Home   Nieuws     Vilansprotocollen in ZorgPad Zorg & Welzijn

5 mei 2023

Vilansprotocollen in ZorgPad Zorg & Welzijn

Vilansprotocollen in ZorgPad Zorg & Welzijn

Vilansprotocollen in ZorgPad Zorg & Welzijn

  • Wij laten de wijzigingen in de Vilansprotocollen altijd door twee verpleegkundigen beoordelen. De ene let op relevantie en noodzaak, de ander op toepasbaarheid in de praktijk. Beide verpleegkundigen volgen de aanpak van Vilans, maar in samenspraak met de makers van ZorgPad wordt wel eens besloten om een wijziging niet (meteen) over te nemen. Redenen hiervoor kunnen zijn dat de wijziging te klein is om relevant te worden gevonden of dat de wijziging niet gericht is op de handeling zelf, maar op aandachtspunten voor een bepaalde branche. Sommige protocollen wijzigen heel vaak, dat maakt het lastiger om ze te verwerken.

  • Er zit vertraging tussen de publicatie van de Vilansupdates en het aanpassen van ZorgPad. Dat komt doordat de wijziging op video moet worden vastgelegd. Pas als de nieuwe videofragmenten zijn opgenomen en gemonteerd gaan we ook de formulieren (stappenplannen) wijzigen, zodat alles weer op elkaar aansluit.

  • In video’s zijn soms gedateerde materialen of benodigdheden te zien, bijvoorbeeld materialen waarvan de houdbaarheidsdatum is overschreden of een papieren medicijnlijst. Dit betekent niet dat de hele video is verouderd, het gaat immers om het protocol. Bij wijzigingen van het protocol worden alleen de desbetreffende fragmenten of de voice-over aangepast.

Vilansprotocollen zijn ondanks nauwkeurige formulering soms voor meerdere interpretaties vatbaar. De vaardigheden in ZorgPad tonen daarom maar één manier waarop je de handeling kunt doen. We kunnen helaas niet meegaan in discussies over eventuele andere werkwijzen.

Ontdek je iets dat niet klopt? We horen het graag!

Auteur

resource-not-found

Noordhoff

Kennispartner van leergierig Nederland

We willen dat iedereen kan leren naar zijn volste vermogen. Daarom leveren we content, digitale oplossingen en services. Voor iedereen die leert, van basisschool tot professional. Noordhoff brengt je verder.