Noordhoff.nl   Middelbaar beroepsonderwijs   Beroepsgerichte methodes   ZorgPad Zorg & Welzijn     Lesideeën voor interactieve 3D-visualisaties Anatomie Fysiologie in ZorgPad Zorg & Welzijn

Lesideeën voor interactieve 3D-visualisaties Anatomie fysiologie in ZorgPad Zorg & Welzijn

In het thema Anatomie fysiologie (niveau 3 en 4) zijn ruim vijftig 3D-visualisaties toegevoegd. Deze beelden geven een realistisch en interactief beeld van het menselijk lichaam.

Biodigital anatomie

3D-visualisaties gebruiken in de les

Er zijn verschillende manieren waarop je als docent 3D-visualisaties kunt inzetten in de les. Tijdens de les kun je de visualisaties gebruiken bij het uitleggen van fysiologische processen. Zo krijgen studenten een realistischer beeld van de menselijke anatomie. Ook kunnen studenten zelf oefenen met de 3D-visualisaties.

Wanneer studenten zelf oefenen met 3D-visualisaties:

  • onthouden ze de juiste terminologie beter.

  • begrijpen ze de relatie tussen verschillende organen en systemen beter.

  • kunnen ze vaardigheden oefenen, zoals het vinden van de juiste ader om bloed af te nemen of de juiste spier om een injectie te geven.

  • begrijpen ze chirurgische procedures en de uitvoering hiervan beter.


Waar kunnen studenten de 3D-visualisaties vinden?

Studenten vinden de 3D-visualisaties via de ‘tipkaders’ in de theorie. Voor docenten is er een handleiding 3D-visualisaties, waarin handige linkjes staan naar alle 3D-visualisaties per onderwerp. Er zijn drie typen:

  • Basisvisualisatie: met termen bij de belangrijkste onderdelen.

  • Met uitleg: student krijgt uitleg bij de belangrijkste onderdelen.

  • Uitleg in stappen: een set 3D-visualisaties die in stappen uitleg geeft over een fysiologisch proces, zoals bijvoorbeeld de bloedcirculatie.

De student kan de afbeeldingen draaien, vergroten en verkleinen. Ook kan de student termen verbergen, organen wegklikken en de afspeelsnelheid aanpassen.

Tip: Je vindt de handleiding voor docenten in het thema Anatomie & fysiologie> voor de docent> handleidingen> Handleiding 3D-visualisaties Anatomie Fysiologie.


Lesideeën

3D-voorbereiding op de les

Aan de hand van een opdracht kunnen studenten zich met de 3D-visualisaties voorbereiden op de les.

Een paar voorbeelden:

  • Open in 3.4 Darmen de 3D-visualisatie ‘Dunne darm’. Maak een screenshot van de plaats waar een galsteen tot alvleesklierproblemen kan leiden.

  • Open in 5.2 Luchtwegen en longen de 3D-visualisatie ‘Onderste luchtwegen’. Draai het beeld zodat je de achterzijde ziet. Daar zie je duidelijk dat de longen aan de achterzijde verder naar omlaag reiken dan aan de voorzijde. Welke organen nemen aan de voorkant deze plek in? Bedenk ook wat er in de buik ligt!

  • Open in 6.1 Transportstelsel de 3D-visualisatie ‘Lymfestelsel’. Volg de lymfestroom uit het hoofd en de hals. Waar ‘stopt’ die lymfestroom (het gebied waar de lymfe wordt opgenomen in bloedvaten)? Maak een screenshot. Doe dat ook voor de lymfestroom uit de benen en buik.

  • Open in 3.5 Lever, pancreas, peritoneum. Om te zien welke organen niet helemaal van alle kanten door het buikvlies zijn ingepakt, draai je het beeld naar de zijkant en de achterkant. Welke organen liggen áchter het buikvlies?

Memory
Toon een 3D-visualisatie op het digibord met alle termen. Geef studenten één minuut om zo veel mogelijk termen te onthouden. Verberg na één minuut de termen. Laat studenten zoveel mogelijk termen opschrijven (individueel) of gebruik een online brainstormtool zoals Mentimeter.

Tip: De termen verbergen doe je door in het menu te klikken op ‘Hide Labels’.

Wie kan als eerste…?
Laat studenten op hun eigen device een 3D-visualisatie openen. Geef de opdracht om zo snel mogelijk een bepaald onderdeel op te zoeken. Bijvoorbeeld: markeer de spier in de bovenarm die je gebruikt voor intramusculaire injectie (de deltaspier). Om het onderdeel te vinden moet de student bijvoorbeeld inzoomen of onderdelen wegklikken. Degene die het als eerste gevonden heeft, deelt of draait zijn scherm.

Tip: Gebruik het ‘oogje’ in de toolbar om organen of onderdelen onzichtbaar of doorzichtig maken.

In zo min mogelijk klikken naar…
Laat studenten op hun eigen device een 3D-visualisatie openen. Geef de opdracht om een bepaald onderdeel zichtbaar te maken door omliggende onderdelen of organen weg te klikken. Wie kan dat in zo min mogelijk klikken? Laat de student met de minste klikken een demonstratie geven of deel een serie printscreens van dit ‘afpellen’.

Een voorbeeld: Open in 3.2 Het spijsverteringsstelsel de 3D-visualisatie ‘Verteringsproces en organen van het spijsverteringsstelsel’. Maak de alvleesklier zichtbaar.

Wijs aan!
Deze opdrachten doen studenten in tweetallen. Studenten bedenken voor elkaar opdrachten bij een bepaalde 3D-visualisatie (waarbij de termen zijn uitgezet). Bijvoorbeeld: markeer het begin van de dikke darm.

Een voorbeeld: open in 2.4 de 3D visualisatie ‘Het kniegewricht’ (3 van 6). Zet de termen uit en de animatie stil. Vraag: markeer de quadriceps. Welke beweging maakt de knie als de quadriceps samentrekken? Voor het juiste antwoord: zet de termen aan en start de animatie.

Tip: Onderdelen markeren kan door in de toolbar op het pijltje (select) te klikken en vervolgens op een onderdeel. Dat onderdeel kleurt dan geel.

Kun je mij volgen?
Deze opdracht doen studenten in tweetallen. De ene student beschrijft een proces. Bijvoorbeeld hoe het bloed vanuit de aders in de armen via de grote ader bij het hart in (de rechterzijde van) het hart komt, voordat het naar de longen wordt gepompt (dit is zichtbaar in 6.2 Transportstelsel) De andere student maakt dat proces zichtbaar in de 3D-visualisatie. Laat studenten daarvan eventueel een serie screenshots maken.