Skip to Content

Nieuw Nederlands Junior Taal

Nieuw Nederlands Junior is dé methode met een compleet nieuwe aanpak. Samenhang tussen taal, spelling en lezen staat centraal. Een methode voor het vak Nederlands dus! Waarin leerlingen de kans krijgen om te groeien en stap-voor-stap te leren. Een methode die ook nog eens optimaal aansluit op Nieuw Nederlands, de meest gebruikte methode in het voortgezet onderwijs.

 

Taal leren met een doel met Nieuw Nederlands Junior Taal!

"Uitgelaten van het buitenspelen stromen de kinderen het lokaal binnen. Hannah ziet haar medeleerlingen niet. Geconcentreerd tikt ze met haar vinger op het digibord om de presentatie nog één keer te bekijken. Shakir staat naast haar, wiebelend op zijn benen en staart naar het plafond. Terwijl hun klasgenoten aan het buitenspelen waren, hebben Hannah en Shakir alle materialen voor de presentatie van hun reisgids klaargezet. Eerst waren ze nog rustig, maar al gauw neemt de spanning toe. Het komt goed, dat weet ik zeker, maar nu is het hoog tijd om te beginnen. Ik vraag de klas om stilte".

Een situatie die je vast herkent! En die werkelijkheid wordt als je start met Nieuw Nederlands Junior Taal. Hierin werken jouw leerlingen namelijk in vier weken toe naar een eindproduct, in dit geval de reisgids. Vier weken waarin ze alle taal- en leesvaardigheden combineren en stap-voor-stap leren en groeien.  Hulp krijgen ze natuurlijk ook. Van jou én van taalexperts. Bekijk maar eens de video van reisgidsschrijfster Elske de Vries. Per eindproduct is er een taalexpert die jouw leerlingen op weg helpt.

 

Op weg naar het eindproduct

In Nieuw Nederlands Junior Taal werken je leerlingen toe naar een eindproduct. Elk leerjaar bevat acht blokken: je kinderen maken dus acht eindproducten per jaar, in totaal dus veertig eindproducten in hun schoolloopbaan!

Denk daarbij aan een prentenboek in groep 4, een sketch in groep 5, een nieuwsbericht in groep 6, een pitch in groep 7 en een vlog in groep 8. 

Opbouw van Nieuw Nederlands Junior Taal
 
Acht blokken per leerjaar
Vier weken per blok = twintig lessen
Vijf lessen van elk 60 minuten per week
Elk blok kent een vaste opbouw van vier weken
 
Week 1: Verkennen
Week 2: Verdiepen
Week 3: Uitwerken 
Week 4: Afronden

Op weg naar het eindproduct

Ondersteuning op elk niveau

In Nieuw Nederlands Junior Taal staat de ondersteuning die leerlingen krijgen centraal. Je leerlingen worden altijd uitgedaagd en krijgen de juiste instructie en lesstof; ieder op zijn of haar eigen niveau. 

Hoe doen we dat?
  • Elk kind, op zijn of haar eigen niveau volgt dezelfde weg richting het eindproduct en werkt aan dezelfde rijke teksten en uitdagende (eind)opdrachten.
  • Iedere les is er een plusopdracht voor leerlingen die 80% of hoger scoren, hierdoor worden ze extra uitgedaagd.
  • Als leerkracht vind je veel ondersteuning in de handleiding. Zo geven we tips hoe je jouw les opbouwt van meer naar minder leerkracht. Waardoor het onderwijs niet hoeft te worden verarmd voor taalzwakke leerlingen.

Ondersteuning op elk niveau

Succesbeleving door groei van je leerlingen

Leerlingen merken snel hoeveel ze kunnen. Het toewerken naar elk uniek eindproduct biedt voor ieder kind een andere succeservaring: of je het nu leuk vindt om informatie te verzamelen voor je onderwerp, juist meer plezier beleeft aan de verzorging, of als je juist de meeste voldoening haalt uit het presenteren van je eindproduct: het maakt niet uit. Voor elk kind is er iets bij waar hij of zij blij van wordt. 

Succesbeleving door groei van je leerlingen

Klaar voor de toekomst

De meest recente opvattingen over taalonderwijs en de inzichten over wat werkt in de klas zijn in Nieuw Nederlands Junior verwerkt. Denk daarbij aan 21e -eeuwse vaardigheden, de nieuwste opvattingen over schrijven, woordenschat en begrijpend leesonderwijs, formatieve toetsing en de leerdoelen informatievaardigheden. Jij kan als leerkracht zelf invulling geven aan de onderwerpen en het integreren met wereldoriëntatie, een zaakvak of een actuele gebeurtenis op school.

Klaar voor de toekomst ben je vooral met ons nieuwe digitale leerplatform Junior Cloud. Leren is het proces van proberen, leren van feedback en succes beleven. Elk kind ziet hoe het zichzelf verbetert en ontwikkelt: klaar voor de toekomst! Daarbij is ‘leren’ belangrijker dan ‘meten’. Een resultaat is immers niet voor altijd, je kan leren van je fouten en daardoor elke dag een stukje groeien. En dat motiveert!  

Klaar voor de toekomst

Het beste onderwijs begint bij jou

Met Nieuw Nederlands Junior en Junior Cloud  begint het beste onderwijs bij jou! We ondersteunen jou gedurende je hele leerdag. Van je lesvoorbereiding tot het periodiek analyseren van de groei van je leerlingen; van je dagstart met de hele groep tot de verlengde instructie met een klein groepje leerlingen. We helpen jou bij de organisatie van je lessen zodat jij het beste onderwijs kan geven.

Het beste onderwijs begint bij jou

Digitaal én op papier

Nieuw Nederlands Junior bieden we aan in Junior Cloud. Hierin vind je een volledig aanbod voor alle vakken. Daarbij kies je zelf hoe je werkt. Volledig digitaal of met leerwerkboeken én digitaal lesmateriaal. Je kiest per klas en kan elk schooljaar wijzigen. Heb je gekozen voor een combinatie van leerwerkboeken en digitaal lesmateriaal? Dan bepaal je zelf welke vakken, blokken of lesfases je met de boeken wilt doen en welke digitaal.

Beschikbaarheid materiaal Nieuw Nederlands Junior
Voor schooljaar 2021-2022 is al het materiaal voor leerjaar 4 en 5 klaar voor Taal en Spelling. Voor Lezen kun je dan aan de slag met het complete materiaal voor leerjaar 4, 5 en 6. Het materiaal voor leerjaar 7 en 8 is volledig beschikbaar na de herfstvakantie. Wil je hiermee ook al in augustus starten? Dat kan zeker. We hebben hiervoor een prima oplossing bedacht. Neem daarvoor contact op met je methodespecialist.

Nieuwsgierig naar Junior Cloud? Alle leerkrachten en leerlingen hebben via Basispoort gratis toegang en kunnen Junior Cloud nu al uitproberen. Klik hiervoor binnen Basispoort  op de tegel met het logo van Junior Cloud. Zodra er materiaal voor Nieuw Nederlands Junior beschikbaar is, laten we je dit weten!

Digitaal én op papier

Wil je meer weten?

Vraag dan een presentatie aan. Onze methodespecialisten komen graag bij je langs om je alles over Nieuw Nederlands Junior te vertellen. 

Wil je meer weten?