1 februari 2022

Nieuw: Wetenschap is geen mening

resource-not-found

Persbericht 1 februari 2022

Klimaat, energie en stikstof uitgelegd, zodat iedereen het goed begrijpt

Klimaat, energie en stikstof

Beslissingen over dergelijke actuele en urgente thema’s worden vaak genomen op basis van onjuiste of onvolledige informatie en ook alledaagse gesprekken hierover zijn lang niet altijd feitelijk juist. Het nieuwste boek van bestsellerauteur Roel Grit, Wetenschap is geen mening, brengt hier verandering in. Op begrijpelijke wijze beschrijft hij de natuurwetenschappelijke achtergrond van klimaatverandering, de energietransitie en de stikstofcrisis. Grit maakt nuchtere feiten begrijpelijk voor het grote publiek én voor politici en bestuurders die beslissingen moeten nemen met verstrekkende gevolgen. Het boek is vanaf vandaag verkrijgbaar.


Problemen van wereldniveau aanpakken… op basis van onjuiste kennis

Een talkshow op tv was de aanleiding voor het boek. Tijdens deze talkshow bleek dat een Tweede Kamerlid dacht dat de stikstofcrisis hetzelfde was als de klimaatcrisis. Grit: “Verbijsterd realiseerde ik me dat veel beslissers over deze grote vraagstukken besluiten nemen zonder de natuurwetenschappelijke achtergrond te kennen."


De stikstofcrisis is toch hetzelfde als de klimaatcrisis?

“Onze stikstofcrisis is een luxeprobleem. Onze energiecrisis is een wereldprobleem. En de klimaatcrisis dreigt een ramp te worden voor de leefbaarheid van onze planeet. Waar het bij al deze crisissen precies om gaat en wat zij concreet voor ons betekenen, kun je pas echt goed begrijpen als je een beetje kennis hebt van de onderliggende natuurkunde, scheikunde en biologie. En daarvoor hoef je echt geen vakspecialist te zijn!” aldus Grit.


Na een korte uitleg over moleculen, energie en elektriciteit neemt Grit zijn lezers mee in de wereld van fossiele energie, wind- en zonne-energie, bio-energie, kernenergie, de energie in onze voeding, de waterstofeconomie en de oorzaken van de stikstofproblematiek. Steeds zo beschreven dat ook de lezer zonder inhoudelijke voorkennis het kan volgen, onthouden én júist doorvertellen.

Astronaut André Kuipers: ‘Verplichte kost voor iedereen’

Het boek kan rekenen op aanbevelingen van niet de minsten, zoals astronaut André Kuipers, Nobelprijswinnaar Ben Feringa en tv-persoonlijkheid en professor Bas Haring. ‘Ik hoop dat dit boek velen bereikt’, schrijft Ben Feringa. André Kuipers vindt het boek verplichte kost voor iedereen en Bas Haring sluit zich hierbij aan, want: “Voordat je ergens iets van kunt vinden,
moet je weten hoe het zit.”  En een meelezer van het eerste uur oordeelt: “Leuk om te lezen! Ik heb nooit scheikunde gehad, maar dit begrijp ik. Door dit boek lees ik de krant nu heel anders.”


Grit: “Vanwege de urgentie van het onderwerp en vanwege mijn gezondheid heb ik keihard gewerkt aan het boek, zelfs in het ziekenhuis schreef ik nog een hoofdstuk. Ik ben daarom extra blij met de aanbevelingen.”


Vanaf 1 februari is Wetenschap is geen mening verkrijgbaar via de
webshop van Noordhoff en alle bij het CB aangesloten boekhandels en internetboekhandels. Het boek kost €24,95. Het boek is ook te koop als e-Book.

resource-not-found
Over de auteur: Roel Grit

Roel Grit (1954) studeerde fysische scheikunde aan de Rijksuniversiteit Groningen en werkte jarenlang als docent in het hoger onderwijs. Daarnaast schreef hij talrijke studieboeken over verschillende onderwerpen, waaronder 15 boeken over management. Van zijn bestseller Projectmanagement zijn in de loop der jaren zo’n half miljoen exemplaren verkocht. Zie ook www.roelgrit.nl en www.wetenschapisgeenmening.nl

Auteur

resource-not-found

Noordhoff

Kennispartner van leergierig Nederland

We willen dat iedereen kan leren naar zijn volste vermogen. Daarom leveren we content, digitale oplossingen en services. Voor iedereen die leert, van basisschool tot professional. Noordhoff brengt je verder.