Examensprint: ‘Van tevoren gericht oefenen met examens geeft vertrouwen’

06-03-2018

Hoe werkt Examensprint? En voor welke vakken en niveaus is Examensprint al beschikbaar? We vroegen het aan uitgever Arthur Venhoven, die zich bezighoudt met de ontwikkeling van deze tool.

Vanaf nu is voorbereiden op examens een stuk makkelijker. Leerlingen kunnen daarvoor namelijk Examensprint van Noordhoff gebruiken: een digitale examentrainer die leerlingen gericht en persoonlijk studieadvies geeft.

In Examensprint begint een leerling met een proefexamen: Waar sta je nu?, zodat hij weet wat hij al beheerst en waaraan hij nog moet werken. Met het persoonlijk studieadvies dat daarop volgt, kan hij gericht oefenen met examenvragen.

‘Als na een proefexamen aardrijkskunde bijvoorbeeld blijkt dat een leerling op een bepaald domein nog niet goed scoort, kan hij gericht oefenen met dat domein. Hij krijgt specifieke, bestaande examenvragen voorgelegd en krijgt feedback en tips terwijl hij daarmee aan de slag gaat. Dat helpt de leerling verder op weg,’ legt Arthur Venhoven uit.

Examensprint is nog niet af. Het is al mogelijk om met een proefexamen een 0-meting te doen en vervolgens examens te oefenen. Gericht trainen en een het krijgen van een uitgebreid studieadvies is waarschijnlijk komend voorjaar mogelijk. ‘Dat is ook het moment dat examenleerlingen zich gericht op het examen gaan voorbereiden,’ vertelt Venhoven. ‘Op dit moment zijn we druk bezig met examens invoeren en meta-dateren en het platform verder ontwikkelen.’

Vertrouwen

De examenperiode is een spannende periode. Daar speelt Examensprint op in. Venhoven: ‘Veel leerlingen zijn best nerveus voor de examens. Van tevoren gericht oefenen met wat je nog niet helemaal onder de knie hebt, geeft vertrouwen. En het is natuurlijk vooral ook prettig om te weten wat je allemaal al wél kunt.’

Voordat de examenperiode begint gaat Noordhoff met Examensprint naar scholen toe. Venhoven: ‘We willen graag weten wat docenten en leerlingen van het programma vinden. Misschien zijn er specifieke wensen waar wij geen weet van hebben. Op die manier leren wij weer van leerlingen en kunnen we Examensprint verder perfectioneren. Dat hebben we ook met eerdere versies van Examensprint gedaan en dat werkt heel goed.’

Examensprint is het schooljaar 2017/2018 beschikbaar voor:

  • Biologie vmbo-gt
  • NaSk 1 vmbo-gt
  • NaSk 2 vmbo-gt
  • Economie vmbo-gt
  • Geschiedenis vmbo-gt
  • Duits havo
  • Frans vmbo-gt

Wilt u weten hoe Examensprint werkt? Bekijk het instructiefilmpje voor docenten en deel het instructiefilmpje voor leerlingen met uw klassen.

Om toegang te krijgen tot Examensprint dient de leerling een digitale licentie van de methode te hebben.

Examensprint wordt de komende jaren verder verbeterd, en uitgebreid met nieuwe functionaliteiten. We houden u op de hoogte van de ontwikkelingen.

Interview: Maartje Nix