Home   Nieuws     Bieb-oma’s helpen bij leesvaardigheid op IKC Toermalijn

19 april 2024

Bieb-oma’s helpen bij leesvaardigheid op IKC Toermalijn

Bieb-oma’s helpen bij leesvaardigheid op IKC Toermalijn

Bieb-oma’s helpen bij leesvaardigheid op de Toermalijn


In het midden van de school is een grote open ruimte. Er staan picknicktafels en kasten met leesboeken. In de leesboeken-bieb is het licht, ruim en rustig. Zes kinderen van verschillende leeftijden lopen om de open boekenkasten heen. Er wordt gebladerd, een stukje gelezen en twee meisjes bekijken samen een boek.

In de tussentijd organiseert bieb-oma Yolande de boeken die zijn teruggebracht.  Op tafel liggen de nieuwste aanwinsten. Het bordje erbij trekt de aandacht. Een jongen bekijkt een van de boeken. Yolande vertelt dat het een boekentip was van de juf van groep 5 en dat ze zelf net is begonnen met lezen.

De boekenleggers van de leerlingen zijn behoorlijk vol! Met keurige stempels wanneer het boek weer terug moet zijn. “Dat houdt het tempo erin”. Op de boekenleggers staan ‘strip’ en ‘Dogman’ apart opgeschreven. Om die te lenen, moet je eerst vijf andere boeken lezen.

Maak kennis met IKC Toermalijn in Lelystad

Na jaren van dalende leesresultaten besloot De Toermalijn dat het roer om moest. De uitbreiding van de bieb van zo’n 250 naar 3500 boeken in het afgelopen jaar is daar een voorbeeld van. Net als nieuwe leermiddelen en veel leeskilometers maken. Van 8.45-9.15 lezen alle leerlingen vanaf groep 3 een boek. De jongsten worden voorgelezen. Een cruciaal ingrediënt in bewezen effectief taalleesonderwijs is hier dik voor mekaar: 20-30 minuten lezen per dag met dank aan de bieb-oma’s.

Bekijk de video en zie welke rol de bieb-oma’s dagelijks vervullen »

Werken aan een leesvaardige toekomst: lezen = leren

Noordhoff helpt leerlingen en studenten om een betere lezer te worden. Op basis van wetenschappelijke inzichten en ervaring kiezen we de juiste ingrediënten om ons lesmateriaal verder te ontwikkelen. Dat doen we voor de doorlopende leerlijn: van leren lezen op de basisschool tot het begrijpen van studieteksten in het hoger onderwijs. Zo zorgen we voor betere motivatie, meer plezier, goed leesbegrip en grotere woordenschat.

Auteur

resource-not-found

Noordhoff

Kennispartner van leergierig Nederland

We willen dat iedereen kan leren naar zijn volste vermogen. Daarom leveren we content, digitale oplossingen en services. Voor iedereen die leert, van basisschool tot professional. Noordhoff brengt je verder.