Skip to Content

Flits

Flits maakt lezen boeiend. Bij Flits staat leesplezier voorop! Met een doelgerichte aanpak haalt ieder kind het beste resultaat.

In mijn klas gaat het goed! De kinderen vinden het leuk en ik merk nu al dat ze vooruit gaan.

Margreet Visser
OBS de Fuik in Den Ilp
Flits

Flits

Flits maakt lezen boeiend

De meest complete én compacte methode voor voortgezet technisch lezen in het basisonderwijs.

 • Prikkelt om te wíllen lezen
 • Tekst centraal
 • Sterk voor alle niveaus
Brochure bekijken
 

Waarom Flits?

Bij Flits staat leesplezier voorop!

Flits is de vernieuwende methode voor voortgezet technisch lezen voor groep 4 t/m 8.

Deze methode sluit aan bij elke methode voor aanvankelijk lezen en garandeert een complete leesleerlijn gebaseerd op de nieuwste AVI-leesniveaus. Van leesmoeilijkheid tot leesbegrip en leesbeleving, Flits zet het allemaal in een heldere leerlijnen en lessen met een herkenbare structuur. 

 

Unieke uitgangspunten

In Flits staat de leesmotivatie voorop.
Met een doelgerichte aanpak haalt ieder kind het beste resultaat.

Unieke didactiek

 • De tekst staat centraal in elke les. Deze wordt samen gelezen en besproken, want de inhoud van de tekst komt zo ook logisch aan de orde.  
 • Doelgerichte korte oefeningen op zins- en tekstniveau, want zo blijft er meer tijd over om te lezen en actief aan de slag te gaan met de teksten in de leeswerkboeken.
 • Geen focus op race-lezen, want dat draagt niet bij aan het beter leren lezen.
 • Een goed uitgewerkte leerlijn voor vloeiend lezen met passende teksten en toetsing.
Wat maakt Flits zo motiverend?
Flits biedt een grote afwisseling in onderwerpen, in verhalende en in informatieve teksten maar vanuit een overkoepelend breed thema. Flitsvragen maakt kinderen nieuwsgierig, flitsfilmpjes trekken ze de verhalen in. Dit geeft kinderen extra motivatie om te lezen en om op zoek te gaan naar de antwoorden.

De leerlijn Leesbevordering en jeugdliteratuureducatie heeft een schat aan fragmenten en leestips van jeugdboeken en creatieve en speelse boektaken als alternatief voor een boekverslag of boekbespreking.

Flits maakt enthousiast
Scholen zijn vooral tevreden met de motiverende lessen, het plusmateriaal, de frisse uitstraling en de vele mogelijkheden van Flits. Flits is de enige methode voortgezet technisch lezen waarmee je kunt digitaliseren in je eigen tempo. Papier, digitaal óf een mix, kies de beste combinatie voor ieder kind.

Unieke uitgangspunten

Een compacte en overzichtelijke methode

Opbouw

Flits kent een heldere opbouw met blokken en thema’s. Per jaargroep zijn er lessen voor 32 weken en elke les duurt 30 minuten. De methode is makkelijk te organiseren: opdrachten en teksten staan overzichtelijk bij elkaar in één leeswerkboek en de methode is zeer geschikt voor het werken in combinatiegroepen.

Het jaarprogramma is verdeeld over 4 blokken van 7 lesweken, 1 toetsweek en 1 uitloopweek. Elk blok heeft 2 brede thema's met een rijk aanbod aan verhalen, gedichten en informatieve teksten. Met een flitsfilmpje kun je een thema spetterend openen.
Elk blok kan worden afgesloten met een klassikale digitale of papieren leestoets, of een individuele papieren woordtoets of teksttoets om naast de cito-toetsen de leerlingen te monitoren in hun voortgang. 

De lessen in Flits

In Flits staan 3 leerlijnen centraal:

 • Technisch lezen
 • Vloeiend lezen
 • Leesbevordering/literatuureducatie

Er zijn aparte lessen voor technisch lezen, vloeiend lezen en leesbevordering met elk een eigen didactiek. Flits behandelt zo alle aspecten van voortgezet technisch lezen, maar bevat niet meer lessen dan noodzakelijk. Daarnaast is er nog een samenleesles met een speciale reeks leesboeken waar met meerdere niveaus samen een les per week gelezen wordt. Zo worden er veel leeskilometers gemaakt.

Lees meer over de verschillende lessen »

In de lagere groepen is meer tijd nodig om de leesmoeilijkheden te behandelen en de leesvaardigheid op te bouwen. Daarom zijn er meer lessen voor groep 4 en 5.

Een compacte en overzichtelijke methode

Sterke, gemiddelde en zwakke lezers bereiken hoogst haalbare niveau met Flits

Flits werkt met convergente differentiatie tijdens de instructielessen. De teksten worden samen gelezen en daarna verwerken de leerlingen de opdrachten op hun eigen niveau. De zwakkere en gemiddelde lezers werken in het basisboek, en kinderen die 2 AVI-niveaus hoger lezen, lezen in het plusboek.

Naast de reguliere lessen in de groepen 4 t/m 6 biedt Flits extra tijd voor de zwakke en sterke lezers. Pre-teaching, re-teaching en verlengde instructie voor de zwakkere lezers, maar ook extra instructietijd voor de sterke lezers.

De zwakkere lezers kunnen meer oefenen in de software of werken in de Flitsboekjes met extra oefenstof bij elke les. De Flitsboekjes hebben woordrijen, zinnen en teksten voor het verbeteren van de technische leesvaardigheid.

De sterke lezers krijgen in de plusboeken meer en moeilijkere teksten van wel 2 tot 3 AVI-niveaus hoger en opdrachten in de hogere orde van de taxonomie van Bloom. Ze gaan teksten met elkaar vergelijken en worden aan het denken gezet over wat ze hebben gelezen.

Sterke, gemiddelde en zwakke lezers bereiken hoogst haalbare niveau met Flits

Online lesmateriaal Flits

Met Flits kun je kiezen voor boeken, digitaal of een mix van beide. Het complete aanbod van Flits is digitaal beschikbaar voor laptop en tablet. Werken met een mix van boeken en digitaal kan ook. Wil je van boeken overstappen naar digitaal, dan kan dat wanneer je wilt en zonder extra kosten. 

Software voor de leerkracht

De software voor de leerkracht bevat:

 • Uitgebreide instructiesoftware met een woordflitsmodule, een woordrijtjesmodule, een leeshulp met meeleesfunctionaliteiten en aansprekende flitsfilmpjes.
 • Alle boeken met de interactieve opdrachten. 
 • Een dashboard voor het volgen van de voortgang. 
 • De handleidingen met uitgeschreven aanwijzingen voor de modelling (hardop denkend voordoen) van de instructie en de preteaching. 
 • De antwoorden. 
 • De printbladen bij de boektaken. 
 • De toetsen.

Leerlingsoftware

Oefen- en toetssoftware
De oefen- en toetssoftware biedt extra oefening voor de preteaching van de zwakke lezers, leeshulp bij alle teksten (audio-ondersteuning met aanpassing van lettergrootte, interlinie, enzovoort) en extra oefeningen per les ter remediëring en/of voor onderhoud van het leesniveau.

De toetssoftware bestaat uit twee leestempotoetsen per jaargroep die ook digitaal af te nemen zijn.

Leerlingsoftware compleet
Als je volledig digitaal wilt verwerken, kun je de leerlingssoftware compleet aanschaffen. Deze biedt alle lessen met de teksten en interactieve opdrachten uit de leeswerkboeken. Ook hier hebben alle kinderen beschikking over de leeshulp bij de teksten, en de extra interactieve oefenopdrachten en de digitale toetsen uit de oefen- en toetssoftware. De leerkracht kan de voortgang volgen in de resultatenmonitor. De leesboeken en flitsboekjes zijn niet digitaal.

Online lesmateriaal Flits

Digitaliseren in je eigen tempo
Papier, digitaal óf een mix

We vinden het belangrijk dat kinderen makkelijk kunnen switchen tussen boek en online. We geloven in de kracht van beide.
De meeste leerlingen geven de voorkeur om teksten en uitleg van papier te doen. Maakwerk is juist online populairder dan uit een boek, vanwege de directe feedback. Juist de combinatie levert een optimaal leerrendement op.

Meer weten over de Blender? Bekijk de film! 

Digitaliseren in je eigen tempo <br>Papier, digitaal óf een mix
 

Bestelinformatie en informatie voor gebruikers

 

 • Noordhoff Basisonderwijs werkt nauw samen met een groot aantal schoolleveranciers. 
  Voor een actueel prijsoverzicht en een offerte op maat, kun je direct contact opnemen met je eigen schoolleverancier.

  Titeloverzicht Flits »

  Zichtzending retour
  (Geldt alleen voor zichtzendingen die voor 6 januari 2020 zijn aangevraagd!)

  Heb je vóór 6 januari 2020 een zichtzending op school aangevraagd en wil je deze retourneren?

  Maak eenvoudig een afspraak »

  Heb je na 6 januari 2020 een zichtzending aangevraagd dan mag je dit pakket houden.

   

 • Ben je gebruiker van Flits en heb je vragen of opmerkingen over de methode, ga naar Mijn Noordhoff

   

   

 • Extra boekentips bij de methode
  Onze boekenexpert Merel de Vink van Leesvink geeft dit schooljaar speciaal voor Flits haar ultieme leestips

Webinar Flits

In een halfuur kennismaken met Flits?

Helga van der Weijden, methodespecialist Basisonderwijs, vertelt je over de belangrijkste vernieuwingen en de nieuwe online leeromgeving.

Webinar Flits

Nieuws

Nieuwsbrief Noordhoff Basisonderwijs

Vul hier je e-mailadres in en ontvang de nieuwsbrief.

Noordhoff Academy

Leren houdt nooit op. Er zijn altijd dingen die beter kunnen. Ook kunnen inzichten veranderen, waardoor je je in een bepaalde richting wilt ontwikkelen. Noordhoff Academy helpt je graag bij jouw ontwikkeling als onderwijsprofessional. Bekijk ons volledige aanbod en we maken graag een afspraak bij je op school.

Onze trainingen worden gemiddeld beoordeeld met een 8,3!

Noordhoff Academy