Noordhoff.nl   Voortgezet onderwijs   Nederlands   Nieuw Nederlands Literatuur     Nieuw Nederlands Zeven magazine

Zeven

Met het tijdschrift Zeven vieren we de 7e editie van Nieuw Nederlands. De zevende ronde alweer! We zijn er trots op dat wij op deze manier al zo lang ons steentje mogen bijdragen aan het onderwijs.

header generic ZEVEN nieuw nederlands magazine 1220 x 560
resource-not-found
Lezen is meer dan meters maken

De handleiding van de router, een appje van een vriend of een online nieuwsbericht: de teksten die je dagelijks leest staan nooit op zichzelf. Bied daarom ook op school leesvaardigheid aan in samenhang. Wanneer je lezen verbindt aan andere vaardigheden, inhoudelijke context en eigen interpretatie, gaan leerlingen beter lezen. Drie experts vertellen hoe je dat kunt doen.

resource-not-found

Docenten Napsia Rolobessy, Robert Koobs en Didy Pijpker aan het woord

Zo doen zij het

Napsia: ‘Spelling en grammatica zijn niet belangrijk bij het ontdekken van schrijfplezier’

'Lezen en taal zijn niet bepaald populair onder vmbo-leerlingen, maar ik wilde de uitdaging wel aangaan. Ik ben een nieuweling in het onderwijs en neem mijn enthousiasme over taal mee vanuit mijn carrière als journalist en tekstschrijver. Ik heb het bijzondere voorrecht dat ik daarvoor een eigen vak mag geven: Spelen met Taal, waarin ik met leerlingen uit de onderbouw op zoek ga naar het plezier, de creativiteit en de fantasie van taal.’


Wil je weten hoe Napsia het doet?

Napsia Rolobessy is Docent Spelen met Taal bij Zuidrand School for Sport & Lifestyle in Rotterdam, journalist en tekstschrijver.


Robert: ‘Verbind Nederlands met de actualiteit, met het leven en met andere vakken.’

‘Alles staat juist in verbinding met elkaar: de onderwerpen en vaardigheden die leerlingen op school leren, hebben alles te maken met het nu, met hun eigen leefwereld en met andere vakken. Daarom vind ik het belangrijk ze dat actief te laten ervaren. Zo koppel ik voor literatuur boeken graag aan een actueel maatschappelijk thema, en de verwerking organiseer ik samen met andere vakken.’

Wil je weten hoe Robert dit doet?


Robert Koobs is Docent Nederlands en taalcoördinator bij Stad & Esch in Meppel. Lidredactie Lezen voor de lijst bij Koninklijke Bibliotheek.Didy:
'Leerlingen ontdekken dankzij video het effect van beeld op taal, en andersom’

“De meeste leerlingen houden van films en zien veel video’s op sociale media. Maar wat is het verschil tussen fictie en non-fictie? En hoe weet je of wat je ziet waar is? Aan hoe iets in beeld gebracht wordt, gaan veel keuzes vooraf, keuzes waarvan leerlingen zich niet altijd bewust zijn. Daarom gaan mijn vmbo-leerlingen tijdens het project Cultuurreporters zelf aan de slag. 


Wil je weten hoe Didy het doet?

Didy Pijpker is Docent Nederlands bij de Rutger Kopland School in Siddeburen, educatief auteur en Leraar van het Jaar 2017.

resource-not-found
Taalraadsel – stuur hier je oplossing in!

In het magazine Zeven vind je een taalraadsel. Los jij deze puzzel op? Je maakt dan kans op een met Lijsters gevulde minibieb. We willen zoveel mogelijk scholen de kans geven om mee te dingen naar deze mooie prijs. De mini-bieb is gevuld met Lijsters, inclusief de nieuwste sets Lijsters die in mei 2022 verschijnen! Daarom kun je tot 1 mei 2022 deelnemen aan deze actie.

resource-not-found

Magazine bij Nieuw Nederlands 7e editie

Zeven

Ben je nieuwsgierig naar het Magazine en wil je alles lezen? Bestel het magazine en krijg het gratis thuisgestuurd.

resource-not-found

NIEUW

Nieuw Nederlands 7e editie

Zelf de nieuwe 7e editie Nieuw Nederlands beoordelen? Dat kan, bestel dan vandaag nog je beoordelingspakket.