Home   Nieuws     Noordhoff blij met MEVW-rapport: eindelijk harde cijfers rondom duurzaamheid in lesmateriaal

23 mei 2025

Noordhoff blij met MEVW-rapport: eindelijk harde cijfers rondom duurzaamheid in lesmateriaal

Noordhoff blij met MEVW-rapport: eindelijk harde cijfers rondom duurzaamheid in lesmateriaal

Voor het eerst is er een feitelijk fundament gelegd onder de discussie over duurzaamheid van leermiddelen. Brancheorganisatie MEVW publiceerde deze week een onderzoek naar de milieu-impact van (digitale) leermiddelen. Ook Noordhoff heeft vol overtuiging meegewerkt aan dit onderzoek. Verduurzaming is al 15 jaar een speerpunt, en dit rapport helpt ons om nóg gerichter stappen te zetten, samen met scholen en partners.


Effectief én duurzaam

Wat werkt voor de leerling, staat bij ons voorop. Onderzoek toont aan dat blended learning – een combinatie van papier én digitaal – meer leerrendement oplevert. Binnen dit blended model kiezen wij bewust voor leerwerkboeken in combinatie met digitale licenties.

De inzichten rondom didactische kwaliteit en de ontwikkelingen in duurzaamheid gaan hand in hand. Het MEVW-onderzoek laat zien dat de milieu-impact van digitaal gebruik aanzienlijk is. Daarom bieden wij alleen digitaal aan waar het écht didactisch meerwaarde heeft, en werken we tegelijk aan de verduurzaming van onze fysieke leermiddelen. De stappen die we zetten sluiten goed aan bij de aanbevelingen uit het rapport.


Stappen die we nu al zetten

Optimalisatie logistiek en productieketen
We kiezen drukkers en leveranciers op basis van duurzaamheid én kwaliteit. Denk aan korte transportlijnen (ook tussen papierfabrikant en drukker), gebruik van groene stroom, plantaardige inkt en FSC®-certificering. We onderzoeken actief of meer lokaal drukken daadwerkelijk milieuwinst oplevert.

Voorkomen overproductie
Ons FLEX-aanbod (LiFo-model) helpt ons bij betere prognoses en minder verspilling ten opzichte van het traditionele model met leerboeken, waarvan het verhuurproces grotendeels buiten het zicht van uitgevers plaatsvindt.

Duurzame papieropties
Wij drukken niet alleen volledig op FSC®-papier, maar zijn sinds 2013 ook als bedrijf FSC®-gecertificeerd. Dat betekent dat onze hele productieketen – van drukker tot transporteur - voldoet aan dezelfde strikte wereldwijde milieueisen.

Minder en lichter papier in een optimale didactische blend
Onze nieuwste edities zijn niet alleen gemaakt van lichter papier, maar bevatten ook 15% minder papier, zonder dat dit ten koste gaat van de onderwijskwaliteit. Zo combineren we duurzaamheid met didactische effectiviteit.

Circulaire producten
In 2025 starten we pilots met scholen om gebruikt lesmateriaal in te nemen en te recyclen tot nieuwe (andere) producten. Bij succes kunnen we zo de hele productcyclus verduurzamen.


Is een leerboek duurzamer dan een werkboek?

Het rapport toont aan dat een leerboek in het basisscenario een lagere milieu-impact heeft dan een werkboek. Dit kan de indruk wekken dat leerboeken duurzamer zijn, maar dat beeld is niet volledig. Leerboeken worden vaak gecombineerd met werkboeken, schriften en andere extra materialen. Ons FLEX-aanbod (het boek-gedeelte) beperkt zich tot één leerwerkboek, waarin zowel theorie als oefening zijn opgenomen.

Om de daadwerkelijke milieu-impact te bepalen moet dus het volledige leermiddelenpakket in beschouwing worden genomen, niet slechts één productonderdeel.


Papier of digitaal? De juiste mix telt

Digitalisering biedt veel onderwijskansen, maar gaat ook gepaard met een stevige ecologische voetafdruk, zo blijkt uit het rapport. Daarom kijken we kritisch naar het dataverbruik en de inzet van ons digitale aanbod – zonder concessies te doen aan het leerrendement.

Wij geloven niet in óf papier, óf digitaal. Ons uitgangspunt blijft: wat werkt het beste voor de leerling? Papier helpt bij begrip en onthouden, digitaal biedt interactiviteit, feedback en maatwerk. De juiste mix maakt het verschil.


In perspectief

In het MEVW-rapport wordt de milieu-impact van leermiddelen vergeleken met andere activiteiten. Een leerling verbruikt voor lesmateriaal tijdens de hele schoolperiode ongeveer de milieuresources van een enkele vliegreis naar Malaga (ca. 2000 km vliegen). Een (leer)werkboek heeft een milieu-impact gelijk aan 16 km vliegen, of 68 gram rundvlees eten.

Dat plaatst de milieu-impact van leermiddelen in perspectief. Maar dat betekent niet dat we achteroverleunen. Wij blijven continu zoeken naar verbeteringen, samen met scholen en partners. Zodat leerlingen vandaag én morgen kunnen rekenen op goed en verantwoord lesmateriaal.

Auteur

resource-not-found

Noordhoff

Kennispartner van leergierig Nederland

We willen dat iedereen kan leren naar zijn volste vermogen. Daarom leveren we content, digitale oplossingen en services. Voor iedereen die leert, van basisschool tot professional. Noordhoff brengt je verder.