Noordhoff.nl   Basisonderwijs   Taalleesonderwijs     Nieuw Nederlands Junior - Week van Lezen en Schrijven

Week van Lezen en Schrijven

Het is de week van Lezen en Schrijven, waarin aandacht wordt gevraagd voor laaggeletterdheid. Net als jullie werken wij dagelijks aan de basis van het leren en doen we er alles aan om ieder kind een geletterde toekomst te bieden!

Nieuw Nederlands Junior - Week van Lezen en Schrijven

Wat betekent het om laaggeletterd te zijn?

In Nederland heeft 1 op de 6 mensen van 16 jaar en ouder moeite met lezen, schrijven en rekenen. Laaggeletterdheid heeft een enorme impact op iemands persoonlijke leven. Als je niet goed kunt lezen, schrijven en/of rekenen, vind je minder snel een baan, kun je minder gezond leven en heb je minder grip op je geldzaken.

Henk Bijholt, die ver na zijn vijftigste leerde lezen en schrijven, vertelt hierover in deze aangrijpende video uit Nieuw Nederlands Junior Taal. Als #Taalheld én onze taalexpert praat hij op scholen hoe hij zijn schaamte overwon en doorpakte. Samen werken we aan een geletterde toekomst voor ieder kind!

resource-not-found

Help je collega’s en win een boekenpakket

Wat is het leukste boek dat je afgelopen jaar hebt gelezen met de klas?
Schrijf/maak een recensie over dit boek en deel deze (openbaar) op onze Facebookpagina. Onder de mooiste recensies verloten we dit boekenpakket van 10 boeken - samengesteld door leesvink.nl - voor in jullie schoolbibliotheek. Het pakket bestaat uit boeken voor de midden- en voor de bovenbouw.
Insturen vóór 20 september!

Video’s voor leerlingen en leerkracht

Je moet lees- en schrijfstrategieën niet als doel centraal stellen, maar ze zijn wel belangrijk. Hiermee leren beginnende lezers en schrijvers handigheden aan. Deze strategieën zijn in onze nieuwe methode Nieuw Nederlands Junior nooit een lesdoel, maar worden door de leerkracht gemodeld. Hiermee worden ze expliciet en bewust toepasbaar voor leerlingen. De methode bevat strategievideo’s om zowel de leerlingen als de leerkracht te helpen.

resource-not-found

Goede zinnen schrijven

Hoe schrijf je, wat doe je als je vastloopt en wat kun je er tijdens en na het schrijfproces aan doen?

resource-not-found

Vooruitdenken

Hoe lees je, wat doe je als je de tekst niet meer begrijpt en wat kun je er tijdens en na het lezen aan doen?

Op zoek naar nieuw leesvoer?

Ben je zelf op zoek naar nieuwe boekenideeën? Om voor te lezen in de klas of voor te stellen aan je leerlingen? Wij vroegen een aantal kinderboekenschrijvers om een stukje van een van hun verhalen voor te lezen.

resource-not-found

Tjibbe Veldkamp

Tjibbe Veldkamp leest voor uit zijn prentenboek ‘Tim op de tegels!’, geïllustreerd door Kees de Boer. Dit boek is bekroond met de Kinderboekwinkelprijs. Leeftijd: 4+

resource-not-found

Martine Letterie

Martine Letterie leest voor uit haar nieuwste boek ‘Waarom de maan verdwijnt’. Over Lotti die alles kwijt raakt in de oorlog in Nederlands Indië, maar hoe de kracht van fantasie haar helpt te overleven in een kamp. Leeftijd: 7+

resource-not-found

Kate Schlingemann

Kate Schlingemann leest haar gedicht ‘Vriendjes van papier’ voor, één van de 100 kindergedichten uit de bundel 'Een stukje van de regenboog', samengesteld door Jan van Coillie. Het gedicht gaat over lezen en verbeelden.

Voorlezen

Voorleestips om direct toe te passen
De houding van de leerkracht is cruciaal om leerlingen lezers te laten worden. Dat betekent dat je als leerkracht zelf de waarde van boeken lezen hebt ervaren, kennis van kinderboeken hebt en ervan overtuigd bent dat juist kinderboeken de leerlingen kunnen motiveren om hun leesvaardigheden te willen verbreden en verdiepen.

Door je leerlingen elke dag voor te lezen laat je de waarde van verhalen ervaren. Boeken die je voorleest, willen leerlingen ook zelf gaan lezen: voorlezen doet nalezen. Alleen al door regelmatig voor te lezen, kun je ervoor zorgen dat meer leerlingen lezers worden. Maar hoe lees je goed voor? In deze video geven onze voorleesexperts je 11 tips. Wij wensen je veel voorleesplezier!

resource-not-found

Waar taal beleving wordt

Wil je meer weten over Nieuw Nederlands Junior?

Nieuw Nederlands Junior is dé methode met een compleet nieuwe aanpak. Samenhang tussen taal, spelling en lezen staat centraal. Leerlingen krijgen de kans om te groeien en stap-voor-stap te leren. De methode sluit aan op Nieuw Nederlands voor het VO.

Ga naar Nieuw Nederlands Junior