Home   Nieuws     Lesbrief Extreem Weer – Kennismaking met de makers

14 maart 2024

Lesbrief Extreem Weer – Kennismaking met de makers

resource-not-found

Kennismaking met de makers

Lesbrief Extreem weer

Hittegolven, storm en bosbranden. Het klimaat verandert en we hebben steeds vaker te maken met extreem weer. Ben jij op zoek naar aanvullend, actueel, en aansprekend lesmateriaal over dit onderwerp? Samen met de makers van de Kantelpunt-methode maakten we de lesbrief Extreem weer. We gingen kort met ze in gesprek.


Wat is Kantelpunt?

Kantelpunt is een voor en door aardrijkskundedocenten geschreven lesmethode die duurzaamheid via actuele modules het aardrijkskundelokaal binnen brengt. Kantelpunt vertelt in drie modules het verhaal van de klimaatcrisis, de spanning tussen mens en natuur en de lineaire (niet-circulaire) structuur van onze economie. De complexe wisselwerking tussen klimaat, ecologie en economie maakt dat we dit onderwerp, langs de randen van de geografie, vakoverstijgend benaderen. Maar geografie is de basis van de methode – speciaal gemaakt voor de onderbouw in het voortgezet onderwijs. Kantelpunt is gratis te gebruiken en werkt inmiddels samen met Tipping Point Ahead (TPA), het educatieprogramma van het Netherlands Earth System Science Centre (NESCC).

Waarom hebben jullie Kantelpunt gemaakt?

Toen veel van onze leerlingen in 2019 onder leiding van Greta Thunberg de straat op gingen, zette dat onze vakgroep aan het denken. We lazen steeds vaker verontrustende artikelen in de krant over de zorgen die jongeren hebben over hun toekomst. Uit een onderzoek onder 10.000 jongeren (16-25 jaar) in 10 landen komt naar voren dat gemiddeld driekwart van hen de toekomst als ‘beangstigend’ bestempelt. Van onze eigen leerlingen kregen we steeds vaker de vraag waarom we niet meer aandacht aan de klimaatcrisis besteedden.

We wilden in onze lessen graag meer inzoomen op klimaatverandering, als aanvulling op de brede basis die in een aardrijkskundemethode wordt gelegd. Waar we dit onderwerp voorheen met diverse gastlessen en projecten probeerden extra aandacht te geven, voelde dat nu als een hapsnap-oplossing voor een vraag die een ander antwoord verdient: hoe kun je dit complexe onderwerp de aandacht geven die het verdient?


Hoe kun je Kantelpunt gebruiken?

Kantelpunt is zo geschreven dat je de modules als verdiepende lessen naast je reguliere boek kunt gebruiken. De methode sluit aan bij de eindtermen van aardrijkskunde voor de onderbouw zoals je die in je lesboek vindt, maar is breder dan dat: zo zijn bijvoorbeeld de meest recente IPCC-rapporten en recente literatuur wat betreft biodiversiteit en circulariteit in de methode verwerkt.


Meer weten

Auteur

resource-not-found

Noordhoff

Kennispartner van leergierig Nederland

We willen dat iedereen kan leren naar zijn volste vermogen. Daarom leveren we content, digitale oplossingen en services. Voor iedereen die leert, van basisschool tot professional. Noordhoff brengt je verder.