo

Zoals je waarschijnlijk weet zijn de syllabi voor biologie, natuurkunde en scheikunde met ingang van schooljaar 2022-2023 herzien. Voor de redactiecommissie van Binas havo/vwo was dit aanleiding een nieuwe editie van Binas te ontwikkelen. Daarnaast waren er andere redenen om tot een herziening over te gaan: de wetenschap staat niet stil en vraagt om een update van gegevens. Bovendien waren door de jaren heen verzoeken tot aanpassingen vanuit het veld verzameld. Ook die zijn in de 7e editie meegenomen. Hieronder volgt een greep uit de veranderingen.

Bi …

  • Er zijn figuren verduidelijkt naar aanleiding van vragen uit het veld. Een voorbeeld hiervan is de presentatie van de Calvincyclus (zie tabel 69C en D).

  • Er zijn toevoegingen gedaan die te maken hebben met nieuwe ontwikkelingen in de biotechnologie, zoals de CRISPR-Cas-methodiek (zie tabel 71M1 en 2).

  • Uiteraard kon gezien de pandemie van de laatste jaren een afbeelding van het coronavirus niet ontbreken (zie tabel 77A en B).


… Na …

  • De nieuwe definities van SI-eenheden per 20 mei 2019 zijn verwerkt (zie tabel 3). Een gevolg van deze nieuwe definities is dat de waarden van alle natuurconstanten van tabel 7 zijn veranderd, meestal in het zesde of zevende significante cijfer, maar ook een enkele keer in het vierde.

  • Tabel 19B over het elektromagnetische spectrum is herzien naar aanleiding van vragen uit het veld.

  • De waarden van tabel 26 over de elementaire deeltjes zijn geactualiseerd.

  • Ook de waarden van tabel 31 over ons zonnestelsel zijn geactualiseerd.

  • Tabel 35 met het formuleoverzicht is aangepast aan de nieuwe syllabus: een aantal formules moest van kolom wisselen.


… S

  • Er is naar aanleiding van de syllabuswijzigingen een tabel opgenomen met regels over de IUPAC-naamgeving van organische entiteiten.

Er is veel meer aandacht voor duurzaamheid en groene chemie, bijv. tabellen over de invloed van de productie van metalen op milieu en gezondheid (zie bijvoorbeeld tabel 97D).


Wat is er niet veranderd?

De hoofdstukindeling van de nieuwe editie is onveranderd gebleven. We gebruiken dezelfde achtergrondkleuren zoals je gewend bent vanuit de 6e editie. De trouwe gebruiker zal bovendien de meest gebruikte tabellen bij dezelfde nummers terugvinden als voorheen. Het is nog steeds jouw vertrouwde Binas, maar dan met up-to-date inhoud!


Ingebruikname

De Binas 7e editie is een toegestaan hulpmiddel voor het examen 2025 voor havo en het examen 2026 voor vwo. Het is belangrijk om leerlingen die aan deze examens deelnemen al meteen met de nieuwe editie te laten werken. In het tabel op de pagina van Binas kun je zien welke editie van Binas jouw leerlingen het beste kunnen gebruiken.


Bestellen Binas


In onze webcatalogus vind je een overzicht van alle nieuwe en bestaande uitgaven van Noordhoff. Let op: docenten en medewerkers van scholen hebben een Noordhoff-docentaccount nodig om te kunnen bestellen. Ga naar de webcatalogus van: Binas, Binas Biologie, Binas NaSk, Binas English en Binas e-book.

Auteur

resource-not-found

Noordhoff

Kennispartner van leergierig Nederland

We willen dat iedereen kan leren naar zijn volste vermogen. Daarom leveren we content, digitale oplossingen en services. Voor iedereen die leert, van basisschool tot professional. Noordhoff brengt je verder.