Veelgestelde vragen bij FLEX

18-05-2020

Bekijk de veelgestelde vragen omtrent FLEX.

Wat betekent LIFO?
LIFO betekent: Licentie + Folio. Het betreft een digitale licentie van een methode, waarbij er tevens een leerwerkboek of een leeropdrachtenboek kan worden bijgeleverd.

Heeft Noordhoff ook LIFO-producten? 
Ja, Noordhoff heeft een eigen variant op LIFO in de vorm van FLEX.

In welke varianten is FLEX verkrijgbaar?
In de basis is FLEX verkrijgbaar als FLEX boek + digitaal. Optioneel kan FLEX worden uitgebreid met de licentie Digitale Toetsen. Daarnaast is het mogelijk om “Volledig Digitaal” af te nemen. Deze omvat ook een licentie Digitale Toetsen. Voor beide varianten van FLEX geldt dat het Docentenpakket los moet worden bijbesteld.

Wat houdt ‘Boeken die leerlingen mogen houden in’?
Het boek dat de leerling ontvangt als onderdeel van de FLEX-methode wordt eigendom van de leerling. Het is de bedoeling dat de leerling het boek geheel persoonlijk inzet, door bijvoorbeeld het maken van oefeningen, aantekeningen en het arceren van passages in het boek. Het is niet de bedoeling dat de leerling de boeken (die ten behoeve van een bepaald schooljaar zijn ontvangen) (her)gebruikt voor een ander schooljaar.

Moeten de boeken aan het einde van het schooljaar weer worden ingeleverd?
Nee, zodra de leerling het boek heeft ontvangen, is deze eigenaar van het boek. De leerling mag in het boek schrijven, arceren en aantekeningen en opgaven maken. De boeken zijn expliciet niet bestemd voor hergebruik door derden.

Krijgt de leerling elk jaar weer nieuwe boeken?
Ja, dat klopt. Een boek wordt per schooljaar gebruikt. Bij sommige methoden ontvangt de leerling meerjaren delen. In dat geval worden deze voor meerdere jaren door één leerling gebruikt.

Hoe vaak worden de FLEX-boeken geactualiseerd?
Afhankelijk van jouw feedback als docent, de ontwikkelingen in het vakgebied en de heersende actualiteit, bepalen we de timing van releases. Dit is maatwerk. Gemiddeld verwachten we elke 2 á 3 jaar met een nieuwe release te komen. Gemiddeld genomen komen we elke 5 jaar met een nieuwe editie. In de digitale leeromgeving zijn we in staat om realtime correcties door te voeren.

Wat is het verschil tussen een Methodelicentie en FLEX?
FLEX gaat de Methodelicentie vervangen. Vanzelfsprekend respecteren we de lopende Methodelicentie contracten. In de Methodelicentie beschik je naast een digitale licentie altijd over de nieuwste editie van de boeken. Bij FLEX is naast een digitale licentie sprake van verbruiksmateriaal en dus beschik je per definitie altijd over de meest actuele release. In de FLEX-boeken, die eigendom worden van de leerling, kan de leerling aantekeningen maken, arceren, onderstrepen etc.

Kan ik overstappen van een methodelicentie naar FLEX?
FLEX gaat de Methodelicentie vervangen. Vanzelfsprekend respecteren we de lopende Methodelicentie contracten. Neem contact op met je leermiddelendistributeur als je gedurende de looptijd van jouw vierjarige methodelicentiecontract wilt overstappen op FLEX.

Voor in 2020 te verschijnen nieuwe edities bieden we geen nieuwe Methodelicentie meer aan. Neem contact op met je accountmanager indien je verdere inhoudelijke vragen hebt over de vervanging van de Methodedelicentie door FLEX.

Leuk dat leerlingen elk jaar nieuwe boeken krijgen, maar hoe zit het met de kosten?
Met FLEX betaal je een vaste prijs per leerling per jaar. De kosten per jaar zijn vergelijkbaar met de aanschaf (IBF) of huur (EBF) van reguliere boeken en een jaarlijkse online licentie over een periode van 4 tot 5 jaar. Je accountmanager kan dit, indien gewenst, in detail uitleggen aan de hand van een rekenvoorbeeld.

Zijn digitale toetslicenties bij FLEX inbegrepen?
Nee, de licentie Digitale Toetsen is een aparte licentie die optioneel bij FLEX kan worden aangeschaft.

Bij ‘Volledig Digitaal’ is de licentie Digitale Toetsen inbegrepen. Oefentoetsen zijn onderdeel van het persoonlijke leerplatform en deze zijn wél standaard onderdeel van FLEX.

Kies je voor FLEX en wil je digitaal toetsen met je klas? Dan moet iedere leerling beschikken over een ‘jaarlicentie Digitaal toetsen’. Deze licentie is los bij te bestellen via één van onze distributeurs.

Let op: Met het Docentenpakket heb je als docent altijd automatisch toegang tot Digitaal toetsen. Klik hier voor meer informatie over het bestellen van leerling licenties Digitaal Toetsen.

Krijg ik als docent ook een Docentenpakket?
Nee, deze dient voor de betreffende methode los te worden besteld via docentenpakket.noordhoff.nl (kosten zijn voor rekening van de school).

Kan ik tijdens mijn huidige contract switchen tussen FLEX: boek en digitaal of Volledig Digitaal?
Zolang je maar binnen de methode blijft, kan binnen de contractperiode jaarlijks de keuze worden gemaakt tussen FLEX boek + digitaal of Volledig Digitaal. Daarnaast kun je per jaar beslissen of je de licentie Digitale Toetsen wel of niet bijbestelt.

Is het mogelijk om te switchen van methode binnen Noordhoff, bijv. van Neue Kontakte naar TrabiTour?
Nee, dit is niet mogelijk. Een sectie verplicht zich om de bestelde FLEX-methode gedurende de contractperiode op de boekenlijst te plaatsen.

In welke week zullen de digitale licenties en leerboeken in het bezit zijn van de leerlingen?
De boekenpakketten zullen in week 0 bij de leerlingen worden afgeleverd, het digitale lesmateriaal is voor de leerling beschikbaar vanaf week 0 (week 0 houdt in: een week voor de start van het schooljaar).

Wat is de looptijd van een FLEX-methode?
Het is een 1-jarige licentie met een afnameduur van 4 jaar. Op alle genoemde FLEX-methodes in de catalogus zijn de specifieke FLEX leveringsvoorwaarden van toepassing.

Hoe kan ik snel aan de slag met FLEX?
Voor alle FLEX-methoden heeft Noordhoff Academy gratis online trainingen opgezet, variërend van de basis tot en met formatief evalueren met de methode. Met de online trainingen kun je binnen een uur met de methode aan de slag. Klik hier om naar de online methodetrainingen te gaan. 

Het is ook mogelijk om - bijvoorbeeld met jouw vaksectie - training te krijgen van een ervaren trainer op het gebied van gepersonaliseerd leren en/of formatief evalueren. Aan deze training bij jou op school zijn kosten verbonden. Klik hier voor meer informatie.

Hoe zit het met de duurzaamheid van al die FLEX-boeken?
Het klopt dat jaarlijkse verbruiksboeken meer papier vergen dan boeken die traditioneel werden verhuurd. FLEX wordt echter klimaat neutraal geproduceerd.

De FLEX-boeken worden vanzelfsprekend gemaakt van FSC papier. Bijzonder hieraan is dat het papier - dat wij in Finland betrekken van de UPM-fabriek - behoort tot het groenst geproduceerde papier ter wereld! Noordhoff is als enige uitgever zelf FSC-gecertificeerd en ook de hele keten waar Noordhoff deel van uitmaakt, is FSC-gecertificeerd.

FLEX-boeken worden gedrukt in China in fabrieken die in toenemende mate worden aangedreven met zonne-energie. De inkt die voor het drukproces wordt gebruikt is geheel plantaardig (gemaakt van soja) en daardoor biologisch afbreekbaar.

Het transport van de gedrukte boeken -van China naar Nederland- gebeurt per zeeschip. Op zich niet bepaald de groenste manier van transporteren, maar omdat de boeken voor Noordhoff slechts in één van de 16.000 zeecontainers op dit schip zitten, is per saldo het vervoer schoner dan wanneer dit per vrachtwagen binnen Europa zou gebeuren. Daar komt bij dat per 1 januari 2020 het gebruik van stookolie wereldwijd verboden is en er gebruik wordt gemaakt van milieuvriendelijkere alternatieven.

Tot slot is Noordhoff aangesloten bij de Climate Neutral Group en wordt alle CO2 die onze bedrijfsprocessen generen jaarlijks gecompenseerd via jaarlijks gecontroleerde en gemonitorde klimaatprojecten. Daardoor kunnen wij gerust stellen dat FLEX klimaatneutraal wordt geproduceerd.